Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiseutumatka Karjalassa – muistot tuovat yhä kyyneleet silmiin

Kiinnostus suvun historiaan ja muistoihin saa ihmiset etsimään juuriaan luovutetusta Karjalasta

Kotimaa
 
Ihmiset etsivät juuriaan kotiseutumatkalla menetetyssä Karjalassa
Ihmiset etsivät juuriaan kotiseutumatkalla menetetyssä Karjalassa
Metsäpirtti-seura järjesti viime viikonloppuna jälleen yhden kotiseutumatkan Metsäpirttiin eli nykyiseen Zaporožskojen pitäjään. Sodassa Neuvostoliitolle luovutettu Metsäpirtti kuuluu nykyisin Leningradin alueeseen. Matkalla olleista 29 ihmisestä suurimmalla osalla oli sukujuuria Metsäpirtillä. Itsekin karjalaiset juuret omaava Pirkko Hyytiä on lähes 30 vuoden aikana ollut matkanjohtajana lukemattomilla kotiseutumatkoilla. Toimittaja: Outi Salovaara, kuvaaja: juha Metso, leikkaus: Jani Viskari HS.

Bussilastillinen suomalaisia seisoskelee vähän kärsimättömänä Metsäpirtin eli venäläisittäin Zaporožskojen keskustassa Karjalankannaksella.

Aurinko hellii kylää, sen neuvostoarkkitehtuuria henkivää kulttuuritaloa ja vaatimatonta myymälärakennusta. Laiska kulkukoira haistelee turisteja.

Viikonlopun mittaisella Metsäpirtti-seuran kotiseutumatkalla on 29 osallistujaa. Suurin osa heistä etsii sodassa rajan taakse jäänyttä kotiseutuaan ja sukujuuriaan.

Sukujuurten tutkiminen ja kotiseutuharrastus ovat Suomessa voimissaan. Tämä näkyy muun muassa kotiseutumatkoina luovutettuun Karjalaan.

"Kun ihminen ikääntyy, se mistä on tultu ja mihin ollaan tulossa, tulee mieleen. Joillekuille se muuttuu niin tärkeäksi, että he ryhtyvät harrastamaan esimerkiksi sukututkimusta", sanoo Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja Pasi Kuusiluoma.

Karjala-kaiho voi siirtyä kolmanteen tai neljänteenkin polveen, kun suvussa kulkevat muutaman vuoden ikäisenä evakkoon lähteneiden muistikuvat.

"Mielenkiinto voi olla yksilöpsykologinen. Kyse on ensisijaisesti rakkaan lähiomaisen kokemuksesta."

Metsäpirtin kotiseutumatkalaiset odottavat myöhässä olevia takseja, joilla pitäisi päästä kauempana oleviin kotikyliin.

"Ei pidä hermostua", rauhoittelee vuosikymmenet kotiseutumatkoja vetänyt matkanjohtaja Pirkko Hyytiä. Hän tietää, että Venäjällä asiat lutviutuvat ennen pitkää. Pian taksit kaartavatkin pihaan, pari tuntia sovitusta myöhässä.

Työläin matka odottaa synnyinkotiinsa Tapparin kylään lähtevää 86-vuotiasta Leo Laulajaista. Tie Tappariin on suljettu puomein, koska kylä on sotilasaluetta. Viimeiset neljä kilometriä on taitettava kävellen tai polkupyörällä.

Tapparin talot katosivat Neuvostoliiton aikana viimeistä kivijalkaa myöten.

"Kotipihalla on jäljellä vähän orapihlajaa ja kivi, jolla istuttiin saunan jälkeen", hän sanoo. Laulajainen on käynyt Tapparissa muutaman kerran itärajan avauduttua.

Juha Metso
Jossakin tässä metsässä oli Aarne Tuokon kotitilan perunakellari. Mukana kotiseutumatkalla Metsäpirtissä oli tytär Heli Poikela. Tilanteen ikuisti Asko Poikela.
Jossakin tässä metsässä oli Aarne Tuokon kotitilan perunakellari. Mukana kotiseutumatkalla Metsäpirtissä oli tytär Heli Poikela. Tilanteen ikuisti Asko Poikela.

Laulajaisen mukana on ensikertalainen Tapio Roininen, joka etsii edesmenneen isänsä sukujuuria.

Roinisen isä oli Leo Laulajaisen naapuri ja paras kaveri, joka ei enää ennen kuolemaansa tullut vierailleeksi Metsäpirtissä.

Roininen haluaa nähdä isänsä kodin Laulajaisen opastamana tallentaakseen palan suvun historiaa.

"Leo osaa kertoa tarinoita Tapparista, ja voin ottaa niitä videolle", sanoo Roininen.

Linja-auton kyydissä kirkonkylän tienoota kiertää Metsäpirtissä vuonna 1935 syntynyt Aarne Tuokko.

"Viimeksi olin täällä 75 vuotta sitten", hän naurahtaa. Mukana ovat Sirkka -vaimo sekä nuorin tytär Heli Poikela miehensä Askon kanssa.

"Lähdin mielelläni tänne, kun tilaisuus tuli", sanoo Heli Poikela.

Aarne Tuokko joutui ensimmäisen kerran evakkoon vuonna 1939 nelivuotiaana. Viisi vuotta myöhemmin tuli lopullinen lähtö ja Tuokko päätyi Myrskylään.

"En usko, että kotipaikan näkeminen erityisesti liikuttaa. Aikaa on kuitenkin kulunut niin paljon", Tuokko arvelee etukäteen.

Bussi pysähtyy tien laitaan, jonka vieressä peltojen keskellä sijaitsi ennen Tuokon kotitalo. Metsän reunasta yritetään etsiä perunakellaria, johon Tuokko kyyryssä juosten pakeni pommituksia perheensä kanssa. Jykevässä männikössä on sota-aikaisia poteroita, mutta kellaria ei enää löydy.

"Kranaatit vihelsivät kodin yli kohti kirkonkylää", Tuokko kertoo. Hän muistaa elävästi myös sen, kuinka taisteluja pakenevat ihmiset jonottivat Taipaleenjoen ylittävälle lossille. Pommituksessa kuolleita hevosia piti siirtää syrjään lossille päästäkseen.

Muistot tuovat sittenkin kyyneleet silmiin.

"Ei sitä oikein voi hyväksyä millään, että koti menetettiin", Tuokko pohtii.

Myös tytär on liikuttunut. "Kyyneleet nousivat silmiin, kun bussi pysähtyi tähän. Olen ylpeä, että isä on täältä", sanoo Heli Poikela.

Metsäpirtin hautausmaan keskellä on vielä aavistus sodassa tuhoutuneen kirkon raunioista. Mirja Vauramo tutkii raunioita mietteissään.

Vauramon isoisä oli kauppiaana toisaalla luovutetussa Karjalassa, Harlussa. Eino -isä taas tuli 22-vuotiaana vuoden 1939 alussa Metsäpirttiin ensimmäiseen papin tehtäväänsä. Pesti päättyi pian, kun talvisota alkoi saman vuoden lopulla.

"Isä puhui Metsäpirtistä usein. Hänelle Karjala, sen luonto, maisemien jylhyys ja Laatokan läheisyys merkitsivät paljon", Mirja Vauramo muistelee isästään.

Vauramolle itselleen matka Karjalaan on oman suvun muistojen ja sukuyhteyden vaalimista. Hän kaipaisi myös uudenlaista, kepeämpää keskustelua karjalaisuudesta.

"Olisi hyvä voida puhua Karjalasta ilman, että siihen liitetään sotaa."

Aarne Tuokko ja tytär Heli Poikela vierailivat Metsäpirtin entisen kirkon paikalla.
Aarne Tuokko ja tytär Heli Poikela vierailivat Metsäpirtin entisen kirkon paikalla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat