Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituspuolueiden ryhmyrit peräävät pörssijohtajilta palkkamalttia

Antti Rinne: Kahvit menivät väärään kurkkuun HS-pörssiselvitystä aamulla lukiessa

Kotimaa
 

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat hämmästelevät HS:n selvitystä yritysjohtajien roimista palkankorotuksista.

Keskustan ryhmyrin Matti Vanhasen mukaan yritysjohdon on vaikea olettaa, että työntekijät lähtevät mukaan yhteiskuntasopimuksiin, jos johtajien omat palkankorotustasot ovat selvityksessä lasketun kaltaisia.

Tästä on kyse

 HS:n selvityksen (HS 25. 7.) mukaan suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien ansiot kasvoivat viime vuonna 8,3 prosenttia, kun palkansaajien ansiot kasvoivat 1,5 prosenttia.

 HS-selvityksessä mukana olleiden johtajien ansiotaso nousi viime vuonna keskimäärin 79 000 euroa.

"Ei tuollainen innosta työntekijäkuntaa kilpailukyvyn parantamiseen", Vanhanen sanoo.

Vanhanen korostaa, että kilpailukyky koskee kaikkia yrityksen kustannuksia.

"Yritysjohdon pitää katsoa kulurakenne läpi ylintä johtoa myöten."

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Sampo Terhon mukaan "olisi suotavaa, että [palkankorotukset] olisivat jossain suhteessa".

"Se on sitten monimutkaisempaa, mitä asialle voi tehdä. Voi lähinnä vedota", Terho pohtii.

Kokoomuksen Arto Satonen kertoo myös yllättyneensä selvityksen tiedoista.

"Totta kai yritykset päättävät itsenäisesti, mutta jotta yksikkötyökustannuksia voisi laskea, olisi hyvä näyttää [itse]esimerkkiä."

Oppositiosta Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo puolestaan hörpänneensä kahvin väärään kurkkuun, kun hän luki lauantaiaamulla HS:n selvitystä.

"Selvityksen perusteella näyttää siltä, ettei pääministeri Sipilän palkkamalttivetoomuksesta ole ollut mitään hyötyä. Päinvastoin", Rinne kirjoittaa tiedotteessaan.

Rinne arvioi HS:lle, että tiedot pörssijohtajien yli kahdeksan prosentin ansioiden noususta viime vuonna romuttavat osaltaan työnantajien uskottavuutta keskustelussa, jossa puhutaan laajasta palkkamaltista.

"Palkankorotuksilla, joita nämä yritysjohtajat ovat itselleen antaneet, palkansaajien luottamus taatusti vähenee."

Rinne kummeksuu HS:lle myös sitä, että valtion osin omistaman Rautaruukin toimitusjohtajan Sakari Tammisen bonukset nousivat kertaheitolla lähes 500 prosenttia ja että metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen saa yli 2,5 miljoonaa euroa palkkaa, jos hänet irtisanotaan.

"Tässä ei ole nyt minkäänlaista esimerkkiä siitä, että pitäisi suomalaista yhteiskuntaa yhteisesti rakentaa", Rinne päivittelee.

Rinteen mukaan hallitus teki virheen, kun se ei korottanut suurituloisten veroja.

Yhteiskuntasopimusta valmisteleva pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vedonnut hyväpalkkaisiin yritysjohtajiin, jotta he neuvottelisivat myös omista palkoistaan palkkamaltti mielessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat