Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivilouhimo repii Inkoota – Rudus haluaa laajentaa louhimoa, asukkaat pelkäävät vaikutuksia

Asukkaat pelkäävät Ruduksen louhimon laajennuksen vaikutuksia

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Valtaosa Ruduksen Inkoossa louhimasta kiviaineksesta menee vientiin. Liiketoimintajohtaja Tuomo Joutsenoja ja tuotepäällikkö Henri Kylä-Utsuri katsovat Viron-rahtilaivan lastausta Inkoon syväsatamassa.
Valtaosa Ruduksen Inkoossa louhimasta kiviaineksesta menee vientiin. Liiketoimintajohtaja Tuomo Joutsenoja ja tuotepäällikkö Henri Kylä-Utsuri katsovat Viron-rahtilaivan lastausta Inkoon syväsatamassa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Murskausalueelta tulevat kuorma-autot kippaavat vuoron perään lastinsa laivaan Inkoon syväsatamassa. Ruuma täyttyy hyvää vauhtia asvalttikiviaineksesta, joka lähtee lastauksen jälkeen Viron Pärnuun.

Jopa 90 prosenttia kiviainesyhtiö Ruduksen Inkoossa louhimasta kivestä päätyy vientiin. Suomalaiselle graniitille olisi enemmänkin kysyntää Suomenlahden eteläpuolella, minkä vuoksi Rudus haluaa laajentaa Joddbölessä sijaitsevaa louhimoaan – ensin noin 20 hehtaarilla, myöhemmin ehkä moninkertaisesti.

Monet inkoolaiset ja kunnan kesäasukkaat vastustavat suunnitelmia. He pelkäävät kivilouhimon laajennuksen vaikutuksia luontoon, vesiin ja ihmisiin. Asukkaat ovat keränneet kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan suunnitellun louhinta-alueen asettamista toimenpidekieltoon luonto- ja maisema-arvojen vuoksi.

Rudus hakee Inkoon kunnalta ympäristölupaa louhinta-alueen laajentamisesta viereiseen metsään. Alue laajenisi nykyisestä 20 hehtaarista 40:een.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa Rudus on kuitenkin selvittänyt toiminnan laajentamista jopa lähes 400 hehtaarin alueelle ja louhinnan moninkertaistamista.

Liiketoimintajohtaja Tuomo Joutsenojan mukaan jättilaajennukseen ei ainakaan vielä mennä. "Tutkimme arvioinnissa maksimivaikutukset ja selvitimme, minkälaisia ne olisivat, jos täällä toimittaisiin isosti. Tulevaisuus näyttää, miten hanke etenee alueella", hän sanoo.

"Lupahakemus on huomattavasti pienemmälle alueelle ja volyymille kuin arvioinnissa on selvitetty. Luvat on haettava pala kerrallaan, koska ne myönnetään 10–15 vuodeksi kerrallaan", Joutsenoja korostaa.

Tausta

Jättihanke pohdinnassa

Inkoon Joddbölessä on kaivettu maa-aineksia vuodesta 1984. Ruduksella on ollut alueella kivilouhimo 1990-luvulta lähtien.

Maa-ainesten ottoalueen laajuus on 20 hehtaaria. Yhtiöllä on lupa ottaa alueelta 200 000 kuutiota kiviaineksia vuodessa.

Rudus on selvittänyt tuotannon moninkertaistamisen vaikutuksia ja teettänyt ympäristövaikutusten arvioinnin tuotantoalueen laajentamisesta sekä kapasiteetin nostosta.

Kiviainesten oton lisäksi suunnitteilla on ollut kierrätysmateriaalien, kuten metallien, rakennusjätteiden ja autonrenkaiden, vastaanotto ja jalostus sekä kierrätysasvaltin valmistus.

Jos kaikki ympäristövaikutusten arvioinnissa selvitetyt hankkeet toteutetaan, Ruduksen toiminta-alue laajenisi 390 hehtaarin alueelle. Louhimo olisi Pohjoismaiden suurimpia.

Kiviainesten oton alue olisi laajennuksen jälkeen 164 hehtaaria. Alueelta louhittaisiin 1–6 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Laaja, 50 vuoden ajalle ulottuva hanke edellyttäisi asemakaavan muutosta toisin kuin nyt luvituksessa oleva laajennus.

Uudenmaan ely-keskuksen lausunnon mukaan arvioinnissa selvitetty lisääntyvä toiminta muuttaisi aluetta selkeästi teollisempaan suuntaan. Kiviainesten oton, kierrätystoiminnan, betonin ja betonivalmisteiden sekä asvaltin maksimituotantomäärät olisivat niin suuria, että niillä on merkittävä vaikutus sekä maa- että meriliikenteen määrään.

Hankkeella valmistaudutaan Joutsenojan mukaan sataman tuleviin toimintoihin. Niitä ovat esimerkiksi Suomen ja Viron välille suunniteltu Baltic Connector -maakaasuputki sekä nesteytetyn maakaasun terminaali.

"Sataman toiminnot tarvitsevat lisätilaa ja varastoalueita. Me esirakennamme satamatoimintojen vaatimia lisäalueita ja teollisuusalueita", Joutsenoja sanoo.

Suunnitellut kierrätystoiminnot ja asvalttiasema eivät sisälly lupahakemukseen, ei myöskään louhinnan ulottaminen jopa 30 metrin syvyyteen.

Grävlingsbergetin kalliolla, noin kilometrin päässä nykyiseltä louhinta-alueelta, inkoolainen biologi Seppo Kolehmainen ihastelee paksua jäkälämattoa.

"Jos tämä louhitaan kuumaisemaksi, täällä ei enää kasva mikään", Kolehmainen miettii.

Noin 50 metriä korkea kallio louhittaisiin, jos Ruduksen hanke toteutuu täydessä mitassaan ympäristövaikutusten arvioinnin mukaisesti.

Kolehmainen ja muut kansalaisaloitteen takana olevat asukkaat ovat huolissaan ympäristövaikutuksista.

"Melun ja pölyn lisääntyminen on suuri huoli. Ne häiritsevät jo nyt. Myös liikenne lisääntyisi merkittävästi", Kolehmainen sanoo. "Nyt nämä kalliot ja metsät vaimentavat sekä melua että pölyä."

Merellä murskauksen äänet voivat kantautua tyynellä säällä jopa kymmenen kilometrin päähän.

Asukkaat haluaisivat alueen toimenpidekieltoon ja Ruduksen pois satamastakin. "Toivoisimme tänne sellaista teollisuutta, joka toisi kuntaan työpaikkoja ja verotuloja ja joka ei pilaisi luontoa", Kolehmainen sanoo.

Nyt heinäkuussa Joddbölessä ei kuitenkaan kuulu melua tai leijaile pölyä, sillä työt ovat seisokissa.

Vain lastaus toimii, ja rekat ajavat satamatietä harvakseltaan.

Heli Saavalainen HS
Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat