Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomainen selvittää pienyritysten käteiskauppaa

Syynissä on muun muassa divareita, panttilainaamoja ja asuntovälittäjiä

Kotimaa
 

Viranomaisten tekemä kartoitus käteisen rahan liikkumisesta pienyrityksissä on hämmentänyt useita yrittäjiä.

Aluehallintovirasto on heinäkuussa lähettänyt satunnaisotannalla noin 600 elinkeinonharjoittajalle selvityspyynnön käteisen rahan liikkumisesta.

Kohdejoukkoon on valittu kaupparekisteriin merkityn toimialan perusteella erikokoisia yrityksiä eri puolilta Suomea.

Ylitarkastaja Timo Aalto Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ymmärtää pienyrittäjien huolia.

"Monet liike- tai ammattitoimintana tavaroita myyvät tai välittävät ilmoitusvelvolliset eivät tienneet kuuluvansa rahanpesulain piiriin", Aalto sanoo.

Laki koskee muun muassa niitä myyjiä, jotka ottavat vastaan käteistä yhtenä tai toisiinsa kytkeytyvinä suorituksina vähintään 15 000 euroa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) valvoo valtakunnallisesti rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä annetun rahanpesulain nojalla annettujen säännösten noudattamista.

"Ketään ei epäillä väärinkäytöksistä. Kyseessä on rutiinitoimi, jolla pyritään haarukoimaan riskiryhmät. Valvontakampanjan avulla yritämme myös kartoittaa omaa tietoisuuttamme asiassa", Aalto muotoilee.

Taloutta uhkaavaan rahanpesuun on hankalaa päästä käsiksi. Yksi keino on seurata aluksi, paljonko rahaa tavallisesti alalla liikkuu, jotta poikkeustapauksia päästään tarvittaessa tutkimaan. Tieto on kerättävä yrittäjältä.

Aalto kertoo avi:n saaneen jo kymmeniä selvityksiä yrittäjiltä. Vastausten viimeinen jättöpäivä on elokuun lopussa.

Ilmoitusvelvollisia ovat kivijalkakauppojen lisäksi muiden muassa valuutanvaihtoliikkeet, omaisuudenhoito- ja yrityspalvelujen tarjoajat, panttilainaamot ja asuntovälittäjät.

Sen sijaan esimerkiksi torimyyjät tai marjanpoimijat on jätetty selvitystyön ulkopuolelle.

"Kampanjaa ei voi kohdistaa ihan kaikkiin toimijoihin."

Avin mukaan harmaan talouden myötä julkinen sektori menettää vuosittain huomattavan määrän verotuloja.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2010 tilaaman tutkimuksen mukaan harmaassa taloudessa liikkuu vuosittain arviolta 10–14 miljardia euroa ja siitä aiheutuu yhteiskunnalle taloudellisina menetyksinä noin 4–6 miljardia euron tappiot.

Ilmoitusvelvollisten onkin ilmoitettava rahanpesun torjunnasta vastaavalle viranomaiselle, Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle epäilyttävästä liiketoimesta tai terrorismin rahoittamisen epäilystä.

Rahanpesulaki perustuu EU-direktiiviin, ja Suomi osallistuu niin ikään rahanpesun ja terrorismin rahoituksen vastaiseen kansainväliseen yhteistyöhön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat