Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteisessä sukupuussa jo noin 300 000 nimeä

Kotimaa
 

Internetin sukututkimusohjelmat ovat lisänneet erityisesti nuorten kiinnostusta juuriaan kohtaan, kertoo yksi Raja-Karjalan sukupuun kokoajista, oululainen Reijo Savola, 46.

VTT:ssä kyberturvallisuuden johtavana tutkijana työskentelevä Savola aloitti äitinsä suvun selvittämisen 1990-luvun puolivälissä ja käytti tuolloin vain oman tietokoneensa tietokantaa. Vuonna 2008 Savola siirsi Geni-ohjelmalla osan tietokannastaan laajempaan käyttöön, jolloin mukaan tuli monia muitakin tekemään yhteistä sukututkimusta.

"Raja-Karjalan sukupuussa on nyt jo noin 300 000 nimeä, ja sitä on netissä olevan sukututkimusohjelman avulla rakentanut eteenpäin noin 1 800 käyttäjää. Puuhun tulee jatkuvasti lisää mielenkiintoisia nimiä, tarinoita ja kuvia", Savola kertoo.

Savola on saanut runsaasti yhteydenottoja sekä nuorilta että vanhoilta.

"Moni on sen avulla löytänyt kadonneet sukulaisensa, sillä usein evakkoreissun jälkeen yhteys suvun toisiin haaroihin katkesi. Kaukaisimmat yhteydenotot ovat tulleet Facebookin kautta Yhdysvalloista."

Savolan äiti on rajantakaisen Suojärven Moiseinvaaran Makkosia. Isä taas on kotoisin Varsinais-Suomesta.

Maailman mittapuullakin laajan Raja-Karjalan sukuaineiston runkopuuna ovat Suojärvi sekä lähiseudun Ilomantsin ja Porajärven suvut. Siitä sukupuu on laajentunut koko vanhalle itärajalle sen molemmin puolin.

Sukujen vaiheet on selvitetty jopa 1500-luvulle saakka. Ennen neuvostovaltaa ihmiset kulkivat rajan yli melko vapaasti ja solmivat avioliittoja.

"Raja-Karjalan sukupuun avulla sain tietoa vuonna 1903 syntyneen mummoni Aleksandra Hattujefin sodan aikana Venäjälle kadonneista sisaruksista, kuten mummini veljen jälkipolvesta", kertoo helsinkiläinen Heimo Määränen.

Sukupuun tiedot ovat peräisin Suomen arkistojen kirkonkirjoista ja verotustiedoista sekä Karjalan tasavallan kansallisarkistosta Petroskoista.

"Puumme on laadukas: sukulaissuhteita on varmentanut yhteisöpalvelumme avulla suuri joukko sukututkimuksen harrastajia", Savola kertoo.

Raja-Karjalan valtaisaan sukupuuhun voi päästä jäseneksi luomalla ensin ilmaisohjelmalla pienen sukupuun. Siihen tarvitaan vanhempien ja isovanhempien nimet sekä heidän syntymäaikansa ja -paikkansa.

"Sen jälkeen luomasi puu voidaan kytkeä osaksi isoa Raja-Karjalan sukupuuta. Yleensä seitsemännessä polvessa saattaa löytyä yhteinen lähisukulainen", Savola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat