Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mykoplasmabakteeri leviää karjatiloilla – tartunnan jälkeen tautia on lähes mahdoton hävittää

Eviran mukaan tartuntaa on liki mahdoton hävittää eläinpopulaatiosta, johon se on levinnyt

Kotimaa
 
Benjamin Suomela HS / HS
Mykoplasma voi tarttua lehmästä toiseen herkästi. Sen aiheuttama utaretulehdus vähentää voimakkaasti maidontuotantoa.
Mykoplasma voi tarttua lehmästä toiseen herkästi. Sen aiheuttama utaretulehdus vähentää voimakkaasti maidontuotantoa. Kuva: Benjamin Suomela HS / HS

Nautaeläinten hengitystietulehduksia aiheuttava Mycoplasma bovis -bakteeri on jatkanut leviämistään suomalaisilla karjatiloilla.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kuluvan vuoden aikana bakteeria on löydetty 18 tilalta. Ensimmäisen kerran nautojen mykoplasmaa havaittiin Suomessa vuonna 2012. Sen jälkeen bakteeria on löydetty yhteensä 45 tilalta, sekä lypsy- että lihakarjasta, ja vasikkakasvattamoista.

Eviran mukaan bakteerin ikäviin ominaisuuksiin kuuluu, että tartuntaa on käytännössä mahdoton hävittää eläinpopulaatiosta, johon se on kerran levinnyt. Bakteeri aiheuttaa naudoille hengitystieoireiden lisäksi muun muassa nivel-, korva- ja utaretulehduksia.

"Antibiootti tehoaa mykoplasmaan todella huonosti. Jos naudalla on valmiiksi jokin keuhkotulehdusta aiheuttava virus, voi eläin altistua entistä helpommin mykoplasmalle", kertoo Eviran erikoistutkija Tarja Pohjanvirta.

Pohjanvirran mukaan mykoplasma ei vaikuta lihan tai maidon laatuun. Bakteerin aiheuttamaan utaretulehdukseen sairastuneilla lehmillä maidontuotanto voi kuitenkin vähentyä voimakkaasti.

"Tauti voi tarttua toisiin lehmiin varsin herkästi. Siksi [utaretulehdukseen sairastunut] lehmä kannattaa laittaa pikaisesti teuraaksi. Sinänsä lehmä ei mene huonoon kuntoon, mutta sillä ei ole tuotantoarvoa", toteaa Pohjanvirta.

Tutkijan mukaan tauti tarttuu etupäässä nuoriin, noin puolen vuoden ikäisiin nautoihin. Vanhemmat eläimet voivat kuitenkin olla oireettomia taudinkantajia, joiden avulla tartunta leviää eläinryhmässä huomaamattomasti.

Karjatilallisille mykoplasmatartunnat aiheuttavat taloudellisia tappioita, kun eläinten lääkityskulut lisääntyvät ja sairastuneita nautoja joudutaan teurastamaan. Pohjois-Suomessa maitotilaa pitävä isäntä kertoo nimettömänä HS:lle, että mykoplasmatartunnat ovat aiheuttaneet hänelle noin 20 000–30 000 euron tappiot. Isäntä huomasi viheliäisen taudin hiipineen navettaan, kun osa karjasta alkoi keväällä köhiä ja muutaman lehmän utaretulehdukset vaikuttivat poikkeuksellisilta. Lähes 200-päisestä karjasta noin 20 lehmää vietiin teurastamolle.

Kevään jälkeen maitotilan karja ei ole oireillut. Bakteerin leviäminen yritetään isännän mukaan pitää aisoissa kiinnittämällä erityishuomiota hygieniaan. Lisäksi tila on mukana mykoplasmatartuntojen seurantaohjelmassa. Tutkimusten mukaan tilan nuorissa lehmissä on yhä bakteerin oireettomia kantajia.

"Tilanne on nyt hyvä, mutta mykoplasma on peikkona taka-alalla. Jos tauti puhkeaa enemmänkin, niin oirehtivia eläimiä joudutaan teurastamaan. Se olisi suuri taloudellinen menetys nyt, kun maidonkin hinta on tippunut", isäntä toteaa.

Eviran Tarja Pohjanvirran mukaan meneillään olevissa tutkimuksissa on tarkoitus selvittää, kuinka mykoplasma havaittaisiin laboratorionäytteistä entistä luotettavammin ja tarkemmin. Elävien nautaeläinten maahantuontiin pitäisi suhtautua kriittisesti, jotta bakteerin leviäminen saataisiin pidettyä kurissa, Pohjanvirta kertoo.

Hänen mukaansa muualla Euroopassa on esiintynyt bakteerikantaa, joka voi aiheuttaa eläimille hyvin vakavia keuhkotulehduksia.

"Taudinkuvan perusteella vaikuttaa siltä, ettei meidän bakteerikantamme ole toistaiseksi hirveän ärhäkkä. Mielestäni emme ole tekemisissä ihan hirveän ongelman kanssa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat