Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laittomien rajanylitysten määrä on noussut: Tällaiset ihmiset pyrkivät Suomeen

Paleltunut syyrialainen, hakattu kirgiisi, Jehovan todistajia pelkäävä tšekki. Levottomuudet etenkin Lähi-idässä ajavat yhä useamman laittomasti Suomeen. HS kokosi Suomen ja Venäjän valtionrajan laittomasta ylityksestä epäiltyjen tarinoita.

Kotimaa
 

Kiteellä Pohjois-Karjalassa on hyinen yö. Pakkasta on 26 astetta, ja maata peittää paksu lumi.

Eletään vuoden 2014 viimeisiä päiviä. Pimeydestä ja kylmyydestä huolimatta Venäjän rajan toisella puolen liikkuu kolmen syyrialaisen joukko.

Fakta

Valtionrajarikoksia yhä enemmän

 Suomella on valtionrajaa 3 940 kilometriä. Venäjän vastainen raja on noin 1 340 kilometriä pitkä.

 Tammi–kesäkuussa 2015 Rajavartiolaitos epäili valtionrajarikoksesta 186:ta henkeä, kun vuotta aiemmin määrä oli 92.

 Poliisi tutki alkuvuonna seitsemää valtionrajarikosta, vuotta aiemmin 37:ää.

 Valtiorajarikoksia ovat esimerkiksi kolmansien maiden kansalaisten luvattomat rajanylitykset Venäjältä Suomeen. Lievä valtionrajarikos on esimerkiksi Viroon matkustaminen ilman matkustusasiakirjaa.

 

Lähteet: Rajavartiolaitos, sisäministeriö, Poliisiammattikorkeakoulu.

Puolen yön aikaan kolmikko ylittää rajan. Kylmettyneet kulkijat pyytävät paikalliselta majoitusliikkeeltä yösijaa. Aamulla he aikovat ilmoittautua poliisille ja anoa turvapaikkaa.

Majoitusliikkeen omistaja kuitenkin kertoo kulkijoista poliisille jo yöllä, ja Rajavartiolaitoksen partio hälytetään paikalle.

Yhden syyrialaisen jalka on paleltunut pahasti. Hänet viedään ambulanssilla Joensuuhun sairaalaan, kaksi muuta kiinniotettuina poliisilaitokselle.

Poliisi aloittaa esitutkinnan valtionrajarikoksesta, mutta lopettaa sen, kun kolmikko anoo turvapaikkaa. Pakolaisuuden perusteella turvaa hakevaa ei voi tuomita valtionrajarikoksesta.

Tammi–kesäkuussa Rajavartiolaitos epäili peräti 186 ihmisen syyllistyneen valtionrajarikokseen, mikä on kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Iso osa tulijoista on siirtolaisia, jotka tulevat Suomeen muualta Schengen-alueelta ja etenkin Venäjältä. He ovat lähinnä sotien kurittamista Irakista ja Syyriasta sekä Pohjois-Afrikan maista.

"Arabikevät ja sota Syyriassa ja Irakissa heijastuvat tietenkin Etelä-Eurooppaan mutta viiveellä myös meille", sanoo rajaturvallisuusasiantuntija, majuri Ilkka Herranen Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

"Suomessakaan ei pidä ummistaa silmiä. Volyymit vain ovat aivan erilaisia."

Matka Venäjän halki on usein rasittava. Taival Lähi-idästä voi kestää jopa vuoden ja maksaa tuhansia euroja. Monet saavat Suomeen tuloon laitonta apua.

Esimerkiksi toukokuussa 2014 Imatralla paljastui törkeän maahantulon järjestämisepäily. Neljä syyrialaista matkusti Suomessa asuvan henkilön ohjeiden mukaisesti junalla Moskovasta Pietariin ja taksilla Viipuriin. Sitten järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluva venäläismies vei syyrialaiset kesäasunnolleen Svetogorskiin, josta heidät ohjattiin kävelemään Suomeen.

Moni ei kuitenkaan pääse edes rajalle. Herrasen mukaan venäläiset estävät pääsyn Suomen rajalle vuosittain 200–300 ihmiseltä, jotka eivät heidän mukaansa täytä Suomen maahantulovaatimuksia. Yhteistyö Venäjän rajaviranomaisen kanssa toimii hyvin, Herranen sanoo.

Globaalia muuttoliikettä ja siirtolaisuutta tutkinut dosentti Arno Tanner Helsingin yliopistosta pitää maastorajan yli saapuvien siirtolaisten tapauksia mielenkiintoisina, sillä nykyään Suomeen tullaan enimmäkseen meritse tai ilmateitse.

"On maantieteellinen fakta, ettei täällä ole enempää kauttakulkua. Toisaalta Venäjä on 1990-luvun alusta somaleiden tulemisen jälkeen ollut monen muun Suomeen tulevan kansallisuuden kauttakulkumaa."

Tanner uskoo, että muuttoliike Venäjän kautta lisääntyy. "Esimerkiksi Kreikan ja Bulgarian rajat ovat tukossa, mutta paine ei ole hellittämässä."

Siirtolaisia saapuu Suomeen myös Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Viime tammikuussa passiton kirgiisialainen mies kertoi joutuneensa miliisin ja kansallismielisten hakkaamaksi, koska hän on uiguuri.

Hän oli työskennellyt kolmen vuoden ajan metsätöissä "jonkinlaisella työleirillä" Pietarin lähistöllä. Työtä vastaan työnantaja "Aleksander" järjesti matkan Suomeen sekä Venäjän passin.

"Tuo on aika tyypillinen lentoliikenteessä tapahtuva valtionrajarikos. Joku tulee entisestä neuvostotasavallasta tai muusta maasta Venäjän kautta ja hakee turvapaikkaa", sanoo tutkinnanjohtaja Jukka Tekokoski Suomenlahden merivartiostosta.

Helsinki-Vantaalle on hyvät yhteydet Aasiasta, joten sen kautta pyritään muuallekin Eurooppaan.

Jotkut pyrkivät laittomasti myös Suomesta Venäjälle.

"Määrät ovat vähäisiä ja ehkä vähemmän kiinnostavia. Joskus poikaporukat ovat humalassa päättäneet käydä koskettamassa Venäjän rajaa tai ruuvaamassa vaakunaa irti rajatolpasta", Herranen kertoo.

Venäjälle pyrki esimerkiksi vuodenvaihteessa 60-vuotias tšekkimies. Pohjois-Karjalassa Niiralan rajatarkastusaseman autojonoon jumiutunut mies halusi alkuun vain käydä katsomassa rajaa. Hän luuli, että häntä seurataan, sai paniikkikohtauksen, kurvasi toista kaistaa ja suljettua puomia hipoen Venäjälle ja anoi poliittista turvapaikkaa. Venäläiset eivät sitä myöntäneet, vaan palauttivat miehen Suomeen.

Kuulusteluissa mies kertoi pelkäävänsä Jehovan todistajia.

Moni ylittää rajan vahingossa. Niin saattoi käydä raja-aidasta uistinta irrottaneelle venäläisseurueelle Lappeenrannassa heinäkuussa 2014 tai Suomussalmella marjastaneelle thaipoimijalle noin kuukautta myöhemmin. Vaikka Rajavartiolaitos valvoo rajaa esimerkiksi partioimalla ja teknisillä järjestelmillä, laiton rajanylitys jää joskus selvittämättä. Vihjeinä ovat vain jäljet hangessa tai kadonnut vene.

 

HS kävi juttua varten läpi Suomen ulkorajalla tapahtuneiden valtionrajarikosepäilyjen esitutkintamateriaaleja vuosilta 2014–2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat