Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimuksen tausta ja aikataulu

Kotimaa
 

19. huhtikuuta
Keskusta nousee suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa.

22. huhtikuuta

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä aloittaa tunnustelut lupaamastaan yhteiskuntasopimuksesta. Hän jättää työmarkkinajärjestöille kysymyslistan talouskasvusta ja työllisyydestä.

28. huhtikuuta

Sipilä saa työmarkkinajärjestöjen vastaukset.

6. toukokuuta

Sipilä toteaa, että yhteiskuntasopimuksen syntymiselle ei ole edellytyksiä.

27. toukokuuta

Sipilän hallitus julkistaa ohjelmansa, jossa hallitus toistaa pyrkimyksensä yhteiskuntasopimukseen. Tavoitteena on yksikkötyökustannusten alentaminen viidellä prosentilla. Vastineeksi hallitus lupaa työntekijöille muutosturvaa ja veronkevennyksiä.

30. heinäkuuta

Hallitus jättää työmarkkinajärjestöille esityksensä "yhteiskuntasopimusprosessin jatkosta". Vastoin hallitusohjelman lupausta hallitus ei vielä esitä toimia kustannusten alentamiseksi. Käytännössä esitys on vain kutsu neuvottelupöytään.

3. elokuuta

Hallitus tapaa työmarkkinajärjestöt. Neuvottelut osapuolten sitoutumisesta hallituksen tavoitteisiin alkavat.21. elokuuta

Työmarkkinajärjestöjen on jätettävä vastauksensa hallitukselle tavoitteeseen sitoutumisesta ja varsinaisten sopimusneuvottelujen aloittamisesta.

Syksy 2015

Neuvottelut keinoista viiden prosentin tuottavuushypyn löytämiseksi alkavat.

Syksy 2016

Liittokohtainen työehtosopimuskierros. Uudet työehtosopimukset muutetaan vastaamaan hallituksen tavoitetta.

Maaliskuu 2017

Hallitus tarkastelee valtiontalouden kehysriihessään riittävätkö työehtosopimusten tuottavuutta lisäävät toimet. Jos sopimusten vaikuttavuus on riittävä, yhteiskuntasopimus on syntynyt ja hallitus toteuttaa lupaamansa veronkevennykset.

Jos vaikuttavuus ei riitä, yhteiskuntasopimusta ei ole syntynyt ja hallitus toteuttaa 1,5 miljardin euron lisäsäästöt. Veroja korotetaan, lapsilisiä leikataan, eläkkeitä leikataan, yksityislääkärillä käyntien korvauksia leikataan, asuntolainojen korkovähennys ja vuorotteluvapaa lopetetaan, alkoholin, tupakan ja makeisten verotusta kiristetään.1.1.2018

Jos yhteiskuntasopimus on syntynyt, veronkevennykset tulevat voimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat