Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmä sää pitää uimavedet viileinä

Järvet ja joet ovat jopa kolme astetta keskimääräistä kylmempiä

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Lapsi värjötteli Oittaan uimarannalla Espoossa heinäkuussa.
Lapsi värjötteli Oittaan uimarannalla Espoossa heinäkuussa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kuluva kesä on mennyt uimavesien osalta harvinaisen viileissä lukemissa, kertoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Järvien ja jokien lämpötilat ovat olleet ajankohtaan nähden 1–3 astetta keskimääräistä viileämpiä.

"20 astetta on rikkoutunut tänä vuonna vain parilla havaintopaikalla ja vain muutaman päivän ajan", Korhonen sanoo.

Etelä- ja keskiosissa maata järvivesien lämpötilat vaihtelivat torstaina 17–19 asteen välillä ja Lapissa 14–17 asteen välillä. Viileintä vesi oli Kilpisjärvellä, jossa veden lämpötila jäi 9 asteeseen.

Suurin uimavesien lämpötiloihin vaikuttava tekijä on Korhosen mukaan sää. Kolea ja sateinen ilma onkin pitänyt vesistöt viileinä. Vaikutusta on myös virtauksilla sekä vesistöjen koolla, sillä pienet ja matalat vesistöt lämpenevät suuria enemmän.

Heinäkuussa uimavedet ovat pysyneet Korhosen mukaan tasaisen kylminä. Kesän korkein veden lämpötila, 21 astetta, mitattiin heinäkuun alussa Päijänteessä Sysmässä.

Uimavedet alkavat kylmetä yleensä jo elokuun alkupuolella, kun yöt viilenevät ja aurinkoiset päivät lyhenevät. Ennätyksellisen lämpimiä uimavesiä on Korhosen mukaan enää turha odottaa. Jos elokuusta tulee lämmin, voivat vesistöjen lämpötilat nousta vielä muutamalla asteella.

"Todennäköistä kuitenkin on, että uimavesien lämpötilat pysyttelevät elokuussa tämän hetken lukemissa", Korhonen arvelee.

Vuodet 1993 ja 1987 olivat uimavesien kannalta Suomessa Korhosen mukaan poikkeuksellisen viileitä. Silloin vesien lämpötilat kävivät hädin tuskin 20 asteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat