Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistötietojen maksuttomuus ei toteudu

Valtion maksuton data on kunnissa maksullista

Kotimaa
 
Matti Wiberg
Maanmittauslaitoksen Turun asiakaspalvelupisteen hinnastossa mainitaan maksuton selvitys. Pisteessä on kuitenkin esillä myös verkkosivujen hinnasto, jossa minimiveloitukseksi ilmoitetaan 22 euroa.
Maanmittauslaitoksen Turun asiakaspalvelupisteen hinnastossa mainitaan maksuton selvitys. Pisteessä on kuitenkin esillä myös verkkosivujen hinnasto, jossa minimiveloitukseksi ilmoitetaan 22 euroa.

Kiinteistötietojen maksuton lukeminen ei käytännössä toteudu. Maksuttomiksi tarkoitetuista tiedoista peritään maksuja kunnissa.

Kiinteistörekisteri on eräs yhteiskunnan perusrekistereistä. Kiinteistötietojärjestelmä (KTJ) on digitaalinen tietopankki, josta saa kiinteistörekisterin ja -rekisterikartan sekä lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tiedot koko maasta.

Kiinteistötietojärjestelmästä selviävät kiinteistöt ja niiden omistus.

Rekisterit ovat julkisia ja ne kattavat koko Suomen. Kiinteistörekisterissä on noin 2,5 miljoonaa rekisteriyksikköä.

Laki kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta (453/2002, kuudes pykälä) määrää: "Maanmittauslaitoksen on järjestettävä jokaiselle mahdollisuus saada maanmittaustoimistossa maksutta luettavakseen kiinteistötietojärjestelmässä olevat tiedot ja tehdä niistä muistiinpanoja."

Mahdollisuus on siis tarkoitettu jokaiselle, ja sana "maksuttomuus" on erikseen mainittu laissa.

Käytännössä lukemisen maksuttomuus ei kuitenkaan toteudu. Viime vuonna kiinteistötietojärjestelmän tietopalvelutuloja kertyi yhteensä 10,5 miljoonaa euroa, josta kiinteistörekisteriä pitävien 75 kunnan osuus oli 2,4 miljoonaa euroa.

Maanmittauslaitoksen verkkosivulla luvataan: "Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa tietoja voi katsoa haluamastaan kiinteistöstä maksutta."

Kunnissa tätä maksutonta mahdollisuutta ei kuitenkaan anneta.

Lautakunnat ovat päättäneet erityisestä hinnastosta, joka vaihtelee kunnittain.

Maanmittauslaitoksen (Mml) asiakaspalvelupisteissä ja verkkosivuilla on hinnasto, jonka mukaan selvitys maksaa palvelumaksuna vähintään 22 euroa.

Tästä poiketen ainakin Maanmittauslaitoksen Turun asiakaspalvelupisteessä esillä olevassa hinnastossa ilmoitetaan, että alle 15 minuutin selvitys on maksuton.

Valtion lailla maksuttomaksi asettamasta lukumahdollisuudesta veloitetaan siis eri tahoilla erisuuruisia hintoja.

Hintahaitari on laaja: maksuttomuudesta 108,5 euroon tunnilta.

Esimerkiksi Hangon kaupungin teknisessä virastossa virkailija kieltäytyi antamasta maksutonta lukumahdollisuutta ja hänen esimiehensä tuki alaisensa kantaa.

Hangon teknisen viraston johtaja Jukka Takala muistuttaa, ettei Hanko ole Maanmittauslaitoksen etätoimipiste, ja laissa puhutaan maksuttomasta lukemisesta nimenomaan maanmittaustoimistossa. "Emme ole heidän toimipisteemme ja joudumme itsekin ostamaan sitä tietoa Maanmittauslaitokselta", Takala sanoo ja jatkaa:

"Julkisia tietoja tietysti annetaan lain ja asetusten mukaan. Pelisäännöissä on ilmeisesti tulkintaa eri kaupungeissa. Yleensä tietojen kaivamisesta syntyy jotain vaivaa ja siksi korvausta pyydetään. Jos tässä tapauksessa on tehty virheitä, pahoittelemme tietysti ja koetamme jatkossa toimia paremmin."

Maanmittauslaitoksen toimipisteessä Turussa virkailijan esimies suostui maksuttomaan lukemiseen ja antoi alaiselleen tätä koskevan määräyksen. Kirjallisesta hinnastosta siis poikettiin esimiehen luvalla.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa ei ole ratkaistu kiinteistötietojen maksullisuutta ja maksuttomuutta koskevia juttuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat