Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijan käsky: Menkää viikonloppuna marjaan

Myös ahomansikan sato on tavallista parempi. Tutkija kehottaa menemään viikonloppuna marjaan.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Etelä-Suomessa mustikka kypsyy parhaimmilleen näinä päivinä.
Etelä-Suomessa mustikka kypsyy parhaimmilleen näinä päivinä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kansalaiset, valmistautukaa menemään metsään.

"Voisi sanoa, että tästä pitäisi antaa valtakunnallinen käsky", sanoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Erityisesti eteläsuomalainen metsä tarjoaa nyt anteliaasti aarteitaan. Mustikan sadosta on tulossa mainio ja Etelä-Suomessa se kypsyy parhaimmilleen näinä päivinä. Myös Keski-Suomessa marjat voivat jo olla kypsiä.

Myös ahomansikan sato on keskimääräistä parempi. Sato on noin viikon myöhässä, mutta muuten marja ei ole tämän kesän säistä moksiskaan. Päinvastoin. Kaiken huipuksi metsästä voi löytää hyvänkin kantarellisaaliin, jos tietää, mistä etsiä.

Muuten sienisatoa on vielä melko hankala ennustaa. Se riippuu paljon tulevien viikkojen säistä.

Salo ennusti hyvää mustikkasatoa jo aiemmin kesällä. Sadon runsaudelle oli vain muuan uhka: helteet. Ne eivät heinäkuussa tulleet, ja nyt vaara on ohi.

Mustikka on viileän ja kostean ilmaston kasvi.

"Kun ihmiset itkevät sisällä ja odottavat helteitä, mustikka voi hyvin. Mutta mustikka itkee, kun ihmiset grillaavat itseään."

Kylmän kesän ansiosta mustikan fysiologinen kunto on hyvä, Salo kertoo. Mustikka on herkkä marja, jolle viikonkin kuivuus on pahasta.

Mustikka on kyllä runsaan viikon myöhässä, mutta kärsivällisyys palkitaan. Vaikka marjat ovat olleet sinisiä jo jonkin aikaa, nyt flavonoidit kehittyvät parhaimmilleen. Tässä tosin auringonpaiste tekisi niille Salon sanoin "eetvarttia".

Lakkasadosta sen sijaan on tullut kahdenlaista viestiä, kertoo Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Kaikkiaan sato on kohtuullisen hyvä, mutta pohjoisessa jotkin marjat ovat paikoin kärsineet kylmävaurioista eli eivät ole päässeet kehittymään suppuvaiheesta raakileiksi. Moision mukaan lakka on kuitenkin onnistunut pohjoisessa paremmin kuin viime vuosina.

Moisio arvioi mustikkasadonkin olevan etelässä suhteessa parempi kuin pohjoisessa. Pohjoisessa kukinta sattui juuri kylmään aikaan.

Lisäksi Moisio arvioi, että mustikoissa saattaa sateisen kesän takia olla jonkin verran niin sanottuja savipuolimustikoita, eli marjan alle jääneen sadepisaran pilaamia marjoja.

Vaikka sienisato on vielä osittain arvoitus, Kauko Salo antaa toisenkin käskyn.

"Opetelkaa haperot." Salo kehuu haperoita hyviksi ja monipuolisiksi ruokasieniksi. Metsään kannattaa mennä jonkun haperot tuntevan ihmisen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat