Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torni räjäytettiin, vaikka sota ehti loppua

Kotimaa
 

Pellingin saaristossa olevalla Glosholmenilla on pitkät perinteet majakkasaarena ja sotilasalueena. Nyt saarella toimii merivartioasema, joka siirtyy Porvoon Emäsaloon ensi vuonna.

Alue on ollut tärkeä merenkulun paikka keskiajalta saakka. Saaren suojaisessa lahdessa oli kauppa-alusten väylä jo 1400-luvulla, ja luotsaustoimintaa seudulla on ollut 1600-luvulta.

Kauppaliikenne Tallinnaan oli vilkasta 1600–1700-luvuilla. Haaksirikkoja oli paljon, minkä vuoksi saarelle rakennettiin 1800-luvulla majakka venäläisten kauppalaivojen turvaksi.

Majakan sijaintipaikasta ei päästy yksimielisyyteen. Suomen luotsi- ja majakkahallituksen päällikkö Gustaf Brodd halusi sijoittaa majakan Glosholmenille, mutta Venäjän majakkalaitoksen päällikkö oli eteläisemmän Söderskärin kannalla. Lopulta Venäjän keisari Nikolai I määräsi majakan rakennettavaksi Glosholmeniin.

Majakka valmistui vuonna 1835. Pyöreä nelikerroksinen torni muurattiin tiilistä, ja sen laelle sijoitettiin puinen kahdeksankulmainen loistokoju.

Majakan sijainti ei kuitenkaan ollut meriliikenteen kannalta hyvä, ja majakan katsottiin olevan syypää alueella tapahtuneisiin haaksirikkoihin.

Uusi majakka rakennettiin Söderskäriin. Sen valmistuttua vuonna 1863 Glosholmenin valot sammutettiin. Majakka muutettiin tunnusmajakaksi. Lyhtykoju purettiin ja korvattiin peltisellä suippokärkisellä katolla.

Glosholmenin majakka toimi tunnusmajakkana vuoteen 1940 saakka. Talvisodan aikana torni määrättiin tuhottavaksi, sillä venäläiset pommikoneet pystyivät suunnistamaan sen avulla.

Torni räjäytettiin 14. maaliskuuta 1940, vaikka sota oli päättynyt jo edellisenä päivänä. Peruutuskäsky ei koskaan saapunut Glosholmeniin.

Majakasta jäi jäljelle vain noin viiden metrin korkuinen alaosa, joka jatkosodan aikana muutettiin tulenjohtoasemaksi.

Saari linnoitettiin toisen maailmansodan aikana. Talvisodan aikana saarella oli rannikkotykistö. Taisteluita saarella ei ole koskaan käyty, vaan se toimi tähystys- ja valvontapaikkana. Puolustusvoimat lähti saarelta 1980-luvulla.

Merivartioasema aloitti vuonna 1945 lottien vanhassa parakissa. Asema perustettiin torjumaan pirtun salakuljetusta, joka oli Suomenlahdella vilkasta.

Majakanraunion lisäksi noin 19 hehtaarin saarella on jäljellä vanhoja sotahistoriaan liittyviä rakennuksia ja rakennelmia.

Merivartioaseman päärakennus on 1960-luvulta, samoin vieressä oleva rivitalo. Rakennukset ovat tyydyttävässä tai huonossa kunnossa.

Valvontatorni rakennettiin vuonna 1992. Tutkatorni jää valtion omistukseen ja hallintaan myös sen jälkeen, kun Rajavartiolaitos luopuu merivartioasemasta.

Lisäksi saarella on bunkkereita, kallioon hakattuja tykkiasemia ja muita sotilasrakennelmia. Saaressa on myös kahden vuonna 1941 kuolleen venäläisen hävittäjälentäjän haudat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat