Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metalliliiton Riku Aalto: Pekkaspäivistä emme luovu

Hallitus antaa torstaina vain niukan tiedotteen yhteiskuntasopimuksen valmistelusta

Kotimaa
 
Vesa Moilanen/Lehtikuva Roni Rekomaa/Lehtikuva
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja valtiosihteeri Paula Lehtomäki (oik.)
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja valtiosihteeri Paula Lehtomäki (oik.) Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva Roni Rekomaa/Lehtikuva

Suurimman teollisuusliiton, Metalliliiton, puheenjohtaja Riku Aalto odottaa muiden liittojohtajien tapaan hallituksen esitystä yhteiskuntasopimuksesta, jonka tarkoituksena on parantaa Suomen kilpailukykyä.

"Koko prosessi on vielä hämärän peitossa", Aalto sanoo.

Fakta

Pekkaspäivillä tasataan työaikaa

 Pekkaspäiviä kertyy, jos työehtosopimuksen mukainen säännöllinen työaika on sama kuin työaikalain mukainen säännöllinen työaika, kahdeksan tuntia vuorokaudessa tai 40 tuntia viikossa. Jos säännöllinen työaika on tätä lyhyempi, pekkaspäiviä ei kerry.

 Pekkaspäivien tarkoitus on tasata työaika keskimäärin 36,6 tuntiin viikossa. Kertyneet vapaat saa useimmiten säästää, jolloin ne voi käyttää palkallisena vapaana. Joillakin työpaikoilla pekkasvapaat voi liittää vuosilomaan.

 Nimitys pekkaspäivät syntyi vuonna 1984, jolloin työajan lyhentämiseen tähtääviin päätöksiin osallistui valtioneuvoston kanslian tulopoliittinen selvitysmies Matti Pekkanen.


Työajan pidennys, jota pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehdotti keväällä, ei maan suurimmalle teollisuusliitolle käy.

"On selvää, että emme hyväksy sellaista esitystä, joka veisi meidän pekkaspäiviä", Metalliliiton Aalto sanoo.

Pekkaspäivillä eli työajan tasaamispäivillä tarkoitetaan joihinkin työehtosopimuksiin sisältyvää menettelyä, jossa työntekijälle kertyy palkallista vapaa-aikaa. Yleensä niitä on teollisuusaloilla.

Hallituksen lopullisista aikeista ei ole vielä tietoa, joten Aallon mielestä on liian aikaista sanoa jyrkkää eitä yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aloittamiselle.

Yhteiskuntasopimuksen lopullinen päätösvalta ei ole keskusjärjestöissä, vaan liitoissa, jotka solmivat alakohtaiset työehtosopimukset. Metalliliiton kanta on tärkeä.

Kukaan hallituksesta ei kuitenkaan ole ollut Riku Aaltoon yhteydessä kesän aikana.

Aalto arvelee, että hallituksen tarkoituksena onkin elokuun alussa keskustella työmarkkinakeskusjärjestöjen puheenjohtajien kanssa vain aikataulusta ja millaisia asioita käsitellään.

"Siellä päätetään varmaan vain siitä, miltä pohjalta voitaisiin lähteä neuvottelemaan ja millainen ajateltu prosessi tulee olemaan."

Hallitus on jo aiemmin ilmoittanut, että yksikkötyökustannuksia pitäisi saada alennettua vähintään viidellä prosentilla. Se saavutettaisiin helposti pidentämällä vuosityöaikaa ilman palkankorotuksia.

"Hallituskaan ei voi päättää minkään yksittäisen alan työehtosopimuksesta. Se ei voi olla mikään yleinen auktoriteetti", Riku Aalto sanoo ja muistuttaa, että työehtosopimuksia on eri liitoilla noin 300. Monilla on erilaisia työaika- ja palkkajärjestelyjä.

Työehtosopimukset ovat nyt kiinni syksyyn 2016 asti. Työmarkkinajärjestöt sopivat työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannesta vuodesta kesäkuussa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kertoi viime viikonvaihteessa, että AKT ei lähde yhteiskuntasopimuksen taakse, jos työaikaa pidennetään sadalla tunnilla ilman korvausta, koeaikaa pidennetään, määräaikaisuuksien perusteita höllennetään ja paikallista sopimista laajennetaan.

AKT:n ulostulo ei ollut suuri yllätys, sillä se on linjassa liiton aiempien kantojen kanssa.

Myös palkansaajakeskusjärjestöjen johdossa torjutaan työajan pidennysaikeet. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vastustavat työajan pidennystä.

"Tuolla on 300 000 ihmistä odottamassa töitä. Eli resursseja on, jos työtä on tarjolla", Lyly sanoi alkuviikolla (HS 21.7.).

Hallituksen esitystä on valmistelemassa Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki, jonka mukaan esityksessä on "jonkun verran valmista", sillä varsinaisia neuvotteluja on ollut viime viikkoina vähän.

Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) lomailevat tällä viikolla.

Hallitus tiedottaa asiasta ensi torstaina. Lehtomäen mukaan silloin katsotaan, missä vaiheessa ollaan ja millä tarkkuudella asioita viedään eteenpäin.

"Silloin kerrotaan tilanteesta vain niukasti, sillä seuraavalla viikolla on tarkoitus yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa pohtia prosessia", hän sanoo.

Maanantaina 3. elokuuta järjestettävän hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen johdon tapaamisen jälkeen Sipilä pitänee tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan tarkemmin tavoitteista, asialistasta ja aikataulusta.

Hallitusohjelman mukaan työmarkkinatoimijoilla on aikaa elokuun 21. päivään asti kertoa, lähtevätkö ne yrittämään yhteiskuntasopimusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat