Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysbuumi näkyy kaupoissa – elintarvikkeisiin lisätään yhä useammin vitamiineja

Täydennettyihin elintarvikkeisiin on lisätty esimerkiksi d-vitamiinia ja jodia

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Anja Moilanen sanoo valitsevansa mieluusti tuotteita, joihin on lisätty vitamiinia.
Anja Moilanen sanoo valitsevansa mieluusti tuotteita, joihin on lisätty vitamiinia. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Sinkkiä iholle. Magnesiumia lihaksille. Omega 3 -rasvahappoja sydämelle. Niin sanottujen täydennettyjen elintarvikkeiden määrä on lisääntynyt kauppojen hyllyllä.

Täydennetyt elintarvikkeet ovat tuotteita, joihin on valmistuksen yhteydessä lisätty vitamiineja tai kivennäisaineita.

Fakta

D-vitamiinia maitoon

 Elintarvikkeiden täydentämisellä tarkoitetaan ravintoaineiden eli tavallisimmin yhden tai useamman vitamiinin tai kivennäisaineen lisäämistä elintarvikkeeseen valmistuksen yhteydessä. Vitaminoinnista puhutaan, kun elintarviketta täydennetään vitamiineilla.

 Elintarvikkeen täydentämisestä vitamiineilla tai kivennäisaineilla on tehtävä ilmoitus Eviralle.

 Täydentäminen on vapaaehtoista. Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRK on kuitenkin suosittanut d-vitamiinin lisäämistä maitotuotteisiin sekä jodin lisäämistä suolaan.

 Lisäyksen tulee olla fysiologisesti merkittävä eli sen tulee täyttää tietty osuus esimerkiksi vitamiinin päivittäissaannista. Enimmäismääristä ei ole kansallista lainsäädäntöä, mutta Euroopan komissio on laatinut vitamiineille ja kivennäisaineille ylärajoja.

Täydennettyjen elintarvikkeiden määrä on kasvanut tasaisesti, pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta (VRN) kertoo. Vuosittain Eviralle tulee noin sata uutta ilmoitusta elintarvikkeiden täydentämisestä.

Vitamiineja ja kivennäisaineita lisätään elintarvikkeisiin usein parantamaan ravintosisältöä ja palauttamaan valmistuksen aikana menetettyjä ravintoaineita.

"Esimerkiksi maitoa korvaavia tuotteita täydennetään tyypillisesti d-vitamiinilla ja kalsiumilla."

Toisaalta täydentämisellä yritetään myös menestyä elintarvikemarkkinoilla ja pyritään erottautumaan tavanomaisista tuotteista.

Kauppa kutsuu tällaisia tuotteita nimellä premium-tuotteet. Ne myös maksavat hieman enemmän kuin tavalliset tuotteet. Esimerkiksi kuplavesissä vitamiinien tai kivennäisaineiden lisääminen on mullistanut vesimarkkinat. Niiden myyntiä siivittää terveysbuumi.

"Se on oikeastaan kääntänyt veden myynnin kasvuun", Hartwallin kategoriamarkkinointijohtaja Noora Pöyhönen kertoo. "Ennen pullovesien kulutus oli funktionaalista; vettä juotiin janon sammutukseen, nesteytykseen ja virkistykseen. Nyt myös yksilöllisillä ravitsemuksellisilla tarpeilla on merkitystä."

Hartwall toi markkinoille kuusi vuotta sitten kivennäisvesituotesarjan, johon on lisätty erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Vastaavia tuotteita on myös kilpailijoista Sinebrychoffilla ja Olvilla.

Pöyhösen mukaan tuotesarja suunniteltiin alun perin terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille, erityisesti naisille, mutta nyt vedestä ovat innostuneet myös muut.

"Terveysbuumista on tulossa valtavirtaa."

Pelkkä vitamiini ei kuitenkaan myy, Pöyhönen muistuttaa.

"Tärkein on maku."

Kaupan mukaan iso osa kuluttajista ostaa kuitenkin yhä perustuotteita.

"Isossa myymälässä valikoimissa voi olla jopa noin 20 000–30 000 tuotenimikettä. Näistä täydennettyjä elintarvikkeita on vain murto-osa", ryhmäpäällikkö Kim Strömsholm S-ketjusta kertoo.

D-vitamiinin lisäämisellä maitotuotteisiin on Lyytikäisen mukaan ollut väestön ravitsemusta parantava vaikutus. Samoin viime talvena VRN puolestaan suositti, että suolana käytettäisiin jodioitua suolaa.

Muutoin ruokasuosituksia seuraavalle, monipuolisesti syövälle keskivertokuluttajalle ei täydentämisestä ole juurikaan hyötyä.

"Pikemminkin on huoli siitä, että jotkut saavat joitain vitamiineja tai kivennäisaineita jopa yli suosituksen. Sen sijaan vähiten niitä käyttävät ne, jotka juuri niitä tarvitsisivat", Lyytikäinen kertoo.

Ruoholahden S-marketissa Helsingissä kesälomallaan asioinut Anja Moilanen suosii mielellään täydennettyjä elintarvikkeita, jos sellaisia on saatavilla.

"Mieluusti ostan tuotteita, joissa on jo esimerkiksi d-vitamiinia tai kalsiumia, jolloin niitä ei tarvitse ottaa purkista", hän kertoo.

Moilanen on valmis maksamaan, vaikka täydennetyt elintarvikkeet ovat hieman muita kalliimpia.

Helsingissä Jätkäsaaressa asuva Anna-Maija Kuokkanen puolestaan suosii peruselintarvikkeita. Miehensä kanssa hän noudattaa vegaaniruokavaliota.

"Silloin täytyy olla tosi tarkkana b-vitamiinin saannista, mutta syömme monipuolisesti ja talvisin otamme d-vitamiinia joka tapauksessa lisänä", hän kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat