Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsiasiavaltuutettu haluaa Suomen kieltävän lapsiavioliitot

Lupahakemusten määrä on vähentynyt huomattavasti 20 viime vuoden aikana

Kotimaa
 
Tuomas Kurttila
Tuomas Kurttila

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, ettei Suomen valtio myönnä lapsille lupia mennä avioliittoon. Kurttilan mukaan avioliittolaista on poistettava mahdollisuus antaa erityisistä syistä lupa avioliiton solmimiseen alle 18-vuotiaalle.

Kurttilan mukaan lapsen oikeuksien ja edun näkökulmasta on kyseenalaista, että avioliitto-oikeutta hakevaa lasta ei haastatella tai kuulla asiassa.

Lain mukaan luvanhakijan huoltajalla pitää olla mahdollisuus tulla kuulluksi.

"Nykyinen lainsäädäntö korostaa huoltajan kuulemista, mutta lapsen kuuleminen helposti unohtuu", Kurttila sanoo. "Silloin on riski siihen, ettei lapsen omaa tahtoa pystytä selvittämään ja järjestettyjen avioliiton mahdollisuus on lainsäädännöllisesti olemassa."

Kurttilan vetoomuksen taustalla on YK:n ihmisoikeusneuvoston heinäkuinen päätös, joka toivoi jäsenvaltioiden ryhtyvän toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi. YK toivoo, että jäsenmaat varmistaisivat kaikin keinoin, että avioliitot solmitaan vapaaehtoisesti.

"Monissa muissakin maissa käydään samaa keskustelua. Suomen tulisi olla hyvä esimerkin näyttäjä lasten ja tyttöjen oikeuksien edistäjänä."

Edellisen oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin (r) toimesta oikeusministeriössä alettiin selvittää Suomeen mahdollista lakimuutosta, jolla avioliitto kiellettäisiin 16-vuotiailta.

Nykyinen oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ei erityisavustajansa Leena Riekkolan mukaan vielä ole ehtinyt muodostaa kantaa asiaan.

"Toistaiseksi se [lapsiavioliitot] on meillä näyttäytynyt hyvin pienenä ilmiönä", Riekkola sanoo.

Nykyisen lainsäädännön mukaan alle 18-vuotias ei saa solmia avioliittoa, mutta oikeusministeriö voi antaa luvan avioitumiseen myös nuoremmille, jos siihen on hyvä syy. Useimmiten hyväksyttyjä syitä ovat uskonnollinen vakaumus ja raskaus.

Neuvotteleva virkamies Eva Tams oikeusministeriöstä kertoo, että poikkeuslupahakemusten määrä on viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana vähentynyt huomattavasti. Tänä vuonna oikeusministeriöön on saapunut kahdeksan hakemusta.

Valtaosa poikkeusluvan saaneista on täyttänyt 17 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat