Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kivitalo saattaa mykistää kännykän – näin voit parantaa signaalia

Oikein energiatehokas talo ei välttämättä päästä läpi edes kännykkäsignaalia. Kristiina Poutiainen puhuu puhelunsa parvekkeella.

Kotimaa
 
Uusi koti voi mykistää kännykän - HS testasi jipot kuuluvuuden parantamiseen
Uusi koti voi mykistää kännykän - HS testasi jipot kuuluvuuden parantamiseen
Uusi talo tai ikkunaremontti voivat aiheuttaa asukkaille keljun yllätyksen: kännykkä lakkaa kuulumasta. HS testasi Helsingin Kalasatamassa, saadaanko Kristiina Poutiaisen puhelin kuulumaan Viestintäviraston julkaisemilla poppakonsteilla. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja leikkaus: Markus Jokela.

Kun helsinkiläisen Kristiina Poutiaisen kännykkä soi, hän kirmaa parvekkeelle.

Kyse ei ole raittiin ilman puutteesta vaan siitä, että parveke on kotona varmin paikka, jossa puhelu ei pätki.

Vinkkilista

Yritä näitä, jos kännykkä ei kuulu

Uusi koti uudistalossa: Uuden asunnon ostajan on syytä varmistua jo etukäteen, että talon kännykkäkuuluvuutta on mietitty. Jos ongelmia ilmenee, ota yhteyttä operaattoriin ja asunnon myyjään.

Taloyhtiö: Ota yhteyttä puhelinoperaattoriin ja pidä asiaa esillä taloyhtiössä. Vuokralaiset voivat kääntyä vuokranantajan puoleen.

Vanhan talon remontti: Jos näköpiirissä on energiatehokkaiden ikkunoiden hankinta, harkitkaa, pitäisikö taloon rakentaa sisäinen antenniverkko. Sen asennus onnistuu helpoiten esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

Asunnossa: Mikäli operaattori ei auta eikä talossa synny yksimielisyyttä sisäisen verkon rakentamisesta, voi kokeilla kotikonsteja.

Jos kännykkä kuuluu esimerkiksi vain ikkunan vieressä, voit pitää puhelinta siellä ja puhua muualla huoneistossa bluetooth-kuulokkeen avulla.

Yksi ratkaisu on antennilla varustettu gsm-pöytäpuhelin, josta puhelut saa kännykkään joko rinnakkaisen sim-kortin tai soitonsiirron avulla. Antenniliikkeistä voi löytyä puhelimeen sopiva, ulos sijoitettava lisäantenni.

Pientalo tai kesämökki: Antenni katolla voi auttaa.

 

Viestintävirasto julkaisi 1. heinäkuuta ohjevideoita kännykkä- ja nettisignaalin vahvistamiseksi. Linkki videoihin löytyy viraston sivuilta www.ficora.fi.

Poutiainen muutti äskettäin uuteen kerrostaloon Helsingin Kalasatamaan ja törmäsi monen naapurinsa lailla yllättävään ongelmaan. Kun talojen seinät ja ikkunat tehdään energiansäästön nimissä aina vain tiiviimmiksi, ne eivät enää välttämättä päästä läpi edes kännykkäsignaalia.

"Olen joskus odottanut ja odottanut puhelua, jota ei tule, koska kännykkä on unohtunut eteiseen käsilaukkuun. Soittaja istuu sitten autossa ja ihmettelee, miksen vastaa", Poutiainen kertoo.

Ongelma on tuttu viranomaisille, rakentajille ja teleoperaattoreille, mutta tavallisen ihmisen se yllättää. Asia puhuttaa esimerkiksi Helsingin uusilla alueilla Kalasatamassa, Arabianrannassa ja Jätkäsaaressa. Poutiaisen sisar törmäsi kännykkäpulmaan uudessa talossa Helsingin Suutarilassa.

Heikko kuuluvuus ei ole yksinomaan uusien talojen ongelma.

"Tulevaisuuden haaste on korjausrakentamisessa", sanoo viestintäneuvos Olli-Pekka Rantala Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

"Suurin osa Suomen taloista on betonielementtitaloja, joihin kännykkäsignaali on tähän asti tullut sisään ikkunoiden kautta. Kun ikkunat vaihdetaan energiatehokkaiksi, signaalille ei jää enää mitään aukkoa tulla sisään asuntoon."

Suomessa jokaisella on kotonaan oikeus toimivaan puhelimeen ja laajakaistaan. Mikään ei säätele sitä, miten yhteydet järjestetään. Ympäristöministeriön rakennusmääräyksissä on tiukat rajat rakennusten ilmatiiviydelle, lämmönläpäisylle ja lämpöhävikille, mutta radioaaltojen läpäisyä ei mainita.

Kuitenkin energiatehokkaat rakenteet voivat vähentää signaalin kuulumisen jopa sadasosaan sen alkuperäisestä voimakkuudesta, sanoo viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen Viestintävirastosta.

Kenen vastuulla sitten on, että kotona voi puhua kännykkään ja surffata netissä? Toistaiseksi asia on rakennuttajien, taloyhtiöiden ja teleoperaattoreiden yhteistyön varassa.

"Tulevaisuudessa operaattoreille on tulossa sisätiloja koskevia velvoitteita, mutta siihen asti kuuluvuus on käytännössä rakennuttajan ja rakentajan vastuulla. Sen enempää rakennusala kuin operaattoritkaan eivät halua ottaa täyttä vastuuta", Nieminen sanoo.

Aapo Huhta HS
Helsingin Kalasatamaan vasta muuttanut Kristiina Poutiainen rinnastaa kännykkäverkon talon peruspalveluihin. "Kuuluvuus täytyy ratkaista siinä missä sähkön ja veden saantikin."
Helsingin Kalasatamaan vasta muuttanut Kristiina Poutiainen rinnastaa kännykkäverkon talon peruspalveluihin. "Kuuluvuus täytyy ratkaista siinä missä sähkön ja veden saantikin."

Radioaaltojen liike ainakin on sen sortin luonnonlaki, ettei kuuluvuusongelma ratkea sitä muuntelemalla.

"Mielestäni nämä ratkaistaan tulevaisuudessa rakentamalla taloihin omia tukiasemia", uskoo tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta.

"On kehitetty kikkakolmosia, joilla ikkunalasiin voi rakentaa signaalia läpäisevän pinnan. Loogisesti ajatellen teknologia menee kuitenkin kohti talokohtaisia tukiasemia. Toimistotaloissa ne ovat jo arkipäivää", Manner sanoo.

Ratkaisuja ongelmaan on kehitellyt esimerkiksi ikkunavalmistaja Skaala, mutta se ei ole toistaiseksi nähnyt antenni-ikkunoille markkinarakoa.

Skaalan toimitusjohtaja Jari Punkari pitää huolta ylimitoitettuna.

"Ongelmia putkahtaa esiin silloin tällöin, mutta operaattorit ovat hoitaneet ne pois päiväjärjestyksestä", Pukari sanoo.

Pukari uskoo, että operaattorit hoitavat ongelmat vastakin. Teleoperaattorit näkevät asian toisin.

"Operaattorit ovat tehneet kaikkensa saadakseen tukiasemaverkon riittävän tiheäksi. Se tie on kuitenkin käyty loppuun", sanoo kehityspäällikkö Timo Hietalahti Sonerasta.

"Asia pitää ratkoa rakennusmateriaalien avulla."

Sonera on tehnyt sisäverkon muutamaan Kalasataman taloon, mutta Hietalahden mukaan kyse on ollut lähinnä kokeiluista ja vaihtoehtojen tutkinnasta.

Viranomaisten mielestä verkkojen kuuluvuus on syytä ratkaista jo taloa rakennettaessa ja remontteja suunniteltaessa.

"Sisäantenniverkon rakentaminen jälkikäteen on hankalampaa ja kalliimpaa", huomauttaa viestintäviraston Nieminen.

Liikenne- ja viestintäministeriön Rantala antaa vinkin vanhojen talojen remontoijille.

"Verkko on helpointa rakentaa putkiremontin tai muun työn yhteydessä. Kun seinät ovat valmiiksi auki, kaapelointi on kohtuullisen pieni kustannus."

Helsinki rakentaa Kalasatamaan energiatehokasta koulua. Sähköinsinööri Risto Kristolan mukaan kiinteistövirastossa on puhuttu verkko-ongelmasta, mutta päätöksiä ei ole tehty.
Helsinki rakentaa Kalasatamaan energiatehokasta koulua. Sähköinsinööri Risto Kristolan mukaan kiinteistövirastossa on puhuttu verkko-ongelmasta, mutta päätöksiä ei ole tehty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat