Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin huomaat alkoholiongelman

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

 Tarkkaile alkoholinkäytön yleisyyttä ja määrää. Alkoholiongelman voi tunnistaa vaikka siitä, että juomista tekee mieli useampana päivänä viikossa ja ruokakaupassa käydessä tulee pysähdyttyä aina juomahyllylle.

 Verkossa voi tehdä alkoholikyselyn kuten Audit-testin. Testissä kysytään useita asioita: Liittyykö juomiseen muistinmenetyksiä? Ovatko läheiset puuttuneet juomiseen? Onko humalassa tullut tehtyä asioita, jotka myöhemmin kaduttavat? Vastauksista kertyneet pisteet antavat suuntaa ongelman olemassaolosta ja vakavuudesta.

 Miesten alkoholinkäytön riskiraja on keskimäärin noin 40 grammaa vuorokaudessa ja naisten keskimäärin noin 20 grammaa vuorokaudessa. Ravintola-annoksiksi muutettuna määrät vastaavat naisilla noin 1,5 lasillista ja miehillä kolmea lasillista vuorokaudessa.

 Työtoverin alkoholiongelman voi havaita epämääräisten vaivojen toistumisesta, työtehtävien laiminlyönneistä sekä ongelmien jatkuvasta selittelyn tarpeesta. Myös ulkoiset merkit sekä vaikkapa toistuva krapulassa töihin tulo voi kieliä alkoholiongelmasta.

 Epäilyjen herätessä työtoveria kannattaa ohjata työterveyshuollon pariin. Jo pienimuotoisesta puuttumisesta on havaittu olevan hyötyä, sillä alkoholin riskikäyttäjä elää usein siinä käsityksessä, että muut eivät huomaa hänen ongelmaansa. Kun ympäristö viestittää, että ongelma on huomattu, myös riskikäyttäjä havahtuu omaan tilanteeseensa, vaikka hän ei ongelmaa aluksi myöntäisi.

Lähteet: Työterveyshuollon erikoislääkäri Tanja Vuorela, Duodecim

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat