Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talonpoikaismaailma näkyy vieläkin talojen seinissä

Kotimaa
 

Suomalaistalot maalataan usein punaisiksi tai keltaisiksi. Värien suosio juontuu ajalta pari–kolme sataa vuotta sitten.

Punamullan käyttö alkoi hiljalleen yleistyä Suomessa 1700-luvulta alkaen. Ruotsin kuningas Kustaa III kävi Helginsissä 1773, ja maistraatti kehotti sen johdosta talojen punamultaamiseen.

Punamultaaminen levisi maaseudulle. Edullisilla maaväreillä tavallinenkin ihminen saattoi sutia väriä aiemmin harmaana seisseen talonsa pintaan. Kivitalot puolestaan maalattiin usein keltaisiksi. Väri levisi myös puurakennuksiin. Kuningas Kustaa IV Adolf lähetti vuonna 1803 Suomen kaupungeille kirjeen, jossa ohjeisti muuttamaan punaisen värin joksikin muuksi, mieluiten keltaiseksi.

Sävyt ovat sittemmin jääneet suomalaistaloihin ja muun muassa helsinkiläiseen kaupunkikuvaan. Kun Helsinki kasvoi, sen empire-tyylisistä taloista tuli keltaisia, vaikka ne esikuvakaupunki Pietarissa hehkuivat erilaisissa väreissä kuten sinisinä.

Nykyisin Helsingissä suositaan sitä, että katunäkymässä samankin värin sävyt vaihtelevat, kertoo kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo. Esimerkiksi nyky-Töölössä on paljon kellanruskeaa, mutta värin sävy vaihtelee rusehtavaan ja punertavaankin.

Jälleenrakennuskauden alkaessa sotien jälkeen kärsittiin jälleen tarvikepulasta. Moni talo jäi muutamaksi vuodeksi vaille maalia.

1960—1970-luvulla tulivat lateksimaalit, jotka mahdollistivat omakotitalon maalaamisen kirkkaillakin väreillä.

Uusitalo muistaa pientaloihin syntyneen tämän jälkeen hetkellisen räikeiden värien buumin. Talot saattoivat olla vaikka kirkkaan violetteja.

"Mutta siitä nousi hälyä", Uusitalo sanoo.

Naapurisopu joutui koetukselle. Palattiin tuttuun.

Nyt omakotitaloihin on kartanonkeltaisen ja punaisen rinnalle tullut lisää historiasta tuttuja sävyjä, nimittäin maalamatonta hirttä muistuttavaa tummaa harmaata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat