Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viileä kesä voi lisätä alkoholinkäyttöä

Myös työpaikan menettämisen pelko voi laukaista juomisen lomalla

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Viileä ja sateinen kesä yhdistettynä huhuihin syksyllä alkavista yt-neuvotteluista. Se voi olla vaarallinen yhdistelmä, joka on saattanut kesälomien aikana johtaa monilla alkoholiongelman kehittymiseen.

Kokeneet työterveyslääkärit ovat jo nyt huolissaan stressitekijöiden kasautumisesta, vaikka vielä ei ole tiedossa, kuinka moni on töihin palaamiseen jälkeen hakeutumassa katkaisuhoitoon.

Artikkeliin liittyvät

Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Auli Rytivaara katsoo, että huonot ilmat voivat joissakin tapauksissa olla syy juomisen ryöstäytymiseen.

"Mökillä ei enää olekaan ulkona yhdessä tekemistä, ja tekemisen puutteessa alkoholia käytetään enemmän. Jos ollaan mökkiolosuhteissa kauempana normaalista elämänpiiristä, alkoholia saa myös siellä rauhassa käyttää", Rytivaara huomauttaa.

Tänä kesänä on tullut myös uutisia suurista irtisanomisista, ja työllisyystilanne on muutenkin jatkunut hankalana.

"Se on hyvin persoonakohtaista, mutta jotkut reagoivat näihin ja käyttävät alkoholia stressin laukaisijana", Rytivaara toteaa.

Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkärin Tanja Vuorelan mukaan lähtötilanne on huonompi kuin 1990-luvun laman aikana, sillä alkoholin käyttö on sen jälkeen arkipäiväistynyt. Suomalaiset juovat nykyään myös määrällisesti enemmän kuin pari vuosikymmentä sitten.

"1990-luvulla tissuttelujuominen ei ollut yhtä hyväksyttyä kuin nykyään. Silloin oli jo keskiolut vapautunut, mutta alkoholia ei vielä haettu Suomenlahden eteläpuolelta runsaita määriä", Vuorela vertaa.

1990-luvulla suomalaiseen alkoholikulttuuriin toki kuuluivat niin sanotut lauantai- tai perjantaipullot, eli alkoholia juotiin rankasti viikonloppuisin.

"Se on kuitenkin terveyden kannalta sikäli parempi vaihtoehto, että silloin on sellaisia päiviä, jolloin alkoholia ei käytetä ollenkaan. Meille on nyt tullut tämä keskieurooppalainen alkoholinkäyttötapa, eli joka päivä juodaan vähän, Suomessa käytännössä lähinnä olutta. Ja sitten vielä lisäksi on viikonloppujuomiset."

Alkoholin käytön lisääntyminen ei tarkoita sitä, että kaikki käyttäisivät alkoholia niin paljon, että saisivat vaikkapa maksakirroosin. Alkoholin aiheuttamat muut terveysvaikutukset ovat kuitenkin tutkitusti yleistyneet.

"Arviolta noin kaksikymmentä prosenttia työikäisistä miehistä ja noin kymmenen prosenttia työikäisistä naisista on alkoholin suurkuluttajia", Vuorela toteaa,

Aiempina vuosina piikki alkoholivieroitukseen hakeutumisissa on näkynyt elokuussa, kun lomalta palaavat eivät ole kyenneet lopettamaan juomisputkeaan. Työterveyslääkärien mukaan on edelleen harvinaisempaa, että alkoholin suurkuluttajat havahtuisivat riippuvuuden kehittymiseen ja hakeutuisivat oma-aloitteisesti työterveyshoitoon jo ennen töihin paluuta.

"Jos on hyvin selkeä ongelma, johon joutuu reagoimaan ja myöntämään sen olemassaolon, ihminen saattaa suoraan hakeutua A-klinikalle eikä siten ohjaudu työterveyshuoltoon", Rytivaara toteaa.

Yleisempää kuitenkin on, että alkoholiongelman kanssa kamppaileva palaa takaisin töihin ja yrittää pärjätä siellä. Alkoholiriippuvuus on usein loman aikana kehittynyt hitaasti ja salakavalasti, eikä sitä haluta myöntää edes itselle.

Rytivaaran mukaan yt-neuvottelut tai muuten kireä tilanne työpaikalla saattaa myös osaltaan johtaa siihen, että alkoholismiin ajautunut työntekijä pyrkii parhaansa mukaan peittelemään ongelmaansa työpaikan menettämisen pelossa.

Huono työllisyystilanne on johtanut siihen, että työpaikoista halutaan pitää kynsin ja hampain kiinni. Kesäloman jatkaminen terveydellisiin syihin vedoten on tullut yhä harvinaisemmaksi, eikä pekkaspäiviä haluta käyttää heti vuosiloman perässä, sillä se voisi herättää töissä epäilyjä.

"Joillakin ainut tavoite on työpäivästä selviäminen, ja mitään muuta ei pystytäkään tekemään. Rentoutuminen ja nukkuminen jäävät hyvin vähälle", Rytivaara kuvaa.

Tämä vaihe saattaa kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Kun itselle annetuista lupauksista huolimatta korkkia ei saakaan kiinni, ihmiselle alkaa väistämättä tulla seurannaisvaikutuksia kuten unihäiriöitä ja ahdistusta.

Monesti työterveyteen hakeudutaankin esimerkiksi univaikeuksien vuoksi, ja alkoholismi paljastuu ongelmien perimmäiseksi syyksi vasta työterveyshoitajan tai lääkärin vastaanotolla.

Niissä tapauksissa, joissa hoitoon hakeutuminen ei ole tullut omasta aloitteesta vaan työnantajan määräyksestä, aikaa on yleensä ehtinyt vierähtää vielä pitemmälle syksyyn tai talveen saakka.

"Työpaikoilla asiaan puuttuminen saisi olla tiukempaa. Vieläkin näkee suojelua", Rytivaara sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat