Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä Suomen talouden ongelmat johtuvat? – suuri kilpailukykyväittely käynnissä HSTV:ssä

Väittelyn kesto on ainakin kaksi tuntia

Kotimaa
 
HSTV live1
HSTV live1
Katso HSTV:n suora lähetys

HS:n suuren kilpailukykyväittelyn ensimmäisessä osiossa väittelivät Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta, Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar ja Nesteen hallituksen puheenjohtajana toimiva vuorineuvos  Jorma Eloranta

Keskustelua herättivät esimerkiksi tarkoituksellinen synkistely, julkisen sektorin tutkimus- ja tuotekehitysrahat, suomalaisten tuotteiden jalostusarvo, mutaatiot, luova tuho sekä tytäryhtiötalouden edut ja haitat.

Eloranta vakuuttaa, että yritykset vertailevat oikeasti eri maiden yksikkötyökustannuksia tehdessään investointipäätöksiä. Hänen mielestään työajan pidentäminen viidellä prosentilla on kaikkein pehmein tapa parantaa Suomen kilpailukykyä, vaikka se tarkoittaisikin käytännössä palkkojen alennusta.

Mörttinen huomauttaa, että työvoimakustannusten lisäksi Suomen talouden rakenteita pitää uudistaa.
”Kustannustason lasku on nopea aspiriini talousongelmiin, mutta se ei yksin riitä. Tarvitsemme myös rakenteellisia muutoksia."

Pantzar suhtautuu kriittisesti leikkauksiin, kohdistuvat ne sitten palkkoihin tai vaikkapa Tekesin tuotekehitysrahoihin.
”Leikkaukset tappavat kotimarkkinoita. Pitää ajatella palveluita ja kotimarkkinasektoria, eikä vain vientisektoria.”
Hänestä suomalaisten pitäisi pikemminkin katsoa peiliin ja miettiä, miten nykyisistä resursseista saadaan enemmän irti. Pantzar sivaltaa Suomen kykyä jalostaa tuotteille lisäarvoa.
”On ihmeellistä, että Suomesta viedään ulkomaille mustikkaa tai puolukkaa ja jalostetaan ne muualla arvoltaan satakertaisiksi.”

Luovan tuhon apostoli Maliranta haluaisi houkutella Suomeen lisää kunnianhimoisia ulkomaisia omistajia, jotka pakottaisivat kaavoihin kangistuneet yritykset ryhdistäytymään tai kuolemaan pois.
”Ei ole kovin olennainen kysymys, onko yrityksen omistaja ulkomainen vai kotimainen. Tytäryhtiötalous ei ole hullumpi idea, jos Suomen ongelma on se, että meillä on helkkarin hyviä työntekijöitä, mutta huonoja johtajia. Jostain syystä ulkomaisia yrityksiä ei kuitenkaan ole kovin montaa tänne tullut”, Maliranta toteaa.

Suomalaisten yritysten heikkona pidetty hintakilpailukyky on puhuttanut päättäjiä jo pitkään.

Useiden arvioiden mukaan Suomen on kurottava umpeen 20–30 prosentin kaula verrokkimaihin, kuten Ruotsiin ja Saksaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ehdottanut ratkaisuksi niin sanottua yhteiskuntasopimusta, joka pidentäisi palkatonta työaikaa ja leikkaisi näin yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

Jorma Eloranta
Jorma Eloranta

Heli Puura
Heli Puura

Vienti on saatava vetämään, koska se on Suomen taloudelle elintärkeä. Mutta entä jos yleisesti hyväksytty diagnoosi onkin väärä?

Muun muassa Aalto-yliopiston professori Pertti Haaparanta sekä Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Pekka Sauramo väittävät, että Suomen hintakilpailukyky ei ole huonolla tasolla. Haaparannan mielestä suomalaiset yritysjohtajat voisivat katsoa peiliin. Näin on todennut myös energiayhtiö St1:n omistaja Mika Anttonen.

Juontuvatko Suomen viennin ongelmat huonoista yritysjohtajista, kalliista työntekijöistä vai liian yksipuolisesta elinkeinorakenteesta? Miten ongelmiin voidaan puuttua?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pureudutaan perjantaina Helsingin Sanomien järjestämässä keskustelussa.

Puitavana on myös Sipilän yhteiskuntasopimus, jota pidetään palkansaajapuolella liian yksipuolisena.

Pitääkö työntekijöille kompensoida saavutetuista eduista luopumista, ja miten se tulisi tehdä?

Suora lähetys alkaa HSTV:ssä kello 16 ja kestää niin pitkään, että asioista on päästy selville.

Studiossa nähdään Malirannan, Pantzarin, Mörttisen ja Elorannan lisäksi palkansaajien keskusjärjestön SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola, teollisuusalojen ammattiliiton Teamin puheenjohtaja Heli Puura sekä sarjayrittäjä Taneli Tikka.

Markus Jokela / HS
HSTV:n suuressa kilpailukykykeskustelussa Jorma Eloranta, Leena Mörttinen, Mika Panzar ja Mika Maliranta.
HSTV:n suuressa kilpailukykykeskustelussa Jorma Eloranta, Leena Mörttinen, Mika Panzar ja Mika Maliranta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat