Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kierrätyskeskusten nouto­palveluihin on pitkät jonot – mitä tahansa ei oteta kyytiin

Kierrätyskeskusten noutopalvelut ovat ruuhkautuneet, koska monet muuttavat tai siivoavat kesällä komeroitaan

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Hannu Louhelainen (vas.) ja Mikko Koponen purkavat noutopalvelun tuomaa huonekalukuormaa pakettiautosta Nihtisillan kierrätyskeskuksessa Espoossa. Pääkaupunkiseudulla noutopalvelua joutuu jonottamaan pari viikkoa.
Hannu Louhelainen (vas.) ja Mikko Koponen purkavat noutopalvelun tuomaa huonekalukuormaa pakettiautosta Nihtisillan kierrätyskeskuksessa Espoossa. Pääkaupunkiseudulla noutopalvelua joutuu jonottamaan pari viikkoa. Kuva: Kimmo Räisänen

Kierrätyskeskusten noutopalveluissa on jopa viikkojen jonot kovan kysynnän vuoksi.

Loppukesä ja alkusyksy ovat vilkasta muuttoaikaa, ja moni haluaa juuri muuton yhteydessä päästä eroon ylimääräisistä vanhoista sohvista, ruokapöydistä ja sängyistä, jotta niitä ei tarvitse viedä uuteen kotiin.

Fakta

Vanhoja huonekaluja ei pidä jättää jätekatokseen

 Kierrätyskeskusten noutopalvelut hakevat kotoa esimerkiksi vanhoja kalusteita, jääkaappeja ja pakastimia, kodin elektroniikkaa, astioita, vaatteita, kirjoja ja muuta kodin pientavaraa.

 Vanhojen kalusteiden noutomahdollisuutta voi tiedustella myös esimerkiksi vanhoja huonekaluja myyviltä kirpputoreilta.

 Vanhoja huonekaluja ei saa jättää taloyhtiön jätekatokseen, sillä niitä ei oteta tavalliseen jätekuljetukseen mukaan. Huonekaluille ja muille jäteastioihin kuulumattomille tavaroille pitää järjestää erillinen kuljetus. Siitä tulee ylimääräisiä kustannuksia taloyhtiölle.

 Jos tavarat eivät kelpaa kierrätykseen eikä asukas saa järjestettyä niille maksutonta kuljetusta, hän voi selvittää maksullisia noutopalveluita.

 Pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun ympäristöpalveluilla on maksullinen noutopalvelu nimeltä Nouto-Sortti, jonka voi tilata noutamaan kotoa esimerkiksi vanhoja kalusteita ja kodinkoneita. Muualla maassa maksullisia noutopalveluita voi tiedustella oman paikkakunnan jätehuollosta.

Jos kotona lojuu ylimääräisiä huonekaluja tai muuta turhaksi käynyttä tavaraa, monilla paikkakunnilla voi tilata kierrätyskeskuksen noutopalvelun hakemaan ne pois. Kierrätykseen kelpaavista tavaroista pääsee palvelun avulla eroon usein maksutta.

Muuttajan ei kannata jättää noutopalvelun tilaamista viime tippaan, koska palvelua joutuu usein jonottamaan.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen noutopalveluun on suunnilleen kahden viikon jono.

"Kesälomien vuoksi noutopalvelussa on päivittäin vähemmän autoja käytössä kuin tavallisesti", kertoo logistiikkapäällikkö Carita Karhapää pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksesta.

Oulun kierrätyskeskuksessa maksuton noutopalvelu on nyt tavallista suositumpi. Heinäkuussa ei enää ole mahdollista saada maksutonta noutoa, vaan noudon tilaava joutuu odottamaan tavaroiden hakua jopa pitkälle elokuulle asti.

Tampereella Pirkanmaan kierrätyskeskuksen noutopalvelu saapuu sen sijaan paikalle jo muutaman päivän sisällä tilauksesta, vaikka palvelulla on kesällä tavallista enemmän kysyntää.

"Loppukesällä muutetaan, ja kesälomilla ihmisillä on aikaa siivota ja tyhjentää muutenkin komeroitaan. Se näkyy meillä", kertoo hallituksen puheenjohtaja Mauri Hakala Pirkanmaan kierrätyskeskuksesta.

"Palvelua käytetään, koska moni ei pääse kuljettamaan vanhoja kalusteita itse pois."

Kierrätyskeskuksen noutopalvelu vie Pirkanmaalla kotoa maksutta kierrätyskelpoisia tavaroita. Pakettiauto kuljettaa tarvittaessa tavarat myös kaatopaikalle. Kaatopaikkakuljetukset ovat kuitenkin maksullisia.

Viime kädessä kuljettajat päättävät, mitä ottavat mukaansa.

Pääkaupunkiseudulla kierrätyskeskuksen noutoautot eivät ota mukaan kaatopaikalle meneviä tavaroita edes maksua vastaan. Noutopalvelu saapuu paikalle pakettiautolla, ja noudettavien esineiden on oltava sellaisia, että kaksi kierrätystyöntekijää jaksaa kantaa ne autoon.

Jos tavaroita ei oteta mukaan, syynä on usein niiden likaisuus.

"Jos vaikkapa runkopatjassa tai sohvassa on tahroja, niitä ei oteta autoon, koska kukaan ei halua itselleen tahraisia kalusteita", Karhapää perustelee.

Kierrätyskeskuksessa ei pystytä korjaamaan tai kasaamaan huonekaluja. Huonekalujen pitääkin olla ehjiä ja käyttökelpoisia.

Sen sijaan taulutelevisioita voidaan korjata kierrätyskeskuksen verstailla, ja siksi niitä otetaan mukaan kaikenkuntoisina.

"Myös kylmälaitteita ja pesukoneita kunnostetaan ja otetaan kyytiin, jos ne ovat päällisin puolin ehjiä, kunnostuskelpoisia ja korkeintaan viisi vuotta vanhoja", Karhapää kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat