Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt oppi elämään haavaisen paksusuolentulehduksen kanssa

HIFK:n hyökkääjä Teemu Ramstedt haluaa lisätä tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista, jotka ovat yleistyneet Suomessa. Vaikeimmillaan oireet määrittävät sairastuneen arkea rajusti.

Kotimaa
 
Suolistosairaus järkytti ammattiurheilijan
Suolistosairaus järkytti ammattiurheilijan
Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt sairastui haavaiseen paksusuolitulehdukseen noin puolitoista vuotta sitten. Nyt Ramstedt haluaa lisätä avoimuutta ja jakaa tietoa sairaudesta, joka koskettaa suurta ihmisryhmää Suomessa. Toimittaja: Marke Harkas, Kuvaaja: Aapo Huhta.

"Se oli sokki. Ensimmäinen viikko meni itkiessä, kun en tiennyt, pystyisinkö pelaamaan enää ammattilaisena. Kyllä minä kuitenkin siihen uskoin, että selviydyn elämässä", muistelee HIFK:n hyökkääjä Teemu Ramstedt aikaa noin puolitoista vuotta sitten.

Silloin Ramstedtilla todettiin haavainen paksusuolentulehdus ja hänestä tuli osa sitä yli 40 000 suomalaisen joukkoa, joka sairastaa IBD-sairauksia (inflammatory bowel disease).

Aapo Huhta HS
Teemu Ramstedt perusti sairastumisensa jälkeen IBD Cycling -pyöräilyseuran, jonka tehtävänä on muun muassa levittää tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista ja edistää terveellisiä elämäntapoja.
Teemu Ramstedt perusti sairastumisensa jälkeen IBD Cycling -pyöräilyseuran, jonka tehtävänä on muun muassa levittää tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista ja edistää terveellisiä elämäntapoja.

Ennen taudin toteamista Ramstedt oli oireillut pitkään. Lopulta jääkiekkojoukkueen lääkäri lähetti pelaajan jatkotutkimuksiin.

"Pahimmillaan oireeni olivat sellaisia, että juoksin öisin kahdesta kolmeen kertaan vessassa enkä saanut nukuttua. Päivät kuluivat vähän helpommin. Viimeinen sysäys jatkotutkimuksiin oli se, kun ulosteen joukossa oli verta."

Sairauden toteamisen jälkeen Ramstedtilla aloitettiin suolen tulehdusta hillitsevä 5-ASA-lääkitys, joka on yleisin haavaiseen paksunsuolentulehdukseen käytettävistä lääkkeistä. Tarvittaessa hän saa myös kortisonia.

"Diagnoosin jälkeen on ollut muutama pahenemisvaihe eli akuuttivaihe. Viimeinen oli vähän ennen viime kauden playoffien alkua. Tällä hetkellä tilanne on hyvä ja olen onnellinen siitä."

Sairaus ei ole aiheuttanut suuria muutoksia Ramstedtin urheilu-uralla. Vatsa saattaa reagoida uusiin tilanteisiin, mutta ammattilainen ei vatsallaan pode pelistressiä.

"Olen pelannut lätkää koko ikäni enkä osaa jännittää pelejä. Lätkämatsit ovat luonnollisia tilanteita minulle, ja vaikka jossain määrin psyykkaan itseäni peleihin, en reagoi niihin vatsallani. Sen sijaan saatan reagoida vatsallani, jos joudun johonkin itselleni epäluonnolliseen tilanteeseen, kuten vaikka puhumaan suurelle ihmisjoukolle."

"Pahimmillaan oireeni olivat sellaisia, että juoksin öisin kahdesta kolmeen kertaan vessassa enkä saanut nukuttua", Ramstedt kertoo.
"Pahimmillaan oireeni olivat sellaisia, että juoksin öisin kahdesta kolmeen kertaan vessassa enkä saanut nukuttua", Ramstedt kertoo.

Sairaus sai Ramstedtin perustamaan ystäviensä ja muiden ammattiurheilijoiden kanssa myös IBD Cycling -pyöräilyseuran, jonka tehtävänä on levittää tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista ja hälventää ennakkoluuloja.

Tarkoituksena on myös saattaa sairastuneita vertaistuen piiriin sekä edistää terveellisiä elämäntapoja. Toiminnassa on mukana ammattiurheilijoita, joista osalla on IBD-diagnoosi.

"Haluamme tuoda esille toivoa ja viestiä siitä, että sairauden toteamisen jälkeenkin voi elää normaalisti. Itse olisin tarvinnut sellaista viestiä, kun sairastuin. Pelkät hyvät tilastot eivät riitä, vaan on nähtävä sairastuneiden kasvot. Osalla tauti on vaikea, mutta valtaosalla menee ihan hyvin."

Ramstedtinmukaan monien on vaikea kertoa omasta sairaudestaan. Silti tulehduksellisten suolistosairauksien oireet voivat olla hyvinkin arkea määrittäviä.

Siksi ennakkoluuloja pitäisi vähentää. Avoin keskustelu vähentäisi pelkoja ja lisäisi ymmärrystä.

"Kun sairastuin, en tiennyt tästä sairaudesta mitään. Itsekään en aluksi kertonut asiasta kuin muutamille ihmisille ja läheisilleni. En tuntenut ketään, jolla olisi sama sairaus. Nyt tunnen useita sairastuneita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat