Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoislääkäripula iskee lähivuosien aikana

Erikoislääkäreiden koulutukseen odotetaan muutoksia

Kotimaa
 

Lääkäriliiton laskelmien mukaan kymmenen vuoden kuluttua koko maassa on pula psykiatrian, geriatrian, fysiatrian ja syöpätautien erikoislääkäreistä. Näillä aloilla ei ole tällä hetkellä riittävästi erikoistumisvaiheessa olevia lääkäreitä, jotka korvaisivat tulevien vuosien eläkepoistumaa.

Tilanne on erityisen hankala aikuispsykiatriassa. Nykyisen koulutustahdin uskotaan kuitenkin valmistavan riittävästi lasten- ja nuortenpsykiatreja, jotta heidän määränsä pysyy nykyisellä tasolla.

Tästä on kyse

Suurin osa lääkäreistä erikoistuu

 Ennusteiden mukaan koulutettavien erikoislääkärien määrä ei riitä vastaamaan tulevaisuuden tarpeeseen.

 Tilanteeseen vaikuttavat muun muassa lääkärikunnan eläköityminen ja väestön ikääntyminen, jonka oletetaan lisäävän esimerkiksi geriatrien tarvetta.

 Nykyisin noin 85 prosenttia lääkäreistä erikoistuu. Uusien erikoislääkärien määrään vaikuttaa myös erikoistumiskoulutuksen kesto: siihen kuluu keskimäärin kahdeksan vuotta.

"Psykiatriassa on jo tällä hetkellä lääkärivajausta. Myös diagnostisilla aloilla erikoislääkärien määrä vähenee. Toisaalta on hyvä, että yleislääketiede on tällä hetkellä suurin erikoisala. Se on kuitenkin koko lääketieteen kivijalka", sanoo varatoiminnanjohtaja Hannu Halila Lääkäriliitosta.

Erikoisalojen epätasaisuuksiin haetaan helpotusta muun muassa siitä, että erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutus siirrettiin helmikuussa sosiaali- ja terveysministeriön vastuulle. Ministeriön koordinaatiojaosto suunnittelee ja ohjaa lääkäreiden erikoistumiskoulutusta ja linjaa, kuinka paljon eri aloille koulutetaan erikoislääkäreitä.

"Mekanismit ovat vielä avoimia, mutta aiemmin erikoislääkäreiden koulutusta ei ole koordinoitu kansallisesti", Halila kertoo.

Myös erikoislääkärikoulutuksenrahoituksen muuttamista on väläytelty. Nykyisin sairaanhoitopiireille, joissa erikoiskoulutusta järjestetään, maksetaan erityisvaltionosuusrahoitusta.

Halilan mukaan yksi ajatus on se, että rahaa saisi enemmän niistä erikoislääkäreistä, joita on liian vähän kuin niistä, joita koulutetaan liikaa.

"Lääketieteen peruskoulutuksen aloituspaikkojen määrää on nostettu niin, että ensi vuonna se on jo 750 aiemman 600:n sijaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailu erikoistumispaikoista kovenee, jos niitä ei lisätä", Halila sanoo.

Lääkäriliiton selvitysten mukaan lääkäreiden erikoistumisalan valintaan vaikuttavat muun muassa alan monipuolisuus, opiskeluaikojen myönteiset kokemukset alasta ja työllistymisnäkymät. Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Keränen uskoo, että opiskelijoilla on liian vähän tietoa erikoistumisaloista.

"Tarvitaan enemmän informaatiota siitä, mille erikoisaloille tulee pulaa lääkäreistä ja mille aloille erikoislääkäreistä on tunkua. Jokainen lääketieteellinen voisi jakaa ajankohtaista tietoa näistä asioista", Keränen sanoo.

Erikoisalan valintaan vaikuttaa eniten lääkärin oma kiinnostus.

"Jos joku on vaikka leikkikouluikäisestä asti halunnut ortopediksi, ei hänestä ehkä kauhean hyvää psykiatria tule", Halila tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat