Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistilista ulkomaanmatkalle

Kotimaa
 

Tarkista matkavakuutuksen ikärajat Iäkkään matkailijan kannattaa kiinnittää huomiota matkavakuutuksen ikärajoihin. Sekä matkavakuutuksen myöntämiselle että sen voimassaololle voi olla yläikäraja. Esimerkiksi jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät jatkuvan matkavakuutuksen vain alle 70-vuotiaille.

Matkavakuutus korvaa matkasairauden ja matkatapaturmasta aiheutuvia hoitokuluja ja vakuutusehdoista riippuen esimerkiksi matkan keskeytymisen ja kotiinkuljetuksen.

Matkavakuutuksen lisäksi tarvitsee myös matkatavaravakuutuksen.

Ilmoita apuvälineistä matkanjärjestäjälle Rollaattorin, kävelykepin ja muut liikkumiseen tarvittavat apuvälineet saa mukaan lennolle ilman maksua, eikä niitä lasketa matkatavarakiintiöön. Ilmoita apuvälineistä lentoyhtiölle viimeistään kaksi vuorokautta ennen lähtöä. Jos varaat matkan matkatoimistosta, ilmoita asiasta matkatoimistoon.

Kun ilmoituksen tekee kerran, tieto kulkee eri lentoyhtiöiden jatkolennoille.

Jos käyttää liikkumiseen apuvälineitä, lähtöselvitykseen on hyvä saapua tavallista aikaisemmin. Myös lähtöportilla on hyvä olla ajoissa, sillä liikkumisen kanssa apua tarvitsevat ohjataan lentokoneeseen ennen muita matkustajia.

Sydämentahdistimesta ja tekonivelistä kannattaa ilmoittaa ennen turvatarkastusta.

Ilmoita matkasta omaisille Ilmoita matkakohteesta ja matkan alkamis- ja päättymispäivä lähiomaisille sekä jätä yhteystietosi matkan ajalle.

Matkatoimistoihin soitellaan välillä, kun omaiset ovat huolissaan iäkkäistä sukulaisistaan, joihin he eivät saa yhteyttä. Matkanjärjestäjä ei anna tietoa asiakkaistaan tietosuojasyistä.

Lääkkeet käsimatkatavaroihin Pakkaa matkan aikana tarvitsemasi lääkkeet ja lääkereseptit käsimatkatavaroihin.

Perussairauteen tarvittavia lääkkeitä kannattaa pakata matkalle kaksinkertainen määrä tarpeeseen nähden tai vähintään kahden päivän tarpeiksi siltä varalta, että paluulento viivästyy.

Vesipullo mukaan Iäkäs ihminen kärsii nopeammin nestehukasta kuin nuoremmat eikä janontunne tule aina ajoissa. Lentokentillä, junissa ja muualla liikkuessa kannattaa aina olla vesipullo mukana.

Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta voi tilata eurooppalaisen sairaanhoitokortin eli EHIC-kortin, joka on ilmainen. Sen avulla saa välttämätöntä sairaanhoitoa kaikissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin maan omat kansalaiset.

EHIC-kortti ei silti korvaa matkavakuutusta eikä se anna yhtä kattavaa turvaa kuin matkavakuutus.

Jaloittele lentokoneessa Pitkillä lento- ja myös junamatkoilla on hyvä välillä liikkua ja jaloitella. Pitkään jatkuva istuminen aiheuttaa veritulppariskin.

Huolehdi turvallisuudestasi Ikääntyneet matkailijat voivat olla taskuvarkaiden tähtäimessä. Turvallisuuteen pätevät kaikenikäisillä samat ohjeet.

Mukana kannattaa pitää vain päivän aikana tarvittava rahamäärä ja säilyttää arvo-omaisuus hotellin tallelokerossa.

Matka-asiakirjoista, kuten passista ja lentolipuista voi ottaa kopiot, jotka on hyvä skannata vaikka sähköpostin liitetiedostoksi.

Hoida rokotukset kuntoon Korkea ikä ei ole matkailun este, mutta jos iäkkäällä on matkailuun vaikuttavia sairauksia, kannattaa matkasta keskustella etukäteen lääkärissä.

Esimerkiksi sydänsairautta tai ahtauttavaa keuhkosairautta sairastavan kannattaa varmistaa, vaatiiko matka erityisjärjestelyjä. Perusrokotusten voimassaolo kannattaa tarkistaa, mutta erityiset matkalla tarvittavat rokotteet pitäisi hoitaa kuntoon pari kuukautta ennen lähtöä.

 

Asiantuntijoina Finnairin maapalvelupäällikkö Mirja Kuovi, rokotus- ja matkailuklinikan lääkäri Niklas Lindblad, Terveystalo sekä vakuutusasiantuntija Anni Nikunlassi vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat