Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjolakodissa ei ollut pakko työskennellä yksin

Pardian Simola: Henkilöstö oli vaatinut muutoksia

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Nuorten perhekodissa Muhoksella viime viikonloppuna henkirikoksen uhriksi joutuneen ohjaajan olisi pitänyt saada yövuoroon avuksi toinen työntekijä, jos hän olisi vaatinut sitä turvallisuuteen vedoten.

Tällainen käytäntö on eri puolilla Suomea koulu- ja perhekoteja ylläpitävässä Nuorten ystävät Oy:ssä, johon myös Muhoksella toimiva Pohjolakoti kuuluu.

Tästä on kyse

 Poliisi epäilee kahden 1998 syntyneen pojan murhanneen ohjaajansa Pohjolakodin perhekotiyksikössä Muhoksella viime viikonloppuna.

 Käräjäoikeus vangitsi pojat tiistaina todennäköisin syin epäiltyinä murhasta ja törkeästä ryöstöstä. Poliisin mukaan teon motiivi on selvinnyt kuulusteluissa.

Pohjolakotiin kuuluvassa perhekotiyksikössä surmattu ohjaaja oli henkirikoksen aikaan yksin työvuorossa. Poliisi epäilee kahden vuonna 1998 syntyneen pojan murhanneen ohjaajan.

Muhoksella Pohjolakodin eri yksiköt ovat lähellä toisiaan, ja apua on mahdollista saada toisista yksiköistä. Nuorten ystävien lastensuojelupalveluiden palvelujohtaja Kati Lehtola ei halua ottaa Muhoksen tapaukseen yksityiskohtaisesti kantaa, mutta hänen mukaansa yhtiön työntekijöillä pitäisi olla yleisesti tiedossa, että lisäapua saa aina, kun siihen nähdään tarvetta.

"Me aina arvioimme sen, onko yksikössä turvallista työskennellä yksin. Ja joka tilanteessa painotetaan sitä, että jos on huoli siitä, että sinne tarvitsee työntekijää kaveriksi, niin semmoiseen on aina lupa."

Valtion työntekijöitä edustavan Pardian puheenjohtajan Niko Simolan mukaan Pohjolakodin työntekijät, luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutettu olivat aiemmin tänä vuonna ja myös aiemmin vaatineet muutoksia öiseen yksin työskentelyyn.

"Siellä on ollut aikaisemmin joitakin läheltä piti -tilanteita, väkivallanuhkatilanteita ja pienempiä konflikteja, siellä ja monissa muissakin lastensuojelulaitoksissa", Simola sanoo.

Simolan mukaan työntekijöiden vaatimukset eivät olisi saaneet johdosta vastakaikua.

Lehtolan mukaan työntekijöiden huoleen on vastattu monissa turvallisuuspalavereissa.

"Henkilöstölle painotetaan aina, että on olennaista, että on turvallinen olo ja henkilöstöä saa sen mukaan ottaa. Tätä työtä ei voitehdä, jos pelätään", Lehtola sanoo.

Simola katsoo, että perimmäinen syy perhekotienongelmiin on rahan puutteessa.

"Pitää tietysti myös muistaa, että nämä palveluntarjoajat, tässä tapauksessa Pohjolakoti, ovat haastavassa taloudellisessa tilanteessa. Sielläkin on ollut yt-neuvotteluita käynnissä. Tämä on vähän sellainen noidankehä, että kunnilla ei ole rahaa, eikä pystytä maksamaan palvelusta riittävästi", Simola toteaa.

Ongelmana hän näkee myös sen, että nuoria sijoitetaan perhekoteihin vasta siinä vaiheessa, kun on aivan pakko, eikä nuorilla ole siten aikaa sopeutua uuteen ympäristöön.

"Sijoitettuna ovat kaikkein ongelmallisimmat tapaukset, jolloin myös riskit kasvavat."

Lehtola myöntää kuntien heikon rahatilanteen aiheuttamat paineet, mutta työntekijöiden tai nuortenturvallisuudesta ei hänen mukaansa ole lähdetty taloudellisista syistä tinkimään.

"Uskon, että se on ollut ennen tätä tapahtumaa ja senjälkeen henkilöstön tiedossa, koska sitä painotetaan jatkuvasti. Tämä ei ole rahakysymys."

Lehtola vakuutti HS:lle viikonloppuna, että Pohjolakodin yksiköissä on aina Valviran luvanmukaiset minimimiehitykset.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto käynnistivät alkuviikosta oman selvitystyönsä perhekoti Metsolan taustalla olevan Pohjolakodin toiminnasta. Viranomaiset tekevät selvitykset perhekodin toiminnan luvanmukaisuudesta sekä sen henkilöstömitoituksesta.

Valviran mukaan viranomaiset eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti usko, että Metsolan perhekodissa olisi laiminlyöty henkilöstömitoituksia.

Simolan mielestä pitäisi ainakin arvioida uudelleen, ovatko henkilöstömitoituksen normit perhekodeissa asianmukaiset.

"Se on selvä asia, että työturvallisuuden ohi ei voi ajaa mikään normi. Normi lähtee tietysti nuorten tuen tarpeesta, mutta kyllä tässä pitää huomioida muutkin asiat. Tällainen tilanne aiheuttaa uudelleen arvioinnin tarpeen näille normeille, vaikka kyse on täysin poikkeuksellisesta tapauksesta. Ei kukaan arvannut näin karmeata tapahtuvan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat