Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mansikalle on luvassa pitkä satokausi

Avomaavihannekset kärsivät sateisesta kesästä. Omenasato viivästyy parilla viikolla.

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Viileä ja sateinen kesä ei ole ollut erityinen ongelma marja- ja omenasadon määrälle, arvioi toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

"Jos on tällainen viileä kesä, kasvit kasvavat yleensä ottaen hyvin. Ne eivät pikemminkään tykkää helteistä. Poutapäiviä voisi toivoa enemmänkin", Salo toteaa.

Mansikkakauden ennustetaan jatkuvan kesän viileyden ansiosta normaalia pitempään. Tuoretta mansikkaa voi olla saatavissa elo- ja syyskuun vaihteeseen saakka.

Kosteus on sadon määrälle sekä hyvästä että pahasta.

"Kosteus pitää huolta siitä, että raakileet saavat vettä, mutta vedessä on se ikävä puoli, että ne pehmentävät marjan pintaa ja kauppakelpoisen, hyvin säilyvän marjan osuus vähenee. Sen, minkä sateet kasvattavat, kovat sateet pilaavat toisessa päässä. Se on siis plus miinus nolla", Salo toteaa.

Vadelmien pitäisi alkaa kehittyä poimittaviksi heinä-elokuun vaihteessa, mutta viileys on hidastanut kypsymistä. Kosteus vaikuttaa vadelmasadon määrään samalla tavalla kuin mansikan.

Muutama poutainen päivä parantaisi satoa, mutta vadelmaa on joka tapauksessa luvassa viimeistään ensi viikolla.

Myös mustaherukan osalta odotetaan normaalia satoa. Herukat kestävät kosteutta mansikkaa ja vadelmaa paremmin, mutta vesisateet voivat olla haitaksi juuri ennen poimintavaihetta. Se alkaa Etelä-Suomessa elokuun viidennen ja kymmenennen päivän välillä.

Ensimmäisiä omenoita aletaan yleensä kerätä heinä- ja elokuun vaihteessa, mutta nyt sadonkorjuu on Salon mukaan siirtymässä elokuun puoliväliin tai jopa myöhäisemmäksi. Omenoiden määrä on silti normaali.

Avomaavihannesten sato on tähän mennessä kärsinyt noin kymmenen prosenttia normaalivuoteen nähden, arvioi kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta.

Syynä ovat lämmön puute ja läpimärät pellot, jotka ovat haitanneet maan muokkausta sekä vaikeuttaneet istutuksia.

"Siemenistä kylvettävät, kuten porkkana, punajuuri ja lanttu, voivat hukkua ennen taimettumista, kun on todella märkää", Virtanen toteaa.

Ongelmat ovat kasautuneet lähinnä ammattiviljelijöille. Kotiviljelijöille tilanne on Virtasen mukaan helpompi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat