Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän sopimushanke epäilyttää monia: mitä yhteiskuntasopimus edes tarkoittaa?

Tuleva selvitysmies Juhani Salonius alkaa pehmittää tahmeaa maaperää jo heti maanantaiaamulla

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Miikka Johansson työskentelee työnjohtajana vantaalaisessa Fluidcontrol-yrityksessä. "Työajan pidentäminen ei palvele yhtiötä ajan mittaan", hän sanoo.
Miikka Johansson työskentelee työnjohtajana vantaalaisessa Fluidcontrol-yrityksessä. "Työajan pidentäminen ei palvele yhtiötä ajan mittaan", hän sanoo. Kuva: Laura Mendelin HS

Työmarkkinajärjestöjen johtajat saivat pääministeri Juha Sipilältä (kesk) torstaina tekstiviestin. Sipilä kutsui heidät maanantaiaamuksi pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan.

Hallituksen johto kertoo silloin ehdotuksensa siitä, miten yhteiskuntasopimusta aletaan viedä eteenpäin.

Tästä on kyse

 Hallitus haluaa, että työmarkkinajärjestöt tekevät yhteiskuntasopimuksen yksikkötyökustannusten pienentämisestä vähintään viidellä prosentilla.

 Jos sopimus syntyy, hallitus lupaa veronkevennyksiä ja parannuksia työntekijöiden muutosturvaan saneeraustilanteissa.

 Jos sopimusta ei synny, hallitus tekee 1,5 miljardin lisäsäästöt ja veronkorotukset.

Paikalle on kutsuttu Elinkeinoelämän Keskusliiton, Kuntatyönantajien, SAK:n, STTK:n ja Akavan johtajat.

Hallituksesta mukana ovat myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja työministeri Jari Lindström (ps).

Myös selvitysmieheksi ensi viikolla nimettävä varatuomari Juhani Salonius on kutsuttu.

"Jos vain on mahdollisuus, jään Kesärantaan heti istumaan työmarkkinajärjestöjen kanssa: katsomaan, mikä on tilanne, ja arvioimaan edellytykset lähteä asiaa hoitelemaan", Salonius sanoo.

Saloniuksesta odotetaan järjestöihin neuvottelutahtoa ja ideointivalmiutta puhaltavaa konsulttia.

Sitä tarvitaan, sillä asetelma on vaikea. Taloudessa näkymät ovat synkistyneet entisestään, ja ilmapiiri työmarkkinoilla on epäluuloinen.

Moni suhtautuu penseästi koko hankkeeseen.

Jopa päähallituspuolue keskustan sisäpiireissä on huoli, että sopimus ei synny hallituksen hahmottelemalla tavalla, semminkin kun ensi yritys karahti kiville.

"Tällä aikataululla ei tule mitään. Hallitus voi joutua puhaltamaan pelin poikki elo–syyskuun taitteessa", arvelee keskustalähde HS:lle.

Työmarkkinoiden tulevaisuutta Sitrassa miettivä vanhempi neuvonantaja, STTK:n entinen puheenjohtaja Mikko Mäenpää sanoo, että hallitus ryhtyi urakkaan väärällä taktiikalla.

"Olisi pitänyt käydä ensin lähetekeskustelu työmarkkinajärjestöjen kanssa, istua rauhassa yhteiseen pöytään ja katsoa, mitä kaikkea voi tehdä", Mäenpää arvioi.

"Nyt hallitus julisti, että viisi prosenttia pitää saada kustannuksia alas ja työaikaa pidennettyä. Tällainen tyyli vaikeuttaa kyllä neuvotteluja."

Mäenpään mukaan Suomen talous kyntää niin syvällä, että sopimusta tarvitaan. Se tarkoittaa sisäistä devalvaatiota.

"Sitähän tämä tavoiteltu viiden prosentin kustannusleikkaus merkitsee. Liittokierroksen liian kovat korotukset ovat rasittaneet meitä kahdeksan vuotta. Tätä nyt yritetään oikaista."

Hallituksen tavoite on tosiasiassa kymmenen prosentin sisäinen devalvaatio: yksikkötyökustannusten lasku viisi prosenttia ja sen lisäksi Ruotsia ja Saksaa pienemmät palkankorotukset useita vuosia.

"Kilpailukykyero muihin maihin on 10–15 prosenttia. Tarvitsemme kymmenen prosentin sisäisen devalvaation", hallituslähde painottaa.

"Pelkästään maltillisten palkkasopimusten pelastavaan vaikutukseen ei hallituskaan usko. Tarvitsemme myös ylimääräistä viiden prosentin kilpailukykyhyppyä. Joillekin se merkitsee työajan pidennystä palkkoja korottamatta", lähde jatkaa.

Työnantajapuoli myös arvioi, että kustannustasoa pitää leikata 10–15 prosenttia.

"Viisi prosenttia yksikkötyökustannuksista alas, viisi prosenttia liittokohtaisilla, maltillisilla palkkaratkaisuilla ja kolmas viisi prosenttia syntyy yrityksissä", laskee EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

"Olen tästä kyllä eri mieltä. Viiden prosentin kilpailukykyhyppyyn voi vaikuttaa myös palkkaratkaisulla", tyrmää STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Yhteiskuntasopimuksen määritelmä on yhä kateissa.

"Yhteiskuntasopimus on ensisijaisesti kilpailukykysopimus, jolla vienti ja investoinnit saadaan liikkeelle", määrittelee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

"Pelkistetysti kaksi asiaa pitää pystyä ratkaisemaan: miten viiden prosentin kilpailukykyhyppy tehdään ja mitä sen vastapainoksi muutosturvapuolella pitää tehdä, jotta työntekijät voivat sopimuksen hyväksyä."

Hallitus ei antanut osapuolille vielä torstaina mitään työpapereita. Ne jaetaan maanantaina.

"Ei mitään yllättävää kutsussa. Päivämäärä oli sovittu jo aiemmin", sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

"Hallitus odottaa, että sitoudumme viiden prosentin kilpailukykyloikkaan. Siihen pitää saada jotain vastineeksi ja keksiä jotain muutakin. Tästä se alkaa", sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Juttua muokattu 31.7. klo 11.12: Jyri Häkämiehen sitaatista termi malttitupo tarkennettu liittokohtaisiksi palkkaratkaisuiksi.

Miikka JohanssonTyönjohtaja"Olemme erittäin tehokkaita jo tällä hetkellä, enkä näe mitään tarvetta työajan pidentämiseen.Ei ihminen jaksa pitkään esimerkiksi yli 45 tunnin työviikkoa.Työteho laskee sen verran, ettei se palvele yhtiötä ajan mittaan. Kun on tarvetta, pitää voida tehdä pitkää päivää, mutta jos ei ole töitä, niin voi pitää vapaapäivän."
Miikka Johansson
Työnjohtaja
"Olemme erittäin tehokkaita jo tällä hetkellä, enkä näe mitään tarvetta työajan pidentämiseen.
Ei ihminen jaksa pitkään esimerkiksi yli 45 tunnin työviikkoa.
Työteho laskee sen verran, ettei se palvele yhtiötä ajan mittaan. Kun on tarvetta, pitää voida tehdä pitkää päivää, mutta jos ei ole töitä, niin voi pitää vapaapäivän."
Petri SerasteToimitusjohtaja"Meidän koko bisnes perustuu siihen, että olemme tehokkaampia kuin muut. Ei minulla ole tarvetta kiristää työntekijöistä lisää, koska he tekevät hyvää työtä nytkin.Meillä asioista sovitaan yhdessä niin, että se palvelee yritystä.Joustoa pitää olla molemmin puolin. Jos joku soittaa hommiin perjantaina iltapäivällä, niin menemme."
Petri Seraste
Toimitusjohtaja
"Meidän koko bisnes perustuu siihen, että olemme tehokkaampia kuin muut. Ei minulla ole tarvetta kiristää työntekijöistä lisää, koska he tekevät hyvää työtä nytkin.
Meillä asioista sovitaan yhdessä niin, että se palvelee yritystä.
Joustoa pitää olla molemmin puolin. Jos joku soittaa hommiin perjantaina iltapäivällä, niin menemme."
Leila AhvonenTaloushallinnon työntekijä"Kun kaikki ovat vastuussa omasta työpanoksestaan, niin asiat menevät parhaiten.En usko, että työajan pidentäminen auttaa.Pitkälti asioista voitaisiin sopia työpaikoilla, mutta hyvä, että valtiokin käsittelee asioita jollain tasolla."
Leila Ahvonen
Taloushallinnon työntekijä
"Kun kaikki ovat vastuussa omasta työpanoksestaan, niin asiat menevät parhaiten.
En usko, että työajan pidentäminen auttaa.
Pitkälti asioista voitaisiin sopia työpaikoilla, mutta hyvä, että valtiokin käsittelee asioita jollain tasolla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat