Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raija-Liisa Kiannon matkainnostus ei laannu eläkkeelläkään – iäkkäille tarjotaan nyt aktiivilomia

Matkanjärjestäjät houkuttelevat ikäihmisiä aktiivilomilla

Kotimaa
 
Iäkkään maailmanmatkaajan matkatavaravinkit
Iäkkään maailmanmatkaajan matkatavaravinkit
80-vuotias Raija-Liisa Kianto matkustelee eri puolilla maailmaa, eikä iän karttuminen hidasta tahtia. Kianto kertoo, mitkä viisi matkatavaraa hän ottaa aina matkoille mukaan ja miksi.

Eläkeläinen Raija-Liisa Kianto on matkustellut. Hän on muutaman viime vuoden aikana risteillyt Karibianmerellä, Kaakkois-Aasiassa ja Alaskassa, kiertänyt autolla Suomea ja Suomen lähialueita, matkustanut junalla Kanadan halki, bussilla Italiassa, hikoillut Meksikon helteessä ja vieraillut Dubaissa sekä New Yorkissa.

Kiannolla on nytkin kaksi ulkomaanmatkaa varattuna. Syksyllä hän lähtee lyhyelle kaupunkilomalle Istanbuliin. Ensi keväänä hän lähtee jälleen Turkkiin yhdessä 90-vuotiaan matkaseuralaisen kanssa.

Markus Jokela HS
Raija-Liisa Kianto kerää jääkaappimagneetteja maista, joissa hän on matkaillut. Hän matkailee lähialueiden lisäksi usein myös muilla mantereilla.
Raija-Liisa Kianto kerää jääkaappimagneetteja maista, joissa hän on matkaillut. Hän matkailee lähialueiden lisäksi usein myös muilla mantereilla.

"Ikä ei estä matkustamista. Opastetuilla bussikierroksilla voi välillä vaikka nukkua. Kaikessa ei tarvitse olla koko aikaa mukana", 80-vuotias Kianto sanoo.

Suomalaiset matkustavat eläkkeelle jäätyään varsinkin ulkomaille. 65. ikävuoden jälkeen lomamatkat ulkomaille aluksi lisääntyvät, mutta kotimaassa matkailu vähenee. 75 ikävuoden jälkeen sekä kotimaan että ulkomaanmatkailu vähenee, kertoo Tilastokeskus.

Vaikka yli 75-vuotiaat matkailevat vähemmän kuin nuoremmat ikäryhmät, matkanjärjestäjillä ei ole varaa olla huomioimatta heitä. 75–84-vuotiaat suomalaiset tekivät viime vuonna yli neljännesmiljoona ulkomaanmatkaa ja yli 800 000 kotimaanmatkaa. Tilastokeskus ei selvitä yli 85-vuotiaiden matkustelua.

"Erot ovat yksilöllisiä, sillä osa matkailee säännöllisesti yli 90-vuotiaanakin. Iäkkäiden matkailun kasvu on kansainvälinen ilmiö", sanoo matkailun professori Antti Honkanen Itä-Suomen yliopistosta.

Raija-Liisa Kiannon kotialbumi
Risteilyllä Hongkongista Singaporeen vuonna 2013 Raija-Liisa Kianto vieraili myös Thaimaassa.
Risteilyllä Hongkongista Singaporeen vuonna 2013 Raija-Liisa Kianto vieraili myös Thaimaassa.

Honkasen mukaan iäkkäät matkustavat paljon, jos he ovat tottuneet matkustamiseen.

"Toki on heitäkin, jotka aloittavat matkustelun vaikka 80-vuotiaana."

Honkanen arvioi, että moni lopettaa tai vähentää matkailua varsinkin ulkomaille, jos oma tai puolison terveys heikkenee.

Raija-Liisa Kianto matkusteli runsaasti jo ollessaan työelämässä. Kerran hän otti kaksi kuukautta virkavapaata maailmanympärimatkaa varten. Tahti ei ole vähentynyt eläkkeellä.

"Minulla ei ole korkeaa verenpainetta tai diabetesta. Tarvitsen matkoille ainoastaan tyroksiinia kilpirauhasen vajaatoimintaan."

Hän ei ole sairastellut tai joutunut onnettomuuksiin. Espanjassa tosin taskuvaras sai saaliikseen hänen käsilaukkunsa. Laukun mukana katosivat passi, rahat, luottokortit, lääkkeet ja silmälasit. Onneksi hän sattui olemaan Madridissa, jossa on Suomen suurlähetystö.

"Sain uuden passin ja muuta apua alle tunnissa. Se oli yllättävän helppoa, mutta kaikkiallahan ei käy niin kätevästi."

Suomalaisten ulkomaanmatkat tehdään useimmin Viroon, Espanjaan tai Ruotsiin. Nämä ovat myös iäkkäimpien matkailijoiden suosikkikohteita. Iäkkäät ovat myös innokkaita risteilijöitä ja he tekevät paljon päivämatkoja.

Aurinkomatkojen ja Tjäreborgin mukaan iäkkäät matkailijat kaipaavat entistä enemmän erilaisia aktiivi- ja teemalomia. Yhdistelmämatkoja eri maihin kysytään entistä enemmän.

Ikäihmistenmatkustaminen ei ole sidottu samalla tavalla työpaikkojen vuosilomiin kuin nuorempien. Matkailua ajoitetaan sesonkien ulkopuolelle, jolloin matkoja saa edullisemmin. Lasten ja lastenlasten kanssa matkustetaan sesonkiaikoina kuten koulujen kesälomilla.

Markus Jokela HS
Kianto tarkisti täytettyään 80 vuotta, että hänen matkavakuutuksensa on edelleen voimassa ja matkat voivat jatkua.
Kianto tarkisti täytettyään 80 vuotta, että hänen matkavakuutuksensa on edelleen voimassa ja matkat voivat jatkua.

Kianto ei viihdy matkoillaan uimarannoilla eikä juuri ostoksillakaan. Aika kuluu nähtävyyksien, kiertoajeluiden tai konserttien parissa. Iltaisin ajanvietteeksi riittävät ristisanatehtävät hotellihuoneessa. Joskus hän käy ikäihmisten yhdistysten matkoilla, joissa saattaa olla luentoja ja muuta ohjelmaa. Hän on eläkkeellä oleva englannin kielen opettaja, mutta ummikkonakin hän on selvinnyt. Hän on seitsemänkymppisenä autoillut Kuolan niemimaalla ystäviensä kanssa, eikä kukaan osannut venäjää.

"Ajattelen, että tulee päivä jolloin jalat eivät enää kanna. Ja matkailunhan sanotaan avartavan."

Ikääntyneet eivät ole yhtenäinen matkailijaryhmä, muistuttaa matkailun liiketoiminnan professori Raija Komppula.

"Vielä vuosituhannen vaihteessa senioreiksi kutsuttiin matkailualan tapahtumissa yli 55-vuotiaita."

"Matkustamista ohjaavat ikää enemmän erilaiset kiinnostuksen kohteet. Monet eivät halua tulla lokeroiduksi iän perusteella."

Komppula arvioi, että tavallisimpia ikääntymisen aiheuttamia rajoitteita matkusteluun ovat liikunta- ja toimintakyvyn heikkeneminen. Komppulan mielestä iän sijaan pitäisi ajatella enemmän, millaisia erityistarpeita matkailijalla voi olla ikään katsomatta.

"Samalla tavalla kuin iäkkäät matkailijat vaikkapa pienten lasten vanhemmat tarvitsevat esteettömiä kohteita päästäkseen liikkumaan lastenrattailla."

 

Raija -Liisa Kiannon kotialbumi
Viime vuonna Raija-Liisa Kianto lensi kuumailmapallolla Turkissa.
Viime vuonna Raija-Liisa Kianto lensi kuumailmapallolla Turkissa.

Tekstiä varten on haastateltu aktuaari Taru Tammista Tilastokeskuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat