Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Neuvonta ehkäisee raskausdiabetesta

Ruokavalio- ja liikuntaohjeet auttavat riskiryhmään kuuluvia odottajia

Kotimaa
 

Elämäntapaneuvonta voi ehkäistä raskausdiabetesta naisilla, joilla on korkea sairastumisriski. Yksilöllisen neuvonnan vaikutukset selviävät suomalaistutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetes Care -lehdessä.

"Tulos on kansainvälisestikin merkittävä, sillä ensimmäistä kertaa elämäntapoihin liittyvä neuvonta on laskenut tilastollisesti merkitsevästi sairastumisriskiä raskausdiabetekseen", sanoo lääketieteen tohtori Saila Koivusalo Hyksistä.

Fakta

Ruokavalio auttaa raskausdiabetekseen

 Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäisen kerran ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö.

 Raskausdiabetesta ehkäisee ylipainon välttäminen, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunnan harrastaminen.

 Ruokavaliota ja liikuntaa käytetään myös hoitona sairastumiseen. Joissain tapauksissa käytetään myös lääkkeitä.

 Raskausdiabetes lisää riskiä muihin raskauden aikaisiin häiriöihin kuten pre-eklampsiaan eli raskausmyrkytykseen.

Tutkimukseen osallistui 293 naista, joilla oli todettu aiemmassa raskaudessa raskausdiabetes tai heidän painoindeksinsä oli ennen raskautta yli 30. Naiset jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin yksilöllistä ruokavalioon, liikuntaan ja painonhallintaan liittyvää neuvontaa.

Neuvonta pienensi korkeaan diabetesriskiin kuuluvien naisten riskiä sairastua raskausdiabetekseen 39 prosenttia.

Neuvojen oli tarkoitus olla helposti sovellettavia jokapäiväiseen elämään.

"Raskausaika on poikkeuksellista aikaa elämäntapamuutoksille, joten neuvonnankin pitää olla yksilöllistä", Koivusalo kertoo.

Tarvittaessa neuvontaa muokattiin raskauden kuluessa. Jos äiti ei voinut harrastaa raskauden aikana liikuntaa supistusten vuoksi, neuvonta painottui ruokavalioon. Ruokavalioneuvot perustuivat voimassaoleviin ravitsemussuosituksiin.

Arkiliikunnan merkitystä korostettiin ja naisten kanssa pohdittiin, miten liikuntaa voi lisätä.

"Naiset saattoivat kävellä useammin sen sijaan että ajoivat autolla tai löytää liikuntalajin, jossa heidän oli helppoa käydä", kuvailee Koivusalo.

Suomalainen raskausdiabeteksen ennaltaehkäisytutkimus toteutettiin vuosina 2008–2014 kolmessa pääkaupunkiseudun synnytyssairaalassa sekä Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa. Yksilöllistä neuvontaa saaneista naisista 13,9 prosenttia sairastui raskausdiabetekseen, kun kontrolliryhmään kuuluneista sairastuneita oli 21,6 prosenttia.

Koivusalo uskoo, että yksi syy hyviin tuloksiin oli se, että tutkimukseen löydettiin naisia, joilla on kaikkein suurin riski sairastua. "Tulokset ovat lupaavia. On mielenkiintoista nähdä, onko nyt saaduilla tuloksilla vaikutuksia äitien ja lasten myöhempään terveyteen", Koivusalo sanoo.

Seurantatutkimuksen tuloksia saadaan todennäköisesti vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat