Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiskaupan uhreille apua yhä useammin

Alkuvuodesta apua on hakenut 31 henkeä. Heistä viisi oli suomalaisia.

Kotimaa
 

Kaikkiaan viisi yli 30:stä tänä vuonna apua hakeneista ihmiskaupan uhreista on suomalaisia.

"Kaikki ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otetut Suomen kansalaiset ovat kantasuomalaisia, seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneita henkilöitä", ylitarkastaja Katri Lyijynen Joutsenon vastaanottokeskuksesta Lappeenrannasta vahvistaa Helsingin Sanomille.

Tästä on kyse

 Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä

on viranomaistoimija, jonka tehtäviin kuuluu uhrien auttaminen muun muassa kansalaisuuteen tai etniseen taustaan katsomatta.

 Se tarjoaa muun muassa neuvontaa, ohjausta, sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita sekä tulkki- ja käännöspalveluita.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmää koordinoivan Lyijysen mukaan järjestelmään otettiin alkuvuonna 31 henkeä.

Määrä on selvästi suurempi kuin vastaavaan aikaan vuonna 2014, jolloin uusia asiakkaita tuli 21.

Suurin yksittäinen kansalaisuusryhmä olivat aiempien vuosien tapaan nigerialaiset, joita oli kuusi henkeä. Toiseksi eniten järjestelmässä autettiin Suomen kansalaisia. Ukrainalaisia avunsaajia on alle viisi.

Uusista asiakkaista 71 prosenttia eli 22 henkeä oli naisia. Joukossa ei ollut yhtään alaikäistä.

Tiedot käyvät ilmi Joutsenon vastaanottokeskuksen laatimasta tilannekatsauksesta.

Selvityksen mukaan liki puolet eli 15 henkeä uusista asiakkaista oli joutunut hyväksikäytetyksi työssään. Heistä lähes kaikkia oli käytetty hyväksi Suomessa.

Toiseksi suurimman ryhmän, 11 henkilön arvioitiin joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Kymmentä heistä oli käytetty hyväksi ulkomailla, mutta joidenkin kohdalla hyväksikäyttö oli jatkunut Suomessa.

Yksittäisiä asiakkaita otettiin auttamisjärjestelmään myös siksi, että heidän arvioitiin joutuneen ihmiskaupan uhreiksi rikollisuuteen pakottamisen seurauksena.

Lyijysen mukaan viime vuotta suurempi apuun hakeutuneiden määrä tänä vuonna voi selittyä sillä, että yhä useampi tietää ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä.

"Tietoisuus ihmiskaupasta ilmiönä, sen uhreista ja auttamisjärjestelmästä on kasvanut. Yhä useammin esitutkintaviranomaiset tutkivat hyväksikäyttötapauksia ihmiskauppa-nimikkeellä", Lyijynen selvittää.

Auttamisjärjestelmään esitettiin tarkasteluajanjaksona 44 henkilöä, joista myönteisen päätöksen auttamisjärjestelmään ottamisesta sai 31 henkilöä.

Tilannekatsauksen luvut eivät ole koko totuus ihmiskauppailmiön laajuudesta Suomessa vaan koskevat vain auttamisjärjestelmän tietoon tulleita tapauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat