Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lestadiolaispoliisi ei saa syytteitä virkarikoksista

Poliisin epäiltiin vuotaneen tietoja lestadiolaisten kokouksessa

Kotimaa
 

Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto on päättänyt jättää syytteet nostamatta lestadiolaispoliisin tapauksessa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen päällystöön kuuluvaa poliisia epäiltiin sekä virkasalaisuuden että virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tapaus liittyi vanhoillislestadiolaisten kokoukseen Ylöjärvellä kesäkuussa 2013. Esitutkinnassa selvitettiin, oliko poliisi kertonut tilaisuudessa salassa pidettäviä tietoja eräästä ulkomaalaisesta miehestä. Samalla tutkittiin myös sitä, oliko poliisi tehnyt miehestä asiattomia hakuja poliisin tietojärjestelmästä.

Syyttämättäjättämispäätöksestä käy ilmi, että lestadiolaiset olivat olleet huolissaan siitä, että ulkomaalainen mies aiheuttaisi turvallisuusuhkaa Suviseuroille.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisi oli kertonut tilaisuudessa, että hän oli tarkastanut viranomaiskanavien kautta, oliko ulkomaalainen mies tavannut Hillary Clintonin. Hän kertoi myös tarkistaneensa erään lentokoneen kulkemiset.

Syyttäjän mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että poliisi olisi tehnyt tai edes yrittänyt tehdä kertomiaan selvityksiä. Poliisi kertoi kuulusteluissa, että hän valehteli kokouksessa tehneensä selvityksiä, koska halusi omille puheilleen enemmän uskottavuutta ja rauhoittaa tilannetta.

Syyttäjän mukaan mies ei vuotanut salassa pidettäviä tietoja, joten hän ei syyllistynyt virkasalaisuuden rikkomiseen. Syyttäjän mukaan miehen esimiesten harkintaan jää se, oliko käytös muutoin poliisille sopivaa.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisi oli tehnyt ulkomaalaisesta miehestä muutamia tietohakuja poliisin järjestelmästä ennen kesäkuun kokousta.

Poliisi perusteli hakuja sillä, että hän oli saanut miehen käyttäytymisestä huolestuneita yhteydenottoja ja hän oli halunnut tarkistaa, onko kyseisistä asioista tutkintoja vireillä, jotta hän osaisi välittää saamansa tiedot tutkintaan.

Poliisi kertoi myös välittäneensä tietoja muille poliisiviranomaisille. Lisäksi hän oli kehottanut miehen uhkaavasta käytöksestä huolissaan olleita ihmisiä tekemään ilmoitukset tapahtumapaikkojen poliisilaitoksille.

Syyttäjän mukaan tietohaut näyttävät kuitenkin liittyvän Suviseurojen turvallisuuteen, joihin kyseisellä poliisilla ei ollut toimivaltaa, koska Suviseurat järjestettiin muualla Suomessa.

Syyttäjä katsoi, että keväällä 2013 tehtyihin hakuihin oli perusteet, mutta vuonna 2012 tehdyt haut olivat asiattomia.

Teko on syyttäjän mukaan kuitenkin niin vähäinen, että se ei täytä virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkkejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat