Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 15 000 ihmistä katoaa Suomessa joka vuosi

Tyypillisin kadonnut on eksynyt marjastaja tai muistisairas vanhus

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Etelä-Afrikasta kotoisin oleva mies katosi maaliskuussa Tampereen keskustassa.
Etelä-Afrikasta kotoisin oleva mies katosi maaliskuussa Tampereen keskustassa. Kuva: Reijo Hietanen

Mies lähti viime maanantaiaamuna hoitolaitoksesta yllään tummat housut, mustat kengät ja kulunut farkkutakki. Mies sairastaa dementiaa, minkä vuoksi hoitolaitoksen henkilökunta teki miehestä katoamisilmoituksen.

Poliisi etsi miestä lähialueilta tuloksetta. Apuun hälytettiin Suomen Punaisen Ristin koordinoiman Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) vapaaehtoiset ja Rajavartiolaitoksen lentokone.

Mies löytyi seuraavana yönä metsästä kylmissään mutta muuten kunnossa.

Tapaus on tyypillinen esimerkki Vapepalle tulevasta hälytystehtävästä, kertoo Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Heikki Väätämöinen.

"Muistisairas voi hyvinkin pärjätä tutussa ympäristössä ja tehdä jopa päivittäisiä lenkkejä, mutta kun hän jostain syystä harhautuu hieman, ei hän löydäkään takaisin", Väätämöinen kuvaa.

Vapepan vapaaehtoiset auttavat viranomaisia etsimään kadonneita ihmisiä. Heinäkuu on Vapepalle usein kiireisintä etsintäaikaa.

Ilmojen lämmetessä ja ihmisten siirtyessä tutusta ympäristöstä lomamaisemiin eksymiset ja katoamiset yleistyvät.

Myös marjastus- ja sienestyskauden käynnistyessä, tulee hälytyksiä kadonneiden ihmisten etsintöihin tavallista enemmän.

"Ihmiset luonnollisemmin liikkuvat kesällä. Talvella myös muut ihmiset huomioivat pikkuisen herkemmin omille teilleen lähteneen vanhuksen, jos tämä on kevyesti pukeutunut, ja eksynyt havaitaan herkemmin", Väätämöinen kertoo.

Läheskään kaikista kadonneista ei tehdä hälytystä Vapepalle. Vapepa kutsutaan yleensä, kun ihminen on mahdollisesti hengenvaarassa. Poliisi tekee niin sanottuna lähietsintänä huomattavasti useampia etsintöjä.

Katoamisilmoitusten määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa kolmanneksella. Vuonna 2004 poliisille ilmoitettiin 11 500 kadonnutta. Viime vuonna kadonneita oli 18 200.

"Lähes joka partiovuorossa tulee joku ilmoitus", sanoo ylikonstaapeli Jari Seppälä Lapin poliisista. Seppälä myös kouluttaa kadonneiden etsintää Poliisiammattikorkeakoulussa.

Tavallisin katoamisilmoitus tulee taajamassa, ja etsittävä on vanhus tai lapsi, joka yleensä löytyy lähialueelta lyhyessä ajassa. Poliisia työllistävät myös marjastajat.

Kuluneella viikolla Lapin maakunnassa tehtiin Seppälän mukaan kahdeksan etsintää, joissa eksyneitä etsittiin maastosta.

"Kaikki ovat olleet liikkeellä ilman asianmukaisia varusteita, kuten kännykkää", hän kertoo.

Kadonneiden etsinnässä kolme ensimmäistä vuorokautta ovat kriittisimmät. Sen jälkeen kadonneen menehtymisriski kasvaa.

Etsintöjä ei kuitenkaan varsinaisesti lopeteta koskaan, vaan niistä pidetään taukoja. Välillä kadonnutta käydään etsimässä vuosienkin jälkeen.

Omaisille kadonneen löytymisellä on valtava merkitys, ylikonstaapeli Seppälä sanoo.

Yleisimmin käytettävässä etsimistavassa, näkötuntumaharavoinnissa, etsijät liikkuvat rinnakkain etsintäketjussa. Rivissä on enintään kymmenen ihmistä.

Tänä kesänä etsintään on Lapissa otettu käyttöön uusi menetelmä, jossa kolmen hengen partiot haravoivat yhden etsintäalueen eli lohkon.

Punaisen Ristin Heikki Väätämöinen kertoo, että uudella menetelmällä pystytään käymään läpi suuri alue nopeasti entistä pienemmällä henkilömäärällä.

"Siitä on hyötyä etenkin, kun etsinnällä on kiire", Väätämöinen sanoo. "Parasta kuitenkin olisi, jos eksymiseltä vältyttäisiin kokonaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat