Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa "immosille" näytettäisiin oitis ovea

Kotimaa
 

Sama toteamus ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten erilaisuudesta ja eroavasta historiasta toistuu usein Suomessa.

Ruotsidemokraatit polveutuu oikeistolaisista ääriliikkeistä, perussuomalaiset maaseudun puolueesta, kuten puoluejohtaja Timo Soinikin tapaa alleviivata.

Erojen suhteellisuus tulee silti väistämättä mieleen perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen kansalliskiihkoisen ulostulon jälkimainingeissa.

Historiasta huolimatta kummallakin puolueella on nykyisin monikulttuurisuuden ja islamin vastainen äärijoukkonsa, joka aiheuttaa kannanotoillaan puoluejohdolle ja monille maltillisille jäsenille harmaita hiuksia.

Merkillepantavaa on, että Ruotsissa, kuten myös osassa muista sisarpuolueiden maista Euroopassa, kiihkoilijoihin on viime vuosina suhtauduttu äärimmäisen tiukasti. Usein heille on näytetty ovea.

Suomessa kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on saanut laukoa "neekeriukoista" ja pitää paikkansa samoin kuin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

Kansanedustaja Immosen kirjoitusta on tarkoitus käsitellä puolueessa. Tähän saakka puoluejohtaja Soini on silti ollut silmiinpistävän vastahakoinen kommentoimaan ulostuloa. Näin siitä huolimatta, että se sävyltään muistutti norjalaisen joukkosurmaajan Anders Behring Breivikin manifestia ja että hän julkaisi sen samoihin aikoihin kun Norja muisti Breivikin uhreja.

Ruotsissa Immonen ei saisi pitää paikkaansa, sitä voi pitää liki varmana, toteaa oikeistopopulismiin erikoistunut tutkija Ann-Cathrine Jungar Södertörnin korkeakoulusta.

Esimerkiksi mikä tahansa kanssakäyminen ääriliikkeiden edustajien kanssa johtaa ruotsidemokraateissa useimmiten erottamiseen.

Immonen poseerasi aiemmin kesällä yhteiskuvassa uusnatsihenkisen Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa ilman sen suurempia seuraamuksia.

"Suhtautuminen on hyvin erilaista", Jungar sanoo.

Myös esimerkiksi Ranskassa Kansallisen rintaman Marine Le Pen on ottanut viime aikoina tiukan irtioton isänsä perinnöstä ja pyrkinyt siistimään puoluetta. Tanskan kansanpuolueessa rivejä on suoristettu tiukasti jo aiemmin.

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson lanseerasi 2012 rasismin nollatoleranssiksi nimetyn politiikan. Sen seurauksena puoluejäsenten toimia käsitellään tämän tästä jäsenasioista vastaavassa valiokunnassa.

Viimeksi huhtikuun lopulla ruotsidemokraatit päätti seitsemän jäsenensä erottamisesta, koska näillä katsottiin olevan suhteita ääriliikkeisiin kuten Nordisk ungdomiin.

Ennen viime syksyn vaaleja useampi jäsen erosi tai heitä kehotettiin luopumaan ehdokkuudesta nimettömän rasistisen nettikirjoituksien takia.

Åkessonin linjaa on arvosteltu Ruotsissa muun muassa yksinvaltaisuudesta. Osa Ruotsissa katsoo, että kyse on vain julkikuvan kiillottamisesta, ja rasismin leima istuu tiukassa.

Puolueen kannatus on silti ennätyslukemissa, osassa mittauksista jo 20 prosentin tuntumassa. Muiden puolueiden eristämä ruotsidemokraatit on äärimielipiteet torjumalla ottanut askelia kohti politiikan salonkeja.

Suomen perussuomalaisissa vastaavaan äärimmäisyyksien tyrmäämiseen ei ole erilaisen historian vuoksi ollut tarvetta. Monikulttuurisuuden ja maahanmuuton vastustus otettiin osaksi puolueen agendaa verraten myöhään, ja EU-vastaisuus on ollut etualalla.

Muut puolueet ja media ovat Suomessa hyväksyneet perussuomalaiset alusta saakka toisin kuin Ruotsissa. Ääriajatukset on siksi voitu kuitata verraten helposti poikkeuksina.

Molemmissa puolueissa laitaliikehdintä on silti hyvin samanlaista, Jungar muistuttaa.

"Kun puhutaan perussuomalaisten erilaisuudesta, ei usein muisteta puolueen muutosta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat