Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avi hoputtaa Oulua lyhentämään toimeentulotuen hakemusten käsittelyaikoja

Sakkouhka on voimassa vain Oulussa, mutta lyhennysmääräyksiä on myös Kotkassa, Hyvinkäällä ja Kangasalalla

Kotimaa
 

Aluehallintovirasto suitsee kuntien toimeentulotukihakemusten venyviä käsittelyaikoja vain harvoin uhkasakoilla. Uhkasakko lankeaa maksettavaksi vain, jos kunta ei hoida valvollisuuksiaan uhkasakon määräaikaan mennessä.

Sakolla uhataan tällä hetkellä vain Oulun kaupunkia. Kesäkuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi Oulua palauttamaan hakemusten käsittelyajat lakisääteiseen seitsemään päivään syyskuun loppuun mennessä. Jos kaupunki epäonnistuu, sille voidaan tuomita maksettavaksi 200 000 euron sakko.

Oulun kaupungin selvityksen mukaan sille tulleiden toimeentulotukihakemusten käsittelyajat ovat viivästyneet joulukuun lopusta 2014 alkaen. Alkuvuonna 2015 käsittelyajat ovat yhä pidentyneet. Maaliskuussa käsittely viivästyi jo yli 14 prosentissa tapauksista. Avi määräsi Oulun lyhentämään käsittelyaikoja uhkasakon uhkalla myös vuonna 2010.

"Pääsääntö on, että hakemus käsitellään viivytyksettä. Jos hakemus todetaan kiireelliseksi, se käsitellään seuraavana arkipäivänä. Muuten maksimissaan seitsemässä päivässä", sanoo ylitarkastaja Jaakko Ellisaari sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Yleensä avi määrää kunnan lyhentämään ylipitkiä käsittelyaikoja ilman uhkasakon uhkaa. Tällä hetkellä määräys on voimassa ainakin Hyvinkäällä, Kotkassa ja Kangasalalla.

Uhkasakon uhalla terävöitetään määräystä esimerkiksi silloin, kun avi joutuu huomauttamaan kuntaa toistuvasti pitkistä käsittelyajoista. Sakon suuruudesta päättää avi.

Viime vuonna Lounais-Suomen avi vaati 75 000 euron uhkasakon uhalla Salon kaupunkia lyhentämään toimeentulotukien käsittelyaikoja. Vuonna 2013 Tampereen kaupungilta vaadittiin toimenpiteitä 300 000 euron, Mikkeliltä 150 000 euron uhalla. Samana vuonna sakkouhka oli voimassa myös Vantaalla ja Kuopiossa. Vuonna 2012 sakkouhkia oli kaksi Lounais-Suomen avin alueella ja vuonna 2009 kaksi Itä-Suomen avin alueella.

"Meidän tietojemme mukaan yhtään uhkaa ei ole realisoitunut, eli toiminta on korjautunut. Sikäli väline on toiminut", Ellisaari sanoo.

Vaikka kunta saa toimeentulotukihakemusten käsittelyajat jälleen lainmukaisiksi ennen kuin uhkasakko tuomitaan maksettavaksi, avit voivat jatkaa kuntien seurantaa.

Seuranta on yhä käynnissä esimerkiksi Salossa, jonka pitää toimittaa aville erillinen selvitys määräaikojen toteutumisesta puolen vuoden välein.

Toimeentulotukilakiin asetettiin 2008 ehdottomat ajat, joissa tukihakemus on käsiteltävä. Taustalla oli oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille tulvinut palaute.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat