Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäsateet ovat saaneet pohjavesien pinnat nousemaan

Kaksi edellistä kesää verottivat pohjavesivarastoja

Kotimaa
 

Sateinen kesä on nostanut pohjaveden pintoja ympäri maata, kertoo hydrogeologi Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Viileän sään takia vettä ei ole päässyt myöskään haihtumaan maaperästä samaan tapaan kuin lämpiminä kesinä.

"Voidaan sanoa, että pohjaveden pinnat ovat nyt reippaasti keskimääräisen tason yläpuolella suuressa osassa maata. Luonnon ja pohjavesivarastojen kannalta tämä on erittäin hyvä asia, sillä kaksi edellistä kuivaa kesää verottivat pohjavesivarastoja", Orvomaa sanoo.

Pohjaveden korkeudet vaikuttavat olennaisesti vedenottoon. Kaivoissa vettä on riittänyt hyvin, sillä esimerkiksi Pohjois- ja Keski-Suomessa pohjaveden pinnat ovat Orvomaan mukaan paikoin 10–20 senttiä keskimääräistä korkeammalla. Etelässä ja rannikolla vedenpinnat ovat keskimääräisellä tasolla tai kymmenen senttiä sitä ylempänä.

Kaivon huonokuntoisuus tai väärä sijainti saattaa johtaa siihen, että usein bakteereja vilisevä pintavesi pääsee pilaamaan kaivon veden. Orvomaan mukaan kaivon kunnosta johtuvien pilaantumistapausten määrä vaihtelee maanlaajuisesti vuosittain kymmenistä satoihin.

Kuluvan kesän osalta Orvomaan tietoon ei vielä ole tullut tapauksia, joissa pintavettä olisi päässyt pohjavesikaivoon.

"Lähtökohtaisesti Suomessa voidaan lähes poikkeuksetta juoda pohjavettä, joka on laadultaan erinomaista. Kuitenkin haja-asutusalueilla ja mökeillä kannattaa miettiä, mistä juo, ja kurkata kaivoon ennen veden ottamista", Orvomaa muistuttaa.

Kaivoveden laatuun vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, kuten kaivon sijainti, kunto ja ympäröivä kallio- ja maaperä. Jos kaivoa ei esimerkiksi kesämökiltä löydy, kehottaa Orvomaa mökkiläisiä kiinnittämään erityistä huomiota kannetun veden säilyttämiseen.

"Kraanavettä ei voi vain viedä mökille ja pitää huoneenlämmössä, vaan vesi tulisi säilyttää puhtaassa astiassa mielellään viileässä ja pimeässä. Yli vuorokauden huoneenlämmössä seisonutta vesijohtovettä ei kannata enää juoda, sillä se on altistunut bakteereille", Orvomaa sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat