Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sateinen kesä on aiheuttanut päänvaivaa rakennustyömailla

Pientalotyömailla yritetään pärjätä pressuilla ja suojamuoveilla. Suuret työmaat huputetaan.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Pekka Hardenia ei harmita vaikka hänen betoniharkkotalonsa alakerta on sateesta läpimärkä Sipoon Nikkilässä.
Pekka Hardenia ei harmita vaikka hänen betoniharkkotalonsa alakerta on sateesta läpimärkä Sipoon Nikkilässä. Kuva: Leif Rosas

Sateinen kesä on aiheuttanut talonrakentajille ylimääräistä päänvaivaa. Sateet ovat tuoneet rakennustyömaille viivästyksiä, lisätöitä ja -kuluja, koska rakenteita on pitänyt suojata vedeltä.

Sadesää on laittanut myös työjärjestystä uusiksi työmailla. Esimerkiksi eristevillojen asennuksia tai julkisivumaalauksia ei voida toteuttaa sateella.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on ollut rakentajille haastava kesä suojausten takia", sanoo vastaava työnjohtaja Jouni Korkiakoski YIT Rakennus Oy:stä.

"Suojaustyöt aiheuttavat vaivaa ja viivästyksiä, mutta silti ne säästävät kuluja. Kalliimmaksi tulee, jos sade pääsee syvälle rakenteisiin ja mineraalivilloihin, ja ne täytyy vaihtaa."

Sateista koituvien lisäkulujen määrää on vaikea arvioida.

Korkiakosken mukaan omakotitalotyömaalle hankittavat suojapressut tai -muovit maksavat muutamista kympeistä muutamiin satasiin. Vuokrapeitteiden lasku voi olla toista tuhatta.

Korkiakoski arvioi, että suojaustöihin kuluu kesän aikana työtunteja muutamasta tunnista muutamiin päiviin.

"Sekin on vielä marginaalinen kulu noin 300 000 euron omakotitalohankinnassa", hän sanoo.

Työvaiheiden viivästykset kasvattavat laskua. Mahdollisesti kastuneiden rakenteiden kuivattaminen vie aikaa. Jos kastuneita eristevilloja tai levyjä joudutaan vaihtamaan, lisälasku nousee tuhansiin euroihin.

Sateiden aiheuttamat hankaluudet riippuvat siitä, mihin rakennusvaiheeseen ne sattuvat.

"Jos sateita tulee vesikattovaiheessa, se saattaa viivästyttää töitä viikkokausia", sanoo Talonrakennusteollisuus ry:n Uudenmaan aluepäällikkö Hannu J. Mäkinen. Herkimpiä sateille ovat hänen mukaansa puurunkoiset omakotitalot.

Mäkinen on seurannut kesäpaikkansa naapurissa sijaitsevaa navettatyömaata, jonka ympäristön vesisateet ovat pehmentäneet.

"Ihan sääliksi käy, kun siellä on jouduttu tekemään töitä sellaisessa liejukossa."

Kattoremonttien tekijät ovat aina varuillaan sateiden takia, joten tämä kesä ei ole ollut muita kesiä vaikeampi, sanoo Eliittikatot Oy:n vastaava työpäällikkö Pekka Tissari.

"Säätiedotuksia katsotaan tiuhaan ja päivän aikana vilkuillaan ylös, onko ukkoskuuroja näkyvissä. Varsinkin heinäkuussa ukkoskuurot tulevat nopeasti. Muutamassa minuutissa katon pitää olla suojassa", hän sanoo.

"Työntekijöille tulee seisokkipäiviä välillä. Keskiviikkoaamunakaan työmaata ei voitu aloittaa Keski-Suomessa, kun satoi."

Suuret rakennustyökohteet tehdään nykyään pääosin huputettuina eli paikalle rakennetun sääsuojan alla. Korkiakoski arvelee, että omakotitalon rakentajalle järeä sääsuojaus on usein liian kallis.

"Jo nyt puhutaan korkeista rakennuskustannuksista", Tissari huomauttaa.

Talonrakennusteollisuus ry:n Hannu Mäkinen arvioi, että omakotitalon suojaus maksaa kohteesta riippuen karkeasti 70–150 euroa asuinneliötä kohden.

Sääsuojia toimittavan Ramirentin Järvi-Suomen aluepäällikön Samuli Kinnusen mukaan sääsuojia kysytään erityisesti suuriin rakennuskohteisiin.

Joskus joku pientalon rakentaja kysyy Kinnusen mukaan sääsuojatarjousta, mutta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin nouseva hinta säikäyttää.

Mäkinen uskoo silti, että sääsuojien käyttö lisääntyy ja leviää myös puisten pientalojen rakennuskohteisiin.

"Sillä alalla on vielä tilaa innovaatioillekin. Sääsuojan käyttö lisää kustannuksia, mutta tuo parempaa laatua", hän sanoo.

"Siihen suuntaan mennään. Tuotekehitys tällä puolella on ollut hyvin voimakasta koko Euroopassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat