Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioistuimissa on jatkuvasti pulaa pätevistä tulkeista – tulkkiopinnoissa voi nyt erikoistua oikeustulkkaukseen

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
"Oikeustulkin työ on haastavaa mutta antoisaa", kertoo arabian kielen tulkki Baraa Eisha.
"Oikeustulkin työ on haastavaa mutta antoisaa", kertoo arabian kielen tulkki Baraa Eisha. Kuva: Laura Mendelin HS

Tuomioistuinten tulkkaus- ja käännöspalveluiden tarve kasvaa. Esimerkiksi Helsingin käräjäoikeudessa oikeustulkkia tarvitaan jatkuvasti.

Arabian kielen tulkki Baraa Eisha on työskennellyt kääntäjänä, asioimistulkkina ja oikeustulkkina seitsemäntoista vuotta. Hän suorittaa parhaillaan oikeustulkin erikoisammattitutkintoa Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa.

Puolitoista vuotta kestävä koulutus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Ensimmäisen koulutuksen tutkintokielet ovat suomen lisäksi arabia, venäjä ja viro.

Oikeustulkki toimii Eishan mukaan paitsi kielen myös kulttuurin tulkkina viranomaisen ja tämän asiakkaan välillä. Etenkin oikeustulkin työ on hänen mukaansa erittäin haastavaa.

Vastaavaa termistöä ei välttämättä suoraan löydy arabian kielestä, jolloin termit on kierrettävä. "Ei kuitenkaan riitä, että tulkki osaa vain kielen ja termistön. Hänen on ymmärrettävä oikeusjärjestelmää ja osattava toimia siinä", Eisha muistuttaa.

Eishan etuna on, että hän on saanut juristin koulutuksen synnyinmaassaan Syyriassa. Tultuaan Suomeen vuonna 1991 Baraa Eisha opiskeli ensin arabian kielen opettajaksi ja myöhemmin asioimistulkiksi.

"Nyt olen iloinen, että olen saanut palata työskentelemään oikeusistuimeen, joka on aina ollut sydäntäni lähellä, vaikka olenkin nyt tulkin roolissa", hän kertoo.

Syyrian, kuten monen muunkin Lähi-idän maan, oikeusjärjestelmä perustuu pitkälti Ranskan malliin, Eisha kertoo.

"Käräjäoikeudet ja hovioikeus toimivat pitkälti samalla tavalla kuin Suomessa. Se helpottaa myös tulkkausta, kun järjestelmä on samankaltainen. Ainoastaan perheoikeus on erillään, sillä se perustuu usein sharia-lakiin", Eisha kertoo.

Aina tuomari tai syyttäjä ei ymmärrä tulkin roolia oikeudenkäynnissä, Eisha kertoo.

"Tulkin tehtävä on tulkata kaikki, mitä oikeudessa sanotaan, ei vain ne asiat, mitkä tulkattava sanoo tai hänelle sanotaan. Se on hänen oikeutensa."

Myös kulttuuriset tavat voivat ihmetyttää. Suomalaisten viranomaisten on välillä vaikea ymmärtää, että tulkki vaihtaa esimerkiksi poskisuudelman syytetyn kanssa.

"Se on kulttuurin mukainen tervehtimistapa, jos olen esimerkiksi tulkannut samalle henkilölle oikeudenkäynnissä aiemmin. Muu olisi epäkohteliasta. Se ei silti tarkoita, etten olisi puolueeton. Tätä joutuu selittämään usein uudelle viranomaiselle."

Pätevän tulkin työpanos voi olla ratkaiseva asia oikeudenmukaiselle oikeudenkäynnille, kertoo käräjätuomari Jaana Niemitalo.

"Jos ei tule tulkatuksi oikein, se on riski koko oikeudenkäynnin onnistumiselle."

Korjaus 31.7.: Uutisen aiemassa versiossa oli nimivirhe. Arabian kielen tulkki on nimeltään Baraa Eisha, ei Baraat Eisha.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat