Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö: Suomi ei puolusta Viroa

Puolustusministeri arvioi olevansa edeltäjäänsä Carl Haglundia varovaisempi lausunnoissaan

Kotimaa
 
Puolustusministeri Jussi Niinistö Studio Kulmapöydässä: Varusmiehet sodan ajan joukkoihin
Puolustusministeri Jussi Niinistö Studio Kulmapöydässä: Varusmiehet sodan ajan joukkoihin
Studio Kulmapöydän vieraana puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

"Venäjä havittelee sitä samaa suurvalta-asemaa, joka Neuvostoliitolla oli, ja tämä tietysti muuttaa Suomen toimintaympäristöä koko lailla", sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Näin Niinistö linjaa Suomen turvallisuuspoliittisen aseman muuttuneen, kun häneltä utelee, kuinka kovaa Venäjä paraikaa painostaa Suomen ulkopoliittista johtoa Fennovoiman ydinvoimahankkeessa.

Niinistön mielestä Fennovoima-hanke ei ole turvallisuuspoliittinen riski, "jos se ylipäänsä toteutuu".

"Katsotaan nyt, pääseekö se maaliin."

Tuoreen puolustusministerin puhe on korostetun rauhallista. Kaikesta näkee, että viime vaalikauden eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Niinistö on unelmapestissään. Toimiala on hyppysissä.

Kun Niinistöä pyytää pohtimaan, miten Suomen kannattaisi toimia, jos Venäjä hyökkäisi Viroon, ja olisiko Suomen siinä tilanteessa parempi olla puolustusliitto Naton jäsen kuin sitoutumaton toimija, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

"Viro, Liettua ja Latvia ovat Nato-maita. Heidän puolustusratkaisunsa on Nato, ja kollektiivinen puolustusliitto suojaa heitä tältä osin. Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, joten meillä ei ole velvoitetta Baltian puolustukseen", Niinistö sanoo.

"Meillä on velvoite puolustaa vain omaa valtioaluettamme."

Niinistön mukaan EU-jäsenmaiden välistä "solidaarisuutta toki harjoitetaan", mutta toistaiseksi ei ainakaan ole tulkittu, että EU-jäsenyys merkitsisi sotilaallista avunantoa hyökkäyksen kohteeksi joutuvalle maalle.

Hallitus on tekemässä osana ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoaan Nato-selvityksen samoin kuin puolustuspoliittisen selvityksen. Niinistön mukaan Nato-selvityksessä olisi tarkoitus selvittää edellä mainitun kaltaisia tilanteita.

"Itse toivon, että se olisi mahdollisimman laaja analyysi erilaisista tilanteista ja hyödyistä ja haitoista."

Niinistö sanoo olevansa kannoissaan harkitusti varovainen.

"Pidän sitä puolustusministerin asemassa viisautena. Tässä ehkä hieman edeltäjästäni Carl Haglundista poiketen haluan hakea sellaista ratkaisua, jolla on koko kansan tuki takana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat