Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulukotinuorilla usein rankka tausta – "Jos siellä ei pärjää, edessä on psykiatrinen hoito tai vankila"

Asiantuntija pitää Muhoksen ohjaajan surmaa poikkeustapauksena

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Perhekoti Metsola on osa koulukoti Pohjolakotia, johon kuuluu muun muassa kolme perhekotia.
Perhekoti Metsola on osa koulukoti Pohjolakotia, johon kuuluu muun muassa kolme perhekotia. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Useimmilla koulukotinuorilla on rikostaustaa ja jopa puolet pojista syyllistyy koulukodista päästyään väkivaltarikoksiin, kertoo koulukotinuoria tutkinut erikoistutkija Marko Manninen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Poliisi kertoi maanantaina epäilevänsä perhekoti Metsolassa Muhoksella tapahtuneesta työntekijän surmasta kahta perhekotiin sijoitettua poikaa. Metsola kuuluu yksityiseen koulukoti Pohjolakotiin. Nuoret asuvat perhekodissa ja käyvät laitoksen alueella sijaitsevaa koulua.

Mannisen mukaan koulukotinuorilla on usein takanaan pitkä historia erilaisista sijoituspaikoista.

Monella on papereissaan mainintoja väkivaltaisesta käyttäytymisestä jo ennen koulukotisijoitusta.

"Koulukoti on pussinpohja. Jos siellä ei pärjää, edessä on psykiatrinen sairaalahoito tai vankila", Manninen sanoo.

Suomessa on kuusi valtiollista ja kaksi yksityistä koulukotia, joissa on noin 300 12–18-vuotiasta nuorta. Manninen pitää koulukoteja hyvänä sijoituspaikkana käytösoireileville nuorille.

"Arvostan työtä, jota koulukodeissa tehdään. Sieltä on mahdollisuus ponnistaa tavalliseksi kansalaiseksi. Maissa, joissa alaikäiset sijoitetaan kuntoutusta painottavan koulukodin sijasta vankiloihin, takaisin pinnalle pääsy on vaikeampaa."

Kaikissa koulukodeissa kohdataan aggressiivisuutta ja väkivaltaisuutta lähellä olevaa käytöstä, sanoo valtion koulukotitoiminnasta vastaava johtaja Matti Salminen. Hänen mukaansa aggressiivisuus ei ole välttämättä jokapäiväistä, mutta yleistä.

"Se on oire jostakin, siihen tarvitaan apua ja sitä ollaan antamassa", hän sanoo.

Väkivalta voi kohdistua toisiin nuoriin tai työntekijään, jos tämä esimerkiksi yrittää rajoittaa nuoren liikkumista karkailun vuoksi. Salmisen mukaan väkivallan uhka tiedostetaan ja siihen varaudutaan.

Muhoksella tapahtunutta surmaa Salminen pitää poikkeuksellisena ääritapauksena. Hänen mielestään tapaus herättää kuitenkin kysymyksen, ovatko lastensuojelun henkilöstön resurssit riittäviä ja sijoitetaanko nuoria oikeaan paikkaan.

"Meillä on pieni määrä vaikeasti oireilevia nuoria. Jos heitä halutaan hoitaa hyvin ja turvallisesti ja pyrkiä saamaan heistä yhteiskunnassa toimivia kansalaisia, johon valtaosalla on edellytyksiä, se vaatii enemmän resursseja kuin käytössä keskimäärin on", Salminen toteaa.

Salmisen mukaan voi myös pohtia, onko perhekodeissa lapsia, jotka pitäisi sijoittaa esimerkiksi erityisen huolenpidon yksiköihin. Ne ovat lastensuojelulaitosten suljettuja osastoja, joihin vakavasti terveytensä ja turvallisuutensa vaarantava lapsi voidaan sijoittaa määräaikaisesti.

"Se, tehdäänkö tässä kuntien haastavassa taloustilanteessa päätöksiä enemmän rahan kuin lasten ja nuorten tarpeiden pohjalta, on kysymys, jota pitää arvioida", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat