Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallituksen paimeneksi pääseminen vaikeutuu – yli 900 hakijaa, 83 paikkaa

Talvella lammaspaimeneksi haki yli 900, joista viikon työlomalle pääsi 83 onnekasta

Kotimaa
 
Mitä lammaspaimenen tehtäviin kuuluu?
Mitä lammaspaimenen tehtäviin kuuluu?
Arpaonni suosi jyväskyläläistä Heli Salmista ja hän pääsi yli 900 hakijan joukosta Metsähallituksen lammaspaimeneksi Mikkelin Neitvuoren maisemiin. Salminen perheineen ja ystävineen viettää viikon Hiidenmaan tilalla ilman sähköä ja kantoveden varassa. Lampaista huolehtiminen osoittautui mukavaksi puuhaksi. Salminen kertoo tarkemmin, millaisia tehtäviä paimenilta edellytetään. Toimittaja: Minna Pölkki, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Arttu Luhtala.

Riukuaidan takana kahdeksanvuotiaat Camilla Valkama, Vilma Kolari ja Liia Itkonen rapsuttavat villaisia kavereitaan. Lampaat märehtivät tyytyväisinä ja työntävät päätään syliin.

"Tämä on 112 ja tuo Mussukka. Tuolle annoimme nimeksi Koira, koska se heiluttaa häntää. Nuo kaksi ovat arempia", tytöt esittelevät yhteen ääneen pienen kainuunharmasten lammaskatraan. Koira-lampaan häntä tosiaan vipattaa ahkerasti.

Tytöt ovat onnekkaita, sillä monen haave viikosta lampaiden parissa ei toteutunut. Metsähallitus haki talvella lammaspaimenia jälleen kerran. Hakijoita oli ennätykselliset 913, joista 83 arvottiin paimeniksi.

Hiidenmaan tila Neitvuoren retkeilyalueella Mikkelin Anttolassa on yksi perinnemaisemakohteista.

Jyväskyläläinen Heli Salminen on yksi niistä, joita arpaonni suosi. Hän oleilee viikon Hiidenmaan tilalla ja huolehtii kuudesta lampaasta, jotka laiduntavat pihaa ympäröivällä niityllä.

Salmisen apuna on iso porukka: miesystävä, tytär lastensa kanssa, lasten kavereita ja ystävä lapsenlapsensa kanssa.

"Tämä on ollut aivan ihanaa", Salminen henkäisee.

"Meidän pitää kantaa lampaille vettä ja seurata, että niillä on kaikki hyvin eikä kukaan eristäydy laumasta. Hei, nyt yksi lammas on karannut!"

Juha Metso
Hoitovuorossa olevat Heli Salminen, hänen lapsenlapsensa Camilla Valkama ja tämän ystävä Vilma Kolari tietävät, että Mussukaksi kutsuttu lammas rakastaa rapsutusta.
Hoitovuorossa olevat Heli Salminen, hänen lapsenlapsensa Camilla Valkama ja tämän ystävä Vilma Kolari tietävät, että Mussukaksi kutsuttu lammas rakastaa rapsutusta.

Yksi Tololan tilalta tuoduista leasing-lampaista on luikahtanut laitumelta pihaan. Salmisen miesystävä Seppo Kautiainen lähtee houkuttelemaan karkulaista takaisin aidan oikealle puolelle.

Tällaisiakin tilanteita varten Metsähallituksen henkilökunta opastaa paimenia. Lampaat saa houkuteltua luokseen kolisuttelemalla leivänpaloja ämpärissä.

Fakta

Lammaspaimenet kuudella tilalla

 Metsähallitus otti perinnemaisemiinsa lammaspaimenia nyt seitsemättä kesää. Paimenet ovat tilalla viikon kerrallaan.

 Paimenille ei makseta palkkaa, vaan he itse maksavat majoituksesta viikkovuokran 350–400 euroa. Maksut menevät perinnetilojen ylläpitoon ja luonnonhoitoon.

 Tänä kesänä lammaspaimenia on Hiidenmaan tilalla Neitvuoren retkeilyalueella Mikkelissä, Närängän erämaatilalla Kuusamossa, Poika-ahon torpalla Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä, Luutsaaren tuvalla Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa ja kahdella tilalla Kolin kansallispuistossa Pohjois-Karjalassa.

 Ensi kesäksi paimenia haetaan ainakin näille tiloille. Haku on tammikuussa. Joulukuussa Metsähallituksen verkkosivuille tulee tietoa tulevista kohteista. Lisätietoja http://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/lammaspaimenet

Neitvuorella lammaspaimenia opastava Metsähallituksen suunnittelija Mirja Nylander kertoo, että paimentöiden lisäksi tulijat voivat tehdä tilalla maatilan askareita, kuten niittää, kantaa metsästä puita pihaan, hakata polttopuita ja tehdä riukuaitaan uusia riukuja.

"Tilalla ei ole sähköä, vesi ei juokse, ja siellä on maakellari. Siellä pääsee todella kokemaan, mitä elämä on ollut 1900-luvun alussa", Nylander sanoo.

"Meillä suurin intressi tietenkin on, että lampaat pitävät vanhan perinnemaiseman avoimena eivätkä pellot pusikoidu."

Salminen kertoo yllättyneensä siitä, miten kesyjä villaiset ruohonleikkurit ovat olleet.

"Ne hakeutuvat meidän seuraan. Aamulla ne tulevat tuonne tuvan ikkunoiden puolelle kurkkimaan, että joko täällä ollaan hereillä", hän kertoo.

"Lapsillehan tämä on ollut elämys, ei tällaista ole aina tarjolla. Tästä jää mukava muisto", Salminen sanoo.

Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Eveliina Nygrenin mukaan lammaspaimenviikoille tulijoissa on paljon lapsiperheitä, mutta joukossa on myös pariskuntia, isovanhempia lapsenlapsineen ja ystäväporukoita.

"Tämä vaikuttaa yhä kiinnostavan ihmisiä. Suuren kysynnän vuoksi olemme pystyneet lisäämään hoitopiirissä olevia perinnemaisemia. On hienoa, että pystymme näin suojelemaan perinneniittyjä", hän sanoo.

"Samalla tulee villaterapiaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat