Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloite avioliittolaista voisi edetä

Lain vastustajien aloite rajaisi avioliiton miehen ja naisen väliseksi

Kotimaa
 

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan kansalaisaloitteen etenemiselle eduskunnan käsittelyyn ei ole lakiteknistä estettä, vaikka laki tasa-arvoisesta avioliitosta ei ole vielä voimassa, sanovat oikeusoppineet.

Asian tarkastelu pitää aloittaa perustuslain 39. pykälästä, sanoo julkisoikeuden tutkija Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta.

Tästä on kyse

 Eduskunta hyväksyi viime marraskuussa kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Nyt eduskuntaan on etenemässä kansalaisaloite, joka vaatii avioliiton rajaamista miehen ja naisen väliseksi.

 Valtiotieteiden tohtori Outi Lepola kirjoitti tiistaina HS:n mielipidesivuilla, että uusi aloite on kansalaisaloitelain vastainen eikä voi edetä eduskunnan käsittelyyn.

Pykälän mukaan asia voi tulla eduskunnassa vireille perustuslaissa säädetyllä tavalla. Kansalaisaloitetta koskeva perustuslain 53. pykälä täsmentää tätä. Sen mukaan 50 000 äänioikeutetulla kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämisestä. Pykälä rajaa näin kansalaisaloitteen käyttöalan lainsäädäntöasioihin.

"Kansalaisaloiteuudistuksessa tätä lainsäädäntöasian käsitettä ei täsmennetty. Sitä ei myöskään ole rajattu millään tavalla kansalaisaloitetta koskevassa laissa, jonka 2. pykälässä viitataan suoraan perustuslain 39. ja 53. pykälien muodostamaan kokonaisuuteen", Rautiainen sanoo.

Myös eduskunnassa lainsäädäntötyötä tekevä asiantuntija katsoo, ettei uuden kansalaisaloitteen käsittelylle ole estettä.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta katsoo, että tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan kansalaisaloitteen käsittelyä ei voi suoraan verrata sitä puoltavaan aloitteeseen.

"Ajattelisin, että tämä aloite tulee eduskunnan käsiteltäväksi, kuten muutkin aloitteet. On toinen juttu, kuinka pitkälle se etenee", Ojanen sanoo.

Lainsäätäjän harkintavalta on uuden kansalaisaloitteen käsittelyssä kuitenkin rajoitetumpi kuin mitä se oli ennen tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä.

"Poliittisen harkintavallan näkökulmasta asia on muuttunut olennaisesti. Perustuslain näkökulmasta on eri asia, rajataanko vai edistetäänkö lailla ihmisoikeuksia. Uusi aloite veisi niitä harppauksen taaksepäin."

Ojasen mukaan oikeuskehitys on mennyt maailmalla yhä enemmän suuntaan, jossa seksuaalivähemmistöjen oikeudet nähdään ihmisoikeuskysymyksinä eikä vapaan poliittisen harkinnan piirissä olevina asioina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat