Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trampoliinien aiheuttamat vammat yleistyneet nopeasti viime vuosina

Murtumat ja venähdykset ovat yleisimpiä trampoliinivammoja.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Kuusivuotias Heikki Tuomaala hyppii trampoliinilla kotipihallaan Espoon Lintuvaarassa. Kotipihan trampoliinissa käytetään aina suojaverkkoa.
Kuusivuotias Heikki Tuomaala hyppii trampoliinilla kotipihallaan Espoon Lintuvaarassa. Kotipihan trampoliinissa käytetään aina suojaverkkoa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Espoolaisen Tuomaalan perheen kolme lasta hyppivät trampoliinilla yksi kerrallaan. Tapaturmia trampoliinihyppelyssä ei ole sattunut, vaikka trampoliini on ollut ahkerassa käytössä jo useana kesänä. Lapsia myös valvotaan, kun he hyppivät.

"En ole aina ihan vieressä, mutta ainakin kuulostelen tarkasti ja katson välillä ikkunasta", perheen äiti Elina Tuomaala kertoo.

Fakta

Näin huolehdit turvallisuudesta

 Varmista, että trampoliini on suojattu. Kiinnitä ympärille reunapehmusteet ja vahva suojaverkko.

 Valitse paikka oikein. Vältä trampoliinin asettamista kaltevalle paikalle ja puiden tai oksien läheisyyteen.

 Käytä tarvittaessa suojavälineitä. Etenkin temppujen opettelussa vammoja voi koettaa ehkäistä käyttämällä nivelten tukia ja kypärää.

 Yksi kerrallaan. Pomppivien lasten määrän kasvaessa myös tapaturmariski kasvaa.

 Huolehdi valvonnasta. Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää vanhemman valvonta on.

Lähde: Terveystalo, Tapio Kallio, Marika Kiviranta, Kaisa Impilä

Välillä trampoliinissa hyppivät myös naapurin lapset ja lasten kaverit. Hänestä on tärkeää, että trampoliinissa käytetään aina suojaverkkoa.

"Suojaverkko on ehdoton, en antaisi lasten hyppiä ilman sitä."

Hän arvelee, että onnettomuuksilta on vältytty myös siksi, etteivät lapset ole keksineet kokeilla trampoliinilla vaikeita tai monimutkaisia temppuja.

Vaikka Tuomaalat ovat välttyneet tapaturmilta, tänä kesänä trampoliinitapaturmia on sattunut pääkaupunkiseudulla aiempaa enemmän, kertoo ortopedi ja lastenkirurgian ylilääkäri Pentti Kallio Helsingin Lastenklinikalta.

Vakavilta vammoilta on kuitenkin vältytty. Kallion mukaan trampoliinitapaturmat ovat lisääntyneet pääkaupunkiseudulla viime vuosina nopeasti.

"Ensimmäiset merkit tulivat viisi vuotta sitten Oulun suunnalta, missä tapaturmia sattui paljon. Silloin tapaturmia ei vielä täällä juuri sattunut. Nykyään villitys on valunut etelään saakka", Kallio kertoo.

Yleisimmät trampoliinivammat ovat erilaisia murtumia ja venähdyksiä, jotka syntyvät epäonnistuneen laskeutumisen seurauksena. Tapaturmia sattuu Kallion mukaan usein myös silloin, kun useita eri kokoisia lapsia hyppii trampoliinilla samanaikaisesti.

Oulunyliopistollisen sairaalan yhteispäivystyksen apulaisosastonhoitaja Marika Kivirinta arvelee trampoliinitapaturmien määrän pysyneen Pohjois-Pohjanmaalla kuluvana kesänä viime vuosien tasolla. Trampoliinit ovat Kivirannan mukaan olleet kesällä yleisin lasten tapaturmavammojen aiheuttaja.

"Eniten esiintyy kyynärpää- ja rannemurtumia. Muutama tapaus on ollut, jossa nilkka tai solisluu on murtunut, mutta niitä on ollut selvästi vähemmän."

Turussatrampoliinitapaturmia on havaittu tänä kesänä sen sijaan aiempaa vähemmän.

"Keskustelu trampoliinivammoista ja turva-asioista on varmasti vaikuttanut tapaturmien vähenemiseen. Sen myötä vanhemmat ovat alkaneet käyttää enemmän suojaverkkoja", arvelee ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen vastaava ylihoitaja Kaisa Impilä Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Impilän mukaan trampoliinivammat kohdistuvat yleisimmin jalkoihin. Murtumia tai venähdyksiä saattaa syntyä, jos alusta tai jalan asento on alastulossa väärä. Tapaturmien syynä on Impilän mukaan erittäin usein trampoliinin puutteellinen suojaus tai se, että trampoliini on sijoitettu väärään paikkaan kuten rinteeseen tai puun viereen.

Kallion mukaan trampoliineilla pomppii melko pieniäkin lapsia. Nuorin Kallion tiedossa oleva trampoliinitapaturmapotilas on kolmevuotias.

Impilän tietoon ei sen sijaan ole tullut tapauksia, joissa trampoliinitapaturma olisi sattunut erityisen pienelle lapselle. Hänen mukaansa tapaturmia sattuu eniten leikki-ikäisille.

"On hyvin vaikea sanoa mitään selkeää ikää, minkä ikäinen lapsi voi trampoliinilla pomppia. Se jää vanhempien arvioitavaksi. Pomppiminen on kuitenkin hyvää liikuntaa, mikä kehittää lasten motoriikkaa ja koordinaatiokykyä", Impilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat