Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tavoitti 22 puolueen kansanedustajaa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ymmällään Immosen sotaisista sanoista

Vain harva HS:n tavoittamista perussuomalaisten kansanedustajista tuomitsee Olli Immosen äärikansallisen Facebook-päivityksen

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Markku Ulander / Heikki Saukkomaa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on ymmällään Olli Immosen kirjoituksista.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on ymmällään Olli Immosen kirjoituksista. Kuva: Martti Kainulainen / Markku Ulander / Heikki Saukkomaa

HS:n tavoittamat perussuomalaiset kansanedustajat Immosen tekstistä

Lea Mäkipää:

"Totta kai täytyy olla monikulttuurisuutta, mutta se ei tarkoita sitä, ettei pitäisi noudattaa Suomen lakeja ja elää maassa maan tavalla."

Martti Mölsä:

"En hyväksy kommentteja, koska ne eivät ole puolueen linjan mukaisia. Mutta en myöskään tuomitse niitä."

Mika Niikko:

"Vaikka pidän ilmaisua epäonnistuneena eikä se edusta omaani, en kuitenkaan kiihottuisi hakemaan viittauksia Norjasta asti."

Jussi Niinistö:

"Näitä näkemyksiä käsitellään eduskuntaryhmän kokouksessa."

Tom Packalén:

"Jos tämä liittyy Norjan tapahtumien neljävuotispäivään, silloin en näe hänelle mahdollisuutta jatkaa tässä puolueessa."

Vesa-Matti Saarakkala:

"En voi käsittää, miten kukaan poliitikko voi ajatella, että tuollaisella retoriikalla voitaisiin edistää meidän asiaa."

Ville Tavio:

"Monikulttuurisuus voi tarkoittaa niin monta eri asiaa eri ihmisille. On vaarana, että osapuolet käyttävät sanaa eri tavoilla."

Maria Tolppanen:

"En todellakaan ole samaa mieltä. Immonen pitäisi kasvattaa aikuiseksi. Hän ei ole kasvanut tehtäviensä kanssa."

Anne Louhelainen:

"Immosen mielipiteistä keskustellaan ryhmässä. En halua ottaa niihin kantaa."

Pirkko Mattila:

"En tunnista mitään vihollista, jota vastaan taistellaan."

Jani Mäkelä:

"Ongelmat ovat retoriikassa ja ajoituksessa. Muutoin puolueohjelmassa on samoja linjauksia."

Leena Meri:

"En tiedä, mitä Immonen ajaa takaa. En hyväksy ihmistä vastaan hyökkäämistä. Kansanedustajan pitäisi olla varovainen."

Toimi Kankaanniemi:

"En hyväksy taistelukehotuksia mitään ihmisryhmää vastaan. Immosen on syytä selittää, mitä hän tavoitteli ja miten hän aikoo jatkossa toimia."

Juho Eerola:

"Tämä ei helpota hallitusyhteistyötä. Kun ulkoministeri Soini kiertää maailmaa, voi sitä selittelyn määrää, jonka uhriksi hän joutuu."

Simon Elo:

"Monikulttuurisuuden kritiikki on paikallaan, mutta tämä kirjoitus on äärimmäinen retoriikaltaan ja vahingollinen asialliselle kritiikille ja puolueelle."

Ritva Elomaa:

"Emme tarvitse näitä ylilyöntejä. Harmillinen paikka, että näitä tulee. Se on hänen oma yksityinen mielipiteensä."

Tiina Elovaara:

"On oikein, että reagoidaan ja häntä pyydetään kertomaan, mitä hän tarkoittaa. Vastakkainasettelun ilmapiiri on vahva. Se vammauttaa vuoropuhelua. Toivoisin, että puhuttaisiin aidosti ja vältettäisiin vastakkainasettelua."

Veera Ruoho:

"En itse missään nimessä ajattele tuolla lailla. Olen värisokea perussuomalainen, ja minulla on paljon ystäviä eri kulttuureista. Mutta maahanmuuttoon liittyvät lieveilmiöt pitää saada pois."

Ari Jalonen:

"Tämä on vain Immosen omia linjauksia, ei vastaa perussuomalaisten linjoja. Itse en olisi kirjoittanut noin."

Reijo Hongisto:

"Kirjoitus ei vastaa näkemyksiäni. Minä en olisi muotoillut viestiäni tuolla tavalla."

"On oikein, että häntä kuunnellaan ensin. Ennakkoon ei pidä tehdä päätöksiä: annetaan miehen puhua ja kysytään, mitä hän ajatteli."

Teuvo Hakkarainen:

"Ei ehkä sovi tuommoinen kielenkäyttö. Immonen on varmaan tarkoittanut sitä, että kun Afrikasta tulee siirtolaisia, heistä vähäinen osa on avuntarvitsijoita, naisia ja lapsia. Hyväksyisin maahanmuuton, jos sieltä tulisivat naiset ja lapset kumiveneillä."

Pentti Oinonen:

"Olen sitä mieltä, että hän olisi ehkä voinut siistiä sanomisiaan vähän. Toisaalta ymmärrän hänen purkauksensa, koska hän on ollut koko ajan maahanmuuttovastainen. En hirveästi tuomitse ennen kuin kuulen, mitä hän on tarkoittanut."

Kansanedustaja Olli Immosen (ps) raju hyökkäys monikulttuurisuutta vastaan hämmentää perussuomalaisten eduskuntaryhmää, mutta vain muutama kansanedustaja tuomitsee sen täysin. HS:n soittokierros tavoitti maanantaina puolueen 38 kansanedustajasta 22.

Kaikki, jotka suostuivat kommentoimaan kirjoitusta, sanoutuivat irti Immosen sotaisasta kielestä.

Immonen kertoi viikonloppuna englanninkielisessä Facebook-päivityksessään muun muassa unelmoivansa "vahvasta, urheasta kansakunnasta, joka nujertaa painajaisen nimeltä monikulttuurisuus".

Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kommentoi asiaa ensimmäisen kerran maanantaina Ilta-Sanomille. Soini sanoi, että Immosen jatkosta puolueessa päättää ryhmäkokous. "Tämä ei ole hyväksi puolueen maineelle."

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi jo sunnuntaina HS:lle, että Immosen kirjoitusta aiotaan käsitellä eduskuntaryhmän ensimmäisessä kokouksessa kesätauon jälkeen.

Valtaosa tavoitetuista perussuomalaisten kansanedustajista ymmärtää Immosen huolen monikulttuurisuudesta. Moni heistä pahoittelee, että Immosen kärjistävä kirjoitus vaikeuttaa keskustelua maahanmuuton ongelmista.

Kansanedustaja  Juho Eerola sanoo, että maahanmuutosta ei ole aiemmin puhuttu taisteluihin viittaavin sanakääntein. Immosen sotaisa englanninkielinen retoriikka ei hänen mukaansa taivu suomen kieleen.

"Ei minulle tule mieleen, että Immonen kutsuisi sotaan", hän sanoo.

Eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Ritva Elomaa sanoo kannattavansa vahvasti oman kansallisen kulttuurin säilyttämistä.

"Mutta en tykkää kenenkään halveeraamisesta. Käsitän, että hänen ajatuksensa on ollut hyvä ja kannatettava: suomalaisen kulttuurin säilyttäminen."

Myös Jani Mäkelä sanoo, että suurimmat ongelmat Immosen kirjoituksessa liittyvät sanavalintoihin ja ajoitukseen. Itse asiat ovat Mäkelän mukaan puolueen ohjelman mukaisia.

Immosta arvostelevat voimakkaasti Vesa-Matti Saarakkala, Maria Tolppanen ja Tom Packalén. He ovat valmiita jopa harkitsemaan Immosen erottamista eduskuntaryhmästä.

"Hän on tehnyt raskaan virhearvion", Saarakkala sanoo.

"Olen valmis sulattamaan kirjoituksen muun tyylin, mutta jos se liittyy Norjan tapahtumien nelivuotispäivään, en näe hänelle mahdollisuutta jatkaa tässä puolueessa", Packalén toteaa.

Immonen julkaisi tekstinsä muutama päivä äärioikeistolaisen Anders Behring Breivikin Norjassa tekemän joukkomurhan nelivuotispäivän jälkeen. Breivik surmasi Oslossa ja Utøyalla 77 ihmistä.

Maria Tolppanen ilmoittaa itse eroavansa puolueesta, jos Immosen kirjoituksen ajoitus paljastuisi tahalliseksi eikä eduskuntaryhmä ryhtyisi toimenpiteisiin tätä vastaan. "Silloin minä lähden", Tolppanen sanoo.

Tiina Elovaara sanoo, että Immosen täytyy itse pohtia, miten hän halua asemoida itsensä ja palveleeko perussuomalainen puolue hänen taisteluaan maahanmuuttoa vastaan.

"Onko se oikea paikka", Elovaara pohtii.

Voimakkaastikin Immosta arvostelevat kertoivat silti haluavansa kuulla Immosen oman selityksen sotaisalle kirjoitukselleen.

"Odotan, että hän selventää, mistä on kyse", Packalén sanoo.

"On oikein, että häntä kuunnellaan ensin", toteaa puolestaan Reijo Hongisto. "Ennakkoon ei pidä tehdä päätöksiä. Annetaan miehen puhua ja kysytään, mitä hän ajatteli."

HS ei tavoittanut Immosta maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat