Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ESS: Kreikasta kerätään rahaa kirkkoon Lammille

Ortodoksikirkon rakentaminen alkaisi aikaisintaan ensi keväänä

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Lammille suunnitellaan 800 neliön ortodoksikirkkoa, johon kerätään varoja Kreikasta. Kirkko tulisi entisen kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen alueelle, jota Athos-säätiö eli Athosvuoren Pyhien perintösäätiö on kehittänyt talkoovoimin ortodoksiyhteisöksi pari viime vuotta.

Kirkonrakennussuunnitelmista kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

Athos-säätiön hallituksen puheenjohtajan Hannu Pöyhösen mukaan säätiö on ollut hankkeessa alulle panevana voimana, mutta rahoituksesta ja toteutuksesta vastaisivat kreikkalaiset.

"Se olisi kreikkalaisten lahja meille", Pöyhönen kertoo.

Hänen mukaansa säätiötä lähellä oleva suomalainen munkkidiakoni on saanut kreikkalaisen luostarin, Pyhän Andreaan skiitan johtajan innostumaan ideasta rakentaa Suomeen kirkko.

"Tämä on täysin poikkeuksellinen hanke. Kreikkalaiset ovat tietysti rakennuttaneet monia kirkkoja maailmalle, mutta ne ovat olleet lähinnä lähetystyöhön."

Pöyhösen mukaan luostarin johtaja on vaikutusvaltainen henkilö, jolla on paljon suhteita Kreikassa. Hän on jo saanut hankkeeseen mukaan kreikkalaisen kirkkojen rakentajan, joka on lupautunut hoitamaan rakennustyöt veloituksetta.

Kirkkoa alettaisiin rakentaa aikaisintaan ensi keväänä. Alustavat piirustukset ovat olemassa, mutta kustannusarvio on vielä tekemättä.

Pöyhösen mukaan kirkko saadaan rakennetuksi, mikäli sen materiaaleihin saadaan kerättyä Kreikasta rahoitus. Hän myöntää, että se voi olla nykytilanteessa haastavaa.

"Se on suuri kysymys. Ja aika näyttää, miten Kreikan tilanne kehittyy. Mutta Kreikassa on tietysti olemassa myös varakkaita ihmisiä, jotka panostavat paljon kirkolliseen elämään. Tässä suhteessa en pitäisi sitä mitenkään mahdottomana."

Aluksi suunnitelmissa oli pienempi kirkko, mutta nyt suunniteltuun rakennukseen mahtuisi Pöyhösen arvion mukaan 500–800 ihmistä.

Ajatus on, että kirkko täyttyisi pääsiäisenä ja jouluna, mikäli Lammista kehittyy merkittävä ortodoksinen keskus.

Nyt ortodoksiyhteisön alueella asuu vain kymmenkunta henkilöä, mutta alueelle on kaavailtu sekä mies- että naisluostaria.

Säätiö on suunnitellut noin 68 hehtaarin alueelle myös vanhusten palvelutaloa ja ortodoksista yksityiskoulua.

"Tällainen alue olisi sopiva myös pienelle saattohoitoyksikölle", Pöyhönen visioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat