Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö suurituloisten verotusta koventaa? – Keskustan ja vasemmiston uudet kansanedustajat eri linjoilla

Kotimaa
 
Uudet kansanedustajat väittelevät verotuksesta
Uudet kansanedustajat väittelevät verotuksesta
Nuoret haastajat sarja jatkuu. HSTV:n väittelyssä kohtasivat vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja keskustan Marisanna Jarva Oulun vaalipiiristä.
HS haastattelee uusia kansanedustajia.

Kiehimänjoen rannassa kalastajat valmistelevat veneitään lähtökuntoon. Alkamaisillaan on Suomen suurin uistelukilpailu, Oulujärven Kuhakunkku. Uistelukilpailu järjestetään Paltamossa 11. kertaa, ja paikalla on jopa 235 venettä.

Uistelukilpailu on tuonut paikalle myös kaksi nuorta kansanedustajaa Oulun vaalipiiristä. Valtakunnallisesta kilpailusta on muodostunut yksi Kainuun kesän kohokohdista.

Oulusta kotoisin oleva Hanna Sarkkinen, 27, (vas) on vasta pyöräillyt paikalle Kuhmosta. Päivämatkaksi kertyi 110 kilometriä. Sarkkisen oma Senaattori satulassa -pyöräkiertue kulkee Oulusta Sotkamoon asti.

Kuka?

Marisanna Jarva

 Keskustan kansanedustaja Oulun vaalipiiristä

 Sai vaaleissa 5 347 ääntä

 Paltamon kunnanvaltuuston puheenjohtaja

 Koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri

 Siviiliammatiltaan yrittäjä

"Kesälomalla tulee käytyä monissa eri Kainuun tapahtumissa ja ajattelin, että voisin samalla järjestää tapahtumien ympärille pyöräkiertueen", Sarkkinen sanoo.

Myös Marisanna Jarva, 33, (kesk) saapuu tapaamiseen hengästyneenä. Hän on aloittanut päivän pellolla.

"Olin elämäni ensimmäistä kertaa luomassa heinää MTK Paltamon järjestämässä tapahtumassa. Hauskaa oli", Jarva sanoo.

Paltamo on Jarvan kotikunta, ja hän toimii Paltamon valtuuston puheenjohtajana.

Niin Sarkkinen kuin Jarvakin ovat ensikertalaisia eduskunnassa. Sarkkinen sai toiseksi eniten ääniä koko vaalipiirissä, heti pääministeri Juha Sipilän (kesk) jälkeen.

Vaikka vasemmistoliittolaisen ja keskustalaisen välille luulisi syntyvän suurtakin väittelyä, Jarva ja Sarkkinen ovat hyvin monista asioista samaa mieltä.

Esimerkiksi tuloerot ovat molempien mielestä kasvaneet viime vuosina liikaa.

Kuka?

Hanna Sarkkinen

 Vasemmistoliiton kansanedustaja Oulun vaalipiiristä

 Sai vaaleissa 9 582 ääntä

 Oulun kaupunginvaltuuston jäsen

 Filosofian maisteri

 Pääaineena yliopistossa aate- ja oppihistoria

"Tutkimusten mukaan taloudellisesti yhteiskunnan kannalta pienet tuloerot korreloivat paremman talouskasvun kanssa. Talous pyörii paremmin, kun laajalla massalla on enemmän varaa kuluttaa", Sarkkinen sanoo.

Jarva nyökkää vieressä ja lisää: "Mutta elintason nostamisen pitäisi olla mahdollista. Meillä on liikaa tuloloukkuja."

Suurituloisten verotus tuo kuitenkin erimielisyyksiä esiin. Sarkkinen arvioi, että suurimmista tuloluokista löytyy lisää maksukykyä.

"Suurituloisten verotusta olisi Suomessa varaa koventaa. Suurten pääomatulojen verotukseen pitäisi saada lisää progressiota, ja myös suurissa ansiotuloissa olisi korotusvaraa verotuksen suhteen."

Jarvan mukaan Suomessa verotetaan jo kansainvälisillä mittareilla kovaa.

"Suomen verotus on jo hyvin kovaa kansainvälisesti. Se, että hallitus haluaa keventää pienituloisten verotusta, on tärkeää. Mutta niin kuin hallitus on linjannut, verotasoa ei kyllä voida enää progressoida."

Sarkkisen mukaan valloilla on ilmapiiri, jossa suurituloiset kokevat verotuksen vapaaehtoiseksi.

"Nyt puhutaan siitä, että kaikkien pitäisi osallistua kansantalouden talkoisiin. Mielestäni hyvätuloisten pitäisi osallistua verotuksen keinoin, ei vapaaehtoisuuden kautta", Sarkkinen sanoo.

Jarva puolestaan ajattelee, että suurituloisten verottamiseen tartutaan liikaa.

"Nyt ei pidä keskittyä siihen, että suurituloisilta pumpataan lisää veroja. Nyt pitää saada yhä laajempi osa köyhyysrajalta keskituloisiksi", Jarva sanoo.

"Koska verotus on Suomessa jo kovaa, pitää keskittyä siihen, että verotettavaa on enemmän. Yhä useamman ihmisen täytyy päästä töihin."

Myös koulutuspolitiikka saa molemmat kiihtymään. Sarkkinen ihmettelee, että miten opiskelijat tulevat tulevaisuudessa toimeen ja miksi maisterin tutkinnon opintotuista ollaan valmiita leikkaamaan.

Jarva puolustaa hallituksen päätöksiä.

"Mutta kandidaattivaiheen opiskelijoille hallitus on vain lisäämässä opintotuen määrää. Se olisi hieno juttu, koska sitten töitä ei tarvitse tehdä niin paljon opintojen ohessa."

Sarkkinen uskoo, että osaamistaso kärsii, jos maisteriopinnot vähenevät.

"Jos ihmiset kouluttautuvat matalammin, kyllä se vaikuttaa osaamistasoon. Koulutustaso korreloi myös tuottavuuden kehityksen kanssa. Ja on täysin epäselvää, kuinka paljon maisteritutkintoja eli suomalaisen osaamisen määrää hallitus aikoo vähentää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat