Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mauri Pekkarisen varjo yhdistää Keski-Suomen uusia kansanedustajia

Keskustan Petri Honkosta ja vihreiden Touko Aaltoa erottaa yhteiskuntasopimus ja yhdistää Mauri Pekkarinen

Kotimaa
 
Uudet kansanedustajat väittelivät yhteiskuntasopimuksesta: kiristystä vai yhteistyötä?
Uudet kansanedustajat väittelivät yhteiskuntasopimuksesta: kiristystä vai yhteistyötä?
Nuoret haastajat -sarja jatkuu. HSTV:n väittelyssä kohtasivat vihreiden Touko Aalto ja keskustan Petri Honkonen Keski-Suomesta. Toimittaja: Jani Timonen, kuvaus: Jukka Gröndahl.
HS haastattelee uusia kansanedustajia.

Keskisuomalaisella politiikalla on Mauri Pekkarisen kasvot. Keskustan konkari on kertonut Keski-Suomen näkemykset kymmeniä vuosia. Torstaina iltapäivällä Jyväskylän Seminaarinmäen vehreään rinteeseen nousevat uudet kansanedustajat vihreiden Touko Aalto, 31, ja keskustan Petri Honkonen, 27. He haluavat muuttaa sen, miltä keskisuomalainen politiikka näyttää.

Honkonen on tullut Jyväskylään kotoaan Saarijärveltä, joka rajautuu Etelä-Pohjanmaan maakuntaan.

Vihreiden varapuheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Joensuussa varttunut Touko Aalto saapuu paikalle ja halaa Honkosta. Opposition Aalto ja hallituspuolueen Honkonen tuntevat toisensa Jyväskylän yliopistosta.

"Minä olen jäyhä maalainen, joka sanoo muutaman sanan. Touko on puhelias poika", Honkonen kuvailee. Puhetta tulee molemmilta.

Viime kevään vaalikonevastausten perusteella heidän näkemyksensä ovat niin lähellä toisiaan, ettei eroja löydy edes tiheällä kammalla.

Jukka Gröndahl HS
Keskustan Petri Honkonen (vas.) ja vihreiden Touko Aalto ovat kiertäneet kesälomallaan ympäri Keski-Suomea.
Keskustan Petri Honkonen (vas.) ja vihreiden Touko Aalto ovat kiertäneet kesälomallaan ympäri Keski-Suomea.

Hallituksen ja opposition edustajan on useimmiten oltava eri mieltä hallituksen toimista. Yhteiskuntasopimukseen liittyvistä ehdollisista leikkauksista syntyykin väittelyä.

Aalto voittaa kivi–paperi–sakset-arvonnan ja saa aloittaa. Hän moittii sitä, että yhteiskuntasopimus muotoiltiin jo ennen kuin hallitus oli muodostettu.

Kuka

Touko Aalto

 Vihreiden kansanedustaja Keski-Suomesta

 Sai vaaleissa 4 326 ääntä

 Jyväskylän kaupunginvaltuutettu

 Yhteiskuntatieteiden kandidaatti

 Kotipaikka Jyväskylä

"Tehdään tällainen giljotiini, sisilialainen tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Joko te hyväksytte meidän linjan tai me leikkaamme vielä 1,5 miljardia lisää", Aalto selvittää.

"Ei tämä ole mitään neuvottelua. Tämä on kiristystä."

Honkonen vastaa, että silloinen hallitustunnustelija ja nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) halusi rakentaa yhteiskuntaa, jossa asioista sovitaan laajasti.

"Se oli osoitus siitä, että konsensusyhteiskuntaa halutaan ja haetaan, vaikka niin sanottu porvarihallitus onkin kyseessä", Honkonen sanoo.

"Mitä tekemistä tällä on luottamuksen rakentamisen kanssa? Tällähän vain luodaan eripuraa", Aalto sanoo.

"Nythän työmarkkinajärjestöillä ja työmarkkinaosapuolilla on mahdollisuus osoittaa, että heitä tarvitaan ja että he pystyvät sopimiseen ja neuvotteluun. Nythän ei ole mitään asioita vielä lyöty lukkoon, vaan heillä on mahdollisuus tuoda esiin työmarkkinajärjestöille tärkeitä tavoitteita", Honkonen sanoo.

"Minkä takia hallitus ei voinut mennä ilman tätä 1,5 miljardin euron leikkauskiristysruuvia neuvotteluun tasapuolisena kumppanina? Minkä takia? Sitten olisi ollut tasapuolinen tilanne", Aalto vastaa.

Kuka

Petri Honkonen

 Keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta

 Sai vaaleissa 2 978 ääntä

 Saarijärven kaupunginvaltuutettu

 Filosofian maisteri, aineenopettaja

 Kotipaikka Saarijärvi

"Taivaskin rupeaa jo itkemään tämän meidän väittelyn takia", Honkonen sanoo sateen pisaroidessa. "Sillä [yhteiskuntasopimuksella] halutaan osoittaa, että tilanne on vakava", Honkonen jatkaa.

Sananvaihdon jälkeen kansanedustajat taputtavat toisiaan selkään. Aalto sanoo, että Keski-Suomessa voidaan vakavoitua asian äärellä, mutta sitten taas naurattaa.

Uudet kansanedustajat saavat neuvoja konkareilta, vaikka olisivat ikäisekseen kokeneita poliitikkoja.

"Yksi kokenut kansanedustaja sanoi minulle, että hallituspuolueen kansanedustajalla on Helsingissä mukavaa, mutta maakunnassa ikävää. Oppositiokansanedustajalla on maakunnassa mukavaa, mutta Helsingissä ikävää", kertoo Honkonen, joka pyrki Euroopan parlamenttiin viime vuonna.

Aalto työskenteli edellisen vaalikauden Jani Toivolan (vihr) avustajana.

"Katsoin neljä vuotta rautahäkistä, että päästäkää minut puhumaan tuonne noin", hän sanoo viitaten eduskunnan suureen saliin. Aalto toivoo eduskuntaan monipuolista, lyhyttä keskustelua ja sitä, että "edes puolet salista olisi paikalla debatin aikana".

Keski-Suomi ja Jyväskylä rypevät työttömyydessä. Alue on vajonnut maan synkimmäksi: työttömyys on työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 18,2 prosenttia.

Aalto ja Honkonen hoitaisivat työllisyyden kuntoon uusilla energiamuodoilla ja biotaloudella. Työllisyyden kannalta tuorein keskisuomalainen esimerkki on Äänekosken biotuotetehdas. 1,2 miljardin euron investointi on Suomen metsäteollisuuden historian suurin.

Molemmat helpottaisivat lyhytaikaiseen työhön tarttumista byrokratiaa karsimalla ja perustulolla.

"Meillä on monia rakenteita, jotka estävät työnteon. Työttömiä ei esimerkiksi kannusteta millään tavalla opiskelemaan, vaan päinvastoin estetään", Honkonen sanoo.

"Perustulon idea on, että työn vastaanottamisen pitää olla aina kannattavaa. Nyt se on noussut esiin Sipilän ja kokeiluyhteiskunnan kautta", Aalto sanoo.

"Kokeiluyhteiskunta on yksi keskeisiä juttuja. Ei hirttäydytä neljäksi vuodeksi, vaan tarvittaessa voidaan vaihtaa suuntaa. Perustuloa voisi kokeilla Keski-Suomessa", Honkonen ehdottaa. "Ja pääkaupunkiseudulla", hän lisää.

Niin, Mauri Pekkarinen. Sekä Honkonen että Aalto kehuvat Keski-Suomen kasvoa. He sanovat, että Pekkarinen ottaa asioista selvää, mutta hänen kanssaan voi olla sujuvasti eri mieltä.

"Mauria olen ihaillut sellaisena perin juurin maakunnan vankkumattomana puolustajana", Honkonen sanoo.

Mutta ole varuillasi, Pekkarinen, haastajat ovat jo rinteessä.

"Kukkulan kuningas on Mauri, ja täältä on pari tulijaa perässä", Aalto sanoo.

Jani Timonen HS
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat