Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolikypsä jauhelihapihvi on kehotusten vastainen

Gourmethampurilaisten jättäminen punertavaksi on alan normi

Kotimaa
 
Näin syntyy Roslundin nimikkohampurilainen
Näin syntyy Roslundin nimikkohampurilainen
Gourmet-hampurilaisbuumi valtaa Suomen. Roslundin lihakaupan hampurilaiset on valittu usein Helsingin kärkikastiin. Mikä on hyvän hampurilaisen salaisuus? Toimittaja: Pauliina Grönholm, kuvaaja: Janne Järvinen, leikkaaja: Matti Nousiainen

Hiiligrillillä paistunut hampurilaispihvi on mehukas, murea – ja sisältä hieman punertava.

Gourmethampurilaisten jättäminen hieman punertavaksi eli puolikypsäksi on yleensä ravintola-alalla normi. Se on kuitenkin ristiriidassa Elintarviketurvallisuusviraston Eviran suositusten kanssa.

Fakta

Ehec-bakteeri siirtyy jauhelihasta ja tinkimaidosta

 Ehec-bakteeri on peräisin naudoista ja voi siirtyä ihmiseen elintarvikkeiden sekä juoma- ja uimaveden kautta.

 Tartuntoja on saatu Suomessa lihatuotteiden, pastöroimattomien maitotuotteiden tai vihannesten välityksellä. Viime vuonna tartuntoja todettiin Suomessa 64.

 Ehec-tartunta ilmenee tavallisesti veriripulina. Lapset ja vanhukset ovat alttiimpia tartunnan vakavammalle muodolle, jonka seurauksena voi olla munuaisten vajaatoimintaa, keskushermostomuutoksia ja vakavia jälkitauteja.

Suosituksen mukaan jauhelihatuotteet tulisi paistaa läpikypsiksi, kertoo ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Evirasta.

"Raakaan jauhelihaan liittyy aina ehec-bakteeritartunnan riski", sanoo Pihlajasaari.

Yhdysvalloissa, josta gourmethampurilaisten buumi on Suomeenkin rantautunut, on Pihlajasaaren mukaan ollut laajoja ehec-epidemioita.

Monissa ravintoloissa asiakkailta kysytään, millaisina he haluavat pihvinsä. Jauhelihapihvin paistoasteen päättämistä ei Pihlajasaaren mukaan tulisi jättää ostajan vastuulle.

"Kuluttaja ei hampurilaista tilatessaan välttämättä ymmärrä, mitä tilaa. Vaikka hampurilaispihvien mainostetaan olevan täyslihaa, ne ovat kuitenkin jauhettua lihaa, jossa on aina riskinsä. Kokolihapihvissä tilanne on eri, sillä mikrobit eivät pääse lihaan sisälle", hän kertoo.

Puolikypsää hampurilaispihviä voisi hänen mukaansa tarjota vain, jos asiakas erityisesti vaatii.

"Silloin voi ajatella, että vastuu siirtyy syöjälle."

Tällöinkin se vaatii Pihlajasaaren mukaan ravintolalta paljon omavalvontaa sekä satsaamista raaka-aineen tuoreuteen ja turvallisuuteen.

"Suositellaan, että liha jauhettaisiin paikan päällä siten, että pinta leikataan pois ja sisäosa jauhetaan. Pihvi on myös tarjoiltava heti, eikä lihaa saa säilyttää."

Tuotantopäällikkö Tomas Eklund lihakauppa Roslundilta ei suosittele, että ravintolat alkaisivat jauhaa lihaa itse.

"Monen ravintolan keittiössä tilat eivät sovi lihan jauhamiseen jo lämpötilankaan puolesta, vaan jauhaminen kannattaa jättää lihakauppiaille", Eklund sanoo.

Roslundilla on lihakaupan lisäksi hampurilaisravintolat Helsingin Teurastamolla ja Hietaniemen hallissa.

"Jauhelihapihvit tarjotaan niissä yleensä mediumina, ellei joku erikseen pyydä sitä läpikypsänä", Eklund kertoo. "Meillä on tarkka omavalvonta ja otamme näytteet säännöllisesti."

Kuja-ravintolan ravintolapäällikkö Matthew Whitfield kertoo vierailleensa juuri kokkituttaviensa luona Kanadassa.

"Siellä jauhelihapihvit jouduttiin kypsentämään läpi, mutta se kyllä pilasi pihvit", hän kertoo. "Minusta asiakkailta tulisi aina kysyä, millaisena he pihvinsä haluavat."

Hampurilaisiin erikoistunut keittiömestari Akseli Herlevi korostaa ylipäätään hyvää hygieniaa keittiössä. Hän kannattaisi ravintoloihin Yhdysvaltojen tapaa, jossa ruokalistassa olisi maininta raa'an lihan tai kalan riskeistä.

"Bakteerit voivat tulla muualtakin kuin lihasta, jos samalla työlaudalla leikataan esimerkiksi multaisia porkkanoita", hän muistuttaa. "Kuitenkin katsoisin, että ravintolassa kuluttajalla on pienempi riski sairastua kuin omassa keittiössä."

Keittiömestari Herlevi avaa syksyllä Helsinkiin hampurilaisiin keskittyvän ravintolan ja aikoo tarjota hampurilaisensa puolikypsinä.

"Jos asiakas haluaa pihvin kypsänä, toki hän sen saa."

Janne Järvinen HS
Roslundin Rosburger on usein äänestetty kaupungin parhaimmaksi hampurilaiseksi.
Roslundin Rosburger on usein äänestetty kaupungin parhaimmaksi hampurilaiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat