Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaiset käynnistävät selvityksen Muhoksen perhekodista – "Minimihenkilöstö ei aina riitä"

Lauantain vastaisena yönä Muhoksella surmattu perhekodin ohjaaja oli yksin yövuorossa. "Tässä tullaan selvittämään ainakin tämän toiminnan luvanmukaisuus ja yksikön henkilöstörakenne ja mitoitus", sanoo yksikön päällikkö, ylitarkastaja Pirjo Mäkeläinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Valvontaviranomaiset aloittavat selvitykset Muhoksella sijaitsevan perhekoti Metsolan toiminnasta, mutta Valvirassa ei lähtökohtaisesti uskota, että velvoitteita olisi lyöty laimin.
Valvontaviranomaiset aloittavat selvitykset Muhoksella sijaitsevan perhekoti Metsolan toiminnasta, mutta Valvirassa ei lähtökohtaisesti uskota, että velvoitteita olisi lyöty laimin. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Valvontaviranomaiset aloittavat omat selvityksensä perhekoti Metsolan toiminnasta.

Metsolassa surmattiin lauantain vastaisena yönä työntekijä, joka oli tapahtuma-aikaan yövuorossa yksin. Poliisi epäilee perhekodin alaikäisiä asukkaita ohjaajansa murhasta.

Tausta

Perhekoti on lastensuojelun asuinyksikkö

Pohjolakodin perhekodit toimivat Valviran myöntämällä laitosluvalla. Pohjolakoti on siis lastensuojelulaitos, jonka perhekodit ovat asuinyksikköjä.

Yhdessä asuinyksikössä voi asua enintään seitsemän lasta tai nuorta. Pääasiassa jokaisessa yksikössä pitää olla vähintään seitsemän hoito- ja kasvatustehtävissä toimivaa työntekijää.

Perhekodit ovat perhehoidon ja laitoksen väliin sijoittuva yksityinen sijaishuoltomuoto. Lastensuojelulain hengen mukaan perhehoito on ensisijainen, laitoshoito viimesijainen tapa järjestää sijaishuolto.

Perhekodissa tai laitoksessa asuvat lapset ja nuoret ovat usein moniongelmaisia, ja heillä voi olla takanaan useita perhesijoituksia.

Epäillyt nuoret pakenivat anastamallaan autolla ja jäivät kiinni pian.

Poliisi tiedottaa henkirikostutkinnasta alkuviikosta. Lisäksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tekevät selvitykset perhekodin toiminnan luvanmukaisuudesta sekä sen henkilöstömitoituksesta.

"Varmasti heti maanantaina aloitamme. Tässä tullaan selvittämään ainakin tämän toiminnan luvanmukaisuus ja yksikön henkilöstörakenne ja mitoitus. Sen verran voin tässä vaiheessa sanoa. Siinä tarkoituksessa avi pyytää selvitystä palveluntuottajalta", sanoo yksikön päällikkö, ylitarkastaja Pirjo Mäkeläinen Pohjois-Suomen avista.

"Tavallisesti annamme palveluntuottajalle noin neljä viikkoa aikaa antaa selvityksensä. Joka tapauksessa olemme [Pohjolakodin] johtoon yhteydessä pian."

Valvirassa ei lähtökohtaisesti uskota, että Muhoksella sijaitseva perhekoti Metsola olisi laiminlyönyt velvoitteitaan esimerkiksi henkilöstömitoituksessa.

"Varmasti näitä kysymyksiä joudumme käymään läpi, onko toiminta ollut asianmukaista", sanoo johtaja Esa Koukkari Valviran yksityiset luvat ja sosiaalihuollon valvonta -osastolta.

"Ensisijaisesti ei ole syytä olettaa, että perhekoti olisi toiminut lainvastaisesti, vaan kysymys on yksittäisestä väkivallasta."

Perhekoti Metsola kuuluu Pohjolakotiin, jonka taustalla olevan Nuorten ystävät ry:n toimilupa on Valviran myöntämä. Nuorten ystävät ry:llä on lastensuojeluun liittyvää toimintaa ympäri Suomen.

Pohjolakodin valvonta kuuluu Pohjois-Suomen aville.

Ylitarkastaja Mäkeläisen mukaan Pohjolakodin perhekodit eivät ole olleet avin erityisvalvonnassa "viime vuosina". Valituksia toiminnasta ei siis ole ollut.

Metsolan perhekodissa on paikka viidelle pojalle, ja sen henkilökunta on erikoistunut työskentelemään haastavasti käyttäytyvien nuorten kanssa.

HS ei sunnuntaina saanut viranomaisilta tarkempaa tietoa Nuorten ystävät ry:lle myönnetyn toimiluvan sisällöstä.

Lupa määrittelee esimerkiksi asukkaiden ja työntekijöiden lukumäärän sekä henkilökunnan koulutusvaatimukset.

"Jos asukkaina on haastavampia nuoria ja lapsia, luvanhaltijan pitää aina arvioida kokonaisuutena, onko mitoitus riittävä, vaikka luvan henkilöstömäärä täyttyisikin. Minimi ei aina riitä, kun asukkaat vaihtuvat", sanoo ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta.

Yleensä viranomaiset puuttuvat havaitsemiinsa puutteisiin huomautuksella. Äärimmäisiä toimenpiteitä ovat uhkasakkomenettelyt ja toiminnan keskeyttäminen.

Pohjolakodin johtaja Kati Lehtola vakuutti lauantai-iltana Helsingin Sanomille, että Pohjolakodin yksiköissä on aina Valviran luvanmukaiset minimimiehitykset.

"Usein meillä on vielä ylimääräistä miehitystä, jos on huoli, että jotain voi tapahtua", hän kertoi.

Lehtolan mukaan perhekodissa on huolehdittu turvallisuudesta "erittäin hyvin".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat