Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosteus stressaa puutalon tekijää

Kotimaa
 
Leif Rosas
Jussi Välimäki on joutunut suojaamaan rakennustavaraa paljon jatkuvien sateiden vuoksi.
Jussi Välimäki on joutunut suojaamaan rakennustavaraa paljon jatkuvien sateiden vuoksi. Kuva: Leif Rosas

Komea kuusimetsä reunustaa Kartanonrinnettä Sipoon Nikkilässä. Taivas on tasaisen harmaa ja ilma täynnä tiheää sadetta. Uusi asuinalue on vasta nousemassa ja useita omakotitaloja on rakenteilla yhtäaikaisesti.

Jussi Välimäen omakotityömaalla alkoivat työt vapun tietämillä, ja tontilla komeilee nyt kaksikerroksinen puutalo. Tekemistä on vielä paljon. Pitkin rakennustyömaata näkyy tummanvihreillä suojapeitteillä peitettyjä tavarapinoja. Sateen suojaa tarjoaa myös keskeneräinen autotalli.

"Sade on aiheuttanut jatkuvaa stressiä siitä, että puutavara saadaan pidettyä kuivana. Stressiä on myös siitä, kuinka kaikki saadaan suojattua, jos työmaalle haetaan lisää tavaraa", Jussi Välimäki kertoo.

Välimäki perheineen muuttaa uuteen kotiin sitten, kun rakennus on muuttovalmis. Sen tarkempaa aikataulua ei ole tehty. Tällä hetkellä perhe asuu Keravalla. Uuden kodin paikka Sipoosta löytyi pitkän etsinnän jälkeen.

"Rakennuksen ulkotyöt tehdään ehkä vasta ensi keväänä. Silloin tehdään myös pihatyöt", Välimäki sanoo.

Myös Välimäen naapurissa rakennetaan. Sadevesi tippuu pisaroina alas uusista harkoista ja rakennusraakileen edustalle kasvaa vesilätäköitä, mutta talon rakentajaa Pekka Hardenia vesisade ei haittaa.

"Harkot kuivuvat, joten sade ei haittaa. Pintarappauksen voi tehdä vasta ensi keväänä, sillä harkkojen on joka tapauksessa annettava kuivua siihen asti. Sadesää on hankalampi puutalojen rakentajille", Harden sanoo.

Harden rakentaa talonsa itse alusta loppuun asti. Kaksikerroksiseen kotiin muuttavat Harden, hänen tyttöystävänsä sekä pariskunnan koirat. Sipooseen pohjoishelsinkiläinen pariskunta rakentaa edullisten tonttihintojen ansiosta.

"Ikävää tämä sateessa tekeminen kuitenkin on", Harden sanoo ja jatkaa hommiaan. Taivaalta vihmoo edelleen vettä.

Marke Harkas HS
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat