Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pohtii osallistumista Välimeren valvontaan

Kymmenkunta esikuntaupseeria lähtisi Roomaan operaation johtokeskukseen

Kotimaa
 

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kokoontuu perjantaina ylimääräiseen kokoukseen päättämään Suomen osallistumisesta EU:n kriisinhallintaoperaation uusimpaan vaiheeseen.

Kyseessä on merellinen operaatio Välimeren yli tulevan pakolaisvirran valvomiseksi.

Suomen on tarkoitus lähettää operaation esikuntatehtäviin kymmenkunta upseeria. Operaation johtokeskus on Roomassa.

Ulkoasiainvaliokunta on kutsuttu koolle, jotta operaation osallistumiselle saadaan eduskunnan siunaus. Operaatio on saavuttanut juuri täyden toimintavalmiuden, ja siksi Suomen osallistumisesta vaaditaan kiireellinen päätös. Hanke lykkääntyisi, jos Suomi ei saisi päätöstä aikaan nopeasti.

Sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) että varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) pitävät itsestään selvänä, että Suomi osallistuu operaatioon.

"Suomen on omalta osaltaan syytä olla mukana. Siirtolaiskysymys on noussut valtaviin mittasuhteisiin ja vaikuttaa koko Eurooppaan. On kestämätön tilanne, että tuhansia ihmisiä hukkuu Välimeren aaltoihin joka vuosi", Kaikkonen sanoo.

"Hanke on lähdössä liikkeelle, ja osallistuminen pitää päättää parin viikon sisällä."

Myös Salolainen sanoo, ettei Suomen osallistumisesta ole epäselvyyttä. "Esikuntatehtäviin osallistutaan joka tapauksessa."

Apulaisosastopäällikkö Timo Kantola ulkoministeriön poliittiselta osastolta sanoo, että kyseessä on EU:n sotilaallisen kriisinhallinnan operaatio eli osa EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alla tehtyjä toimia.

Näihin ovat aiemmin kuuluneet esimerkiksi Libyan eteläreunalla tehdyt kriisinhallintaoperaatiot sekä siviilikriisinhallinta- ja koulutusoperaatiot. Kesäkuussa näiden jatkoksi perustettiin merellinen operaatio, johon osallistumisesta Suomen on nyt päätettävä.

"Se koskee enintään kymmentä esikuntaupseeria", Kantola sanoo.

EU:n kriisinhallintaoperaation ensimmäinen vaihe toteutetaan ilman YK-mandaattia. Seuraavat vaiheet vaativat jo mandaatin.

Toisessa vaiheessa osallistutaan alusten tarkastukseen ja kolmannessa vaiheessa on tarkoitus "poistaa käytöstä" Libyan rannikolla siirtolaisten salakuljetukseen käytettäviä aluksia. Se tarkoittaa alusten tuhoamista.

Kantolan mukaan ensimmäisen vaiheen esikuntatehtävät maksavat Suomelle 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat